Ardealul, colaj de peisaje arhaice si cetati medievale
Pentru aceasta minivacanta de 1-4 mai va propunem un traseu inedit, la capatul caruia veti fi cu siguranta mai incarcati spiritual. Una dintre zonele cele mai bogate in istorie si peisaje este Ardealul, cu Muntii Apuseni, invaluiti intr-un aer arhaic si parca intr-o alta curgere a timpului. Pentru o excursie de neuitat merita sa parcurgeti drumul catre tinutul secuiesc, traseu care strabate inima tarii. Parcurgem spectaculoasa Vale a Oltului, cu stinci impadurite, soseaua in serpentine care urmeaza cursul tumultos al Oltului. Facem un popas la manastirea Cozia, linistita, cu chilii albe, ingrijite, presarate cu flori. Lacasul adaposteste mormintul lui Mircea cel Batrin dar si numeroase obiecte de cult cu o istorie indelungata, in muzeul manastirii. Vizitatorii curiosi pot admira in curte o fintina in care se arunca bani, insotiti de dorinte. Dupa un drum de citeva ore, ajungem apoi in tinutul secuiesc, la Sibiu, orasul cultural european al anului trecut. Vizitam Piata Mare din centrul plin de cladiri vechi, proaspat ferchezuite, admiram acoperisurile din tigla rosie, cu mici deschizaturi ca niste ochi, caracteristica a arhitecturii locale si privelistea orasului, din turnul central. Ne continuam drumul, catre Alba Iulia, vechea asezare romana Apulum, cu castrul roman si cele trei fortificatii, cu statuia lui Mihai Viteazul si impresionanta Catedrala a Mintuirii Neamului. Mergem mai departe, catre tinta destinatiei noastre, satul Suncuius din judetul Bihor, asezat pe Crisul Repede. Sate aruncate pe cite un deal, capite de fin presarate pe pajistile de un verde aprins, localnici primitori si deschisi, asa poate fi caracterizata in citeva cuvinte zona Suncuius-Vadu Crisului. Drumetiile in zona merita tot drumul strabatut pina aici, de peste 500 km. Peisaje idilice, cu paduri de un verde crud, piriuri reci si repezi care serpuiesc printre pietre, pesteri sapate in calcar de mii de ani. Una dintre cele mai cunoscute si mai mari pesteri din zona, Unguru Mare, a fost salas pentru oamenii preistorici acum mai bine 10 milioane de ani. Pestera, sapata in calcar de apele Crisului Repede, are 400 m lungime, 22 m inaltime si 33 m latime si 8 grade Celsius in interior. Vestigii ale vietii primilor oameni au ramas inca in interiorul pesterii, cum ar fi, de pilda, diverse obiecte utilizate pentru prepararea hranei. Alte atractii ale zonei sint Cheile Misidului, sapate in piatra de riul Crisul Repede sau Izbucul Izbindis, un izvor subteran.
Evul Mediu, reinviat la Sighisoara
Ne intoarcem spre Cluj-Napoca. Peisajul incepe sa se schimbe. Casele sint construite la strada, cu porti mari, stegulete tricolore impodobesc fiecare stilp, marcaje bilingve la intrarea si iesirea din fiecare localitate, semne de circulatie rare, dar sosele bine intretinute. Spre Cluj, in satele sasesti sint insirate tarabe cu suveniruri manufacturate, specifice zonei: de la obiecte din lut, la cosuri de rachita si brelocuri cu Dracula. La Cluj-Napoca, vizitam frumoasa Catedrala Mitropolitana, parcurgem citeva stradute curate, iar flori sint peste tot. Apoi ne oprim la Tirgu Mures, la fel de frumos, curat si bilingv. Aflam ca fagylact se spune in maghiara la inghetata.
Urmeaza Sighisoara, cetatea medievala, cu un aer impresionant. Foarte multi turisti, de toate natiile. Strazile pavate cu piatra serpuiesc printre cladiri din secole apuse, printre care si renumita casa a lui Vlad Dracul, in care se presupune ca s-ar fi nascut si Vlad Tepes. Urcam in turnul cu ceas, unic in tara, din care se vede panorama micului oras medieval, in care este amplasat si muzeul de istorie. Vedem camera de tortura a renumitului domnitor si scara acoperita, construita pe la 1400, care duce la catedrala evanghelica. Curteni, imbracati in costume de epoca, intimpina vizitatorii in toate limbile si spun snoave, inveselind turistii. Parasim, cu regret, cetatea. Ultima oprire, Brasovul, cu Piata Sfatului, Biserica Neagra, din secolul XV, maiestoasa, si gustam covrigii brasoveni. Ne intoarcem spre Focsani pe Valea Prahovei, trecind prin salba de statiuni: Predeal, Azuga, Busteni, Sinaia. Apoi, incet-incet, peisajul devine lin, plat, linistit si, ajunsi pe malul Milcovului, raminem cu impresia ca am calatorit in alta lume. (Mihaela BESLEAGA)