Timp Liber

Concediu de vis peste mari si tari, de la 150 la 4.300 de euro

Mihaela Beșleagă
11 iul 2008 918 vizualizări
o vacanta peste hotare este optiunea multor vrinceni, datorita preturilor mai reduse decit in tara si a conditiilor moderne de cazare u Grecia este una dintre cele mai ieftine destinatii u un sejur in virf de sezon la Paralia Katerini nu va va scoate din buzunar mai mult de 150 euro de persoana u Turcia si Bulgaria sint alte doua locatii asaltate de turistii romani u pentru un concediu exclusivist puteti alege Ibiza sau Japonia, unde un tur clasic ajunge la 2.485 euro

Daca nu v-ati programat inca vacanta, nu este inca prea tirziu sa va ginditi la destinatiile posibile pentru un concediu relaxant. Oferta turistica a agentiilor locale pentru aceasta vara este bogata, pe toate gusturile si pentru toate buzunarele. Cele mai tentante oferte par a fi cele in strainatate, spre care se indreapta si din ce in ce mai multi vrinceni. Una dintre cele mai ieftine destinatii de vacanta pare sa fie Grecia, unde 7 nopti de cazare nu va vor scoate din buzunar mai mult de 150 euro de persoana, in virf de sezon, la Paralia Katerini. "Iulie a fost pina acum cea mai vinduta luna. Cele mai accesibile ca pret destinatii sint Grecia, dar si Bulgaria, Turcia. Printre destinatiile mai exotice se numara Ibiza, dar si Portugalia, unde este primul an cind se fac si curse charter pina in Algarve", ne-a spus Cristina Chelmus, agent de turism la o agentie din Focsani. Pentru o vacanta de neuitat, puteti alege o destinatie exotica, cum ar fi Ibiza, sau Tara Soarelui Rasare, India, fie Thailanda. Dar pentru asemenea sejururi "de lux" trebuie sa va asteptati si la preturi mai piperate, un tur turistic de o saptamina in Japonia putind ajunge si la 2.400 euro. Cu avionul sau cu autocarul, in mod sigur concediul va fi unul de vis. Trebuie doar sa va alegeti destinatia dorita si sa va potriviti banii.


Tarimul zeilor, la un pret accesibil


Pentru citeva zile de relaxare de neuitat, la preturi mai scazute chiar decit pe litoraul romanesc, va puteti alege un sejur in Grecia continentala in statiunile Paralia Katerini si in peninsula Halkidiki sau va puteti indrepta spre insulele grecesti Corfu, Rhodos si Creta. Paralia Katerini, plaja de la Marea Egee, este una dintre cele mai cosmopolite si mai aglomerate statiuni ale Greciei. Un sejur individual, cu 7 nopti de cazare, porneste de la 135 euro, la un hotel de doua stele si poate ajunge la 300 euro la un hotel de patru stele, in sezonul de virf iulie-august. Aveti optional posibilitatea de a merge in excursii la Meteora, Salonic, Atena, Muntele Olimp, pe urmele vestigiilor grecesti. O alta statiune renumita, Halkidiki, mai este denumita si paradisul secret al Greciei, cu peisaje in care muntii si dealurile acoperite cu paduri bogate de pini si livezi de maslini ajung pina linga apele cristaline ale marii. Cazarea in zona pentru sapte nopti costa intre 200 - 400 euro la un hotel de trei stele. Corfu, insula de smarald, a miracolelor si padurilor, in care potrivit "Odiseei" lui Homer, Ulise a facut ultima oprire in drumul sau inapoi spre Ithaca, este o insula cosmopolita, unde puteti combina relaxarea cu distractia de noapte. Casele albe, gradinile cu flori, fac din Corfu un mic paradis, care pastreaza inca amprenta fostelor civilizatii care au trecut pe aici. In august, 7 nopti de cazare cu mic dejun asigurat la un hotel de trei stele ajunge la 600 euro, iar la doua stele cu demipensiune va trebui sa scoateti din portofel in jur de 400 euro. Rhodos, insula trandafirilor, are printre atractii templul Afroditei, Palatul cavalerilor si orasul medieval. La un hotel de patru stele, un sejur costa intre 535 - 960 euro de persoana. Un alt punct important pe harta turistica a Greciei este Creta, leaganul civilizatiei minoice, care va va coplesi cu bogatia miturilor, dar si a unui peisaj binecuvintat. Un sejur aici va va costa in jur de 580 euro la un hotel de 4 stele, la sfirsitul lunii august.


Bulgaria si Turcia va fac cu ochiul


Printre ofertele care ne iau ochii se numara si doua destinatii din ce in ce mai asaltate de romani: Bulgaria si Turcia. Nisipurile de Aur reprezinta cea mai cunoscuta statiune a vecinilor nostri din sud, care se lauda cu una dintre cele mai bune plaje din Europa. Preturile unei vacante de 8 zile incep de la 236 euro la un hotel de trei stele, cu iesire la plaja cu nisipul fin. In cele mai multe hoteluri din zona veti gasi dotari cu Spa si piscine interioare cu apa minerala. O alta locatie din Bulgaria, Balcik, este un orasel-statiune micut si cochet, cu o atmosfera intima si romantica. Preturile pornesc si de la 195 euro, in plin sezon. Cea de-a doua destinatie preferata pentru o vacanta de neuitat, dar si accesibila ca pret, este Turcia. Cea mai cunoscuta destinatie este Antalya, unde peisajul imbina spectaculos muntii cu marea, dar si vestigiile arhitecturale in stil bizantin si roman. Ziua veti avea posibilitatea de a profita din plin de soare si de mare, iar seara veti putea vizita orasul, mingiiat de adierea brizei si veti putea face un tur panoramic al orasului. Printre atractiile locale se numara moscheele, plajele si parcurile, dar nu trebuie sa ocoliti nici preparatele traditionale din peste si fructe de mare.Un sejur in Antalya la un hotel de trei stele costa in jur de 462 euro de persoana.


Destinatii exotice "la cheie"


Daca va doriti o vacanta iesita din tipare, paleta ofertelor este la fel de variata. Astfel, pentru cei mai petrecareti, Ibiza este alegerea ideala. Cluburi renumite, party-uri pe plaja, sporturi acvatice, unde aveti ocazia sa intilniti vip-uri internationale, toate sint reunite in capitala neoficiala a petrecerilor de vara. In Ibiza exista in jur de 50 de plaje, unele aglomerate si pline de evenimente, altele linistite, retrase si salbatice. La un hotel de doua stele, preturile incep de la 755 euro/sejur de persoana, iar la patru stele ating si 1.140 euro. O alta destinatie speciala este si Coasta de Azur, cu renumitele statiuni Nisa, Cannes si Monaco. In august, un sejur pe Coasta va va scoate din buzunar 738 euro. Un circuit in Portugalia, cu 7 nopti de cazare in Lisabona, Porto si Coimbra porneste de la 699 euro. Pentru o vacanta exclusivista in Japonia, un tur clasic ajunge la 2.485 euro, in Thailanda 1.187 euro, iar in India 1.620 dolari. (Mihaela BESLEAGA)


CASETA


Cit ne costa o vacanta peste hotare?


Iata citeva preturi orientative pentru tururi turistice in strainatate, cu avionul sau autocarul, de persoana:


U Anglia: 425 euro

U Franta, Coasta de azur "" 698 euro

U Italia, Sicilia "" 550 euro

U Turcia, Istambul "" 200 euro

U SUA, Hawaii "" 2399 euro

U Brazilia "" 2994 euro

U Peru "" 4366 euro

U Maroc "" 850 euro

U Egipt, croaziera - 590 euro


CASETA


Sfaturi de calatorie


Pentru a calatori peste hotare aveti nevoie de urmatoarele documente: pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intoarcerii in tara sau cartea de identitate. Asigurarea medicala nu este obligatorie, dar e recomandata. In cazul in care alegeti avionul, greutatea maxima admisa a bagajului este de 20 kg. In caz particular, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomanda turistilor romani care doresc sa intre in Turcia pe cale maritima sa solicite viza turistica direct la oficiile diplomatice si consulare ale Turciei in Romania sau in strainatate, inainte de a pleca din tara. La frontiera maritima a Turciei, obtinerea vizei poate dura mai mult decit la cea terestra, intrucit viza nu se acorda direct solicitantilor, la debarcare. Ca atare, multi turisti pot fi nevoiti sa isi intirzie plecarea catre tara.

Pentru cei care calatoresc cu autoturismul in Turcia, MAE semnaleaza faptul ca pe teritoriul acestei tari este interzisa folosirea aparatelor de detectare a radarelor. Fapta constituie infractiune si poate atrage aplicarea unei amenzi intre 2.700 "" 3.600 lire turcesti (echivalentul a circa 1.500, respectiv 2.000 euro) si confiscarea aparatului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.