Timp Liber

Oaze de sihastrie pe Caregna si Zabrauti

Mihaela Beșleagă
4 apr 2008 5820 vizualizări
Pentru sfîrsitul acestei saptamîni va propunem un traseu mai putin umblat de pelerini, undeva în nordul judetului, pe urmele celui mai cunoscut sfînt din aceasta parte a Vrancei.

Trotusanu si Musinoaiele, doua vetre monahale fondate de sfintul Teodosie de la Brazi

Este vorba despre Valea Zabrautiului si Valea Caregnei, o zona geografica plina de farmec, in care dealurile se intilnesc cu primele culmi subcarpatice, iar riurile poarta denumiri ce amintesc despre perioada cind aceste teritorii purtau numele de Cumania. în acest colt de rai, sfintul Teodosie de la Brazi a infiintat in a doua parte a secolului al XVII-lea doua asezari monahale, una mai mai frumoasa decit cealalta, ambele ca metoace ale Manastirii Brazi. Cum era si firesc, intr-un astfel de pelerinaj pe urmele martirului Teodosie, inceputul nu poate fi decit orasul Panciu, pentru ca la poalele Neicului, la Manastirea Brazi isi doarme somnul de veci Sfintul Teodosie. Dupa ce ne-am rugat la racla sfintului, plecam spre Movilita si la capatul a citorva zeci de minute ajungem deja la Manastirea Trotusanu. închis in 1959, lacasul a fost redeschis si este astazi o gazda buna pentru cei care vin sa uite zile grijile nimicitoare ale orasului. Daca Trotusanu a fost o etapa usoara, drumul pina la Manastirea Musinoaiele este unul care pune la incercare si rezistenta masinii si rabdarea celui care este invatat cu rapiditatea secolului XXI. Musinoaile se afla undeva la capatul DJ 2053, aproape de granita cu judetul Bacau. Numit initial "Schitul Poiana Marul cu Parul", asezamintul a avut pentru inceput o biserica de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" si era sub ascultarea spirituala a Brazilor. Asa cum Sfintul Vasile Cel Mare a reusit sa creeze in jurul Schitului Poiana Marului o adevarata salba de asezaminte monahale, si Teodosie a realizat spre sfirsitul secolului al XVII-lea in jurul Brazilor o coroana de schituri care formau o veritabila Lavra romaneasca. Dealurile si padurile din jurul Manastirii Musinoaiele poarta si astazi urme ale sihastrilor epocii de inceput a crestinismului romanesc. Pelerinul care merge pe aceste locuri are si astazi sansa sa descopere urme ale unei epoci in care rugaciunea se facea si la umbra unei chilii dintr-o pestera si nu era nevoie de constructii gigantice pentru a-L simti pe Dumezeu. Un sfirsit de saptamina petrecut la Manastirea Musinoaiele, fie la cort, fie intr-o chilie, este inceputul descoperirii frumusetii simplitatii si a rugaciunii. Cum ne aflam in Postul Mare, nimic nu poate fi mai frumos decit sa participam la slujba de seara la Manastirile Trotusanu si Musinoaiele. (Valentin MUSCA)


Tudor Gheorghe si-a aminat concertul, pe motiv de Summit


Cunoscutul artist Tudor Gheorghe si-a anuntat aminarea spectacolului "La margine de imperii", care urma sa aiba loc joi, 3 aprilie, la Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia" din Focsani. Motivul reprogramarii concertului este faptul ca Tudor Gheorghe este invitat in intervalul 2 - 4 aprilie la Palatul Parlamentului pentru a sustine un recital in cadrul Summitului NATO. Focsanenii il pot asculta pe renumitul artist simbata, 12 aprilie, de la ora 19.00, la Ateneu. In concertul "La margine de imperii", Tudor Gheorghe va interpreta piese culese si prelucrate dintr-o carte scrisa in limba germana, tiparita in anul 1938. Cartea cuprinde 530 de partituri muzicale si versuri culese din tinutul Bucovinei. Spectacolele unice, prin felul in care imbina muzica si poezia, i-au adus recunoasterea unanima, Tudor Gheorghe devenind unul din putinii muzicieni care a redescoperit baladele romanesti si ai carui activitate artistica este considerata una de interes national. Concertele sale, cu cintece de dor si de jale, au impresionat de fiecare data publicul pina la lacrimi. Biletele pentru concertul de la mijlocul lunii aprilie s-au pus deja in vinzare la Ateneu, dar se pot rezerva si telefonic, la numerele de telefon 223.722, 225.584. (M. BESLEAGA)


Bilete pe ultima suta pentru "Lacul lebedelor"


Scena Casei de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta" va gazdui marti, 8 aprilie, incepind cu ora 20.00, un spectacol de exceptie. Este vorba de piesa de balet "Lacul lebedelor" de P. I. Ceaikovski, interpretata de renumitii balerini rusi ai Teatrului Balsoi din Moscova. In acest spectacol de balet in patru acte vor evolua 57 de artisti, multi dintre ei balerini emeriti si laureati ai concursurilor de dans. Coregrafia clasica este realizata de M. Petipa si L. Ivanov, iar spectacolul este regizat de Yurii Grigorovici, declarat artist al poporului din Rusia. Biletele pentru spectacolul "Lacul lebedelor" sint puse in vinzare la Casa de Cultura pretul unui tichet fiind de 100 lei. Teatrul Balsoi, aflat in turneu in Romania, a fost primit cu sala plina in toata tara, de pilda la Iasi, pentru ca s-au vindut toate biletele, s-a mai programat un spectacol. (M. BESLEAGA)


Caravana cu filme, la Odobesti si Dumbraveni


Si in acest sfirsit de saptamina Caravana cu filme a Casei de Cultura din Odobesti va porni prin judet, pentru a oferi vrincenilor cele mai noi filme. De aceasta data se va opri duminica la Dumbraveni, unde, la Caminul Cultural va rula de la ora 15.00 filmul de actiune "Legenda vie", cu Will Smith in rolul principal. Simbata si duminica, odobestenii, asa cum au fost obisnuiti, vor putea urmari la Casa de Cultura doua filme: animatia pentru copii "Cu totii la surf", de la ora 13.00 si comedia "Putin insarcinata", de la orele 15.00, 17.00 si 19.00. Pretul unui bilet de intrare la fiecare dintre filme este 2 lei. (M. BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cosmy de la paunesti , acum 4016 zile, 4 ore, 26 minute, 46 secunde
Rezultatele din satelit privind exploatariile din sat te alarmeaza in curand o sa avem de unde aduna ciuperci si ghebe ca in loc de copaci o sa avem mai multe cioate .........asa ce gharnici sunt unii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.