Timp Liber

Cauta cheia de la Casa lui Mos Ion Roata

Iulia Crețu
20 iun 2008 1179 vizualizări
Am impins de poarta grabita si entuziasmata ca am sa revad casuta ca de poveste pe care o vizitasem in urma cu multi ani, intr-o excursie cu clasa, cred ca la generala.

De Mos Ion Roata aminteam la fiecare ora de istorie cind erau lectii despre Mica Unire a lui Cuza, cu un soi de mindrie personala, chiar daca nu ma leaga niciun fel de rudenie cu batrinul. Abia asteptam sa urc prispa, sa aplec capul si sa intru in casa lui Mos Ion Roata de la Cimpuri. Imi si inchipuiam camarutele, cu mobilier vechi, pline de marturii ale participarii unchesului la actul Unirii si la discutiile din Divanul ad-hoc. Imi si pregateam urechile pentru intoarcerea in timp, la 1859, sa aud chiotele romanilor pentru victoria lui Cuza la alegerile din Moldova si Muntenia. La doi pasi de mine urlau citiva sateni impotriva fortelor de ordine adunate la Primarie pentru calmarea spiritelor dupa votul din 15 iunie. I-am lasat in mintea mea citeva clipe, apoi am mai impins o data de poarta. Nu s-a deschis. A treia oara am zgiltiit-o furioasa sperind sa cedeze zavorul. Din pacate nu am reusit sa intru. Am ramas la poarta casutei de la 1800 privind cu regret. Era luni. Si era inchis, conform programului afisat. Pe un perete al casutei era scris dezolant: "Cheia pentru a deschide muzeul se gaseste in spatele muzeului, la doamna Sevastita B...". Nu am strigat, am preferat sa ramin cu amintirile de la clasa a IV-a. Daca as fi venit la Cimpuri poate marti... (I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.