Timp Liber

V-ati pregatit bagajele pentru mini-vacanta de Paste si 1 Mai?

Mihaela Beșleagă
21 mar 2008 735 vizualizări
De Paste, agentii de turism va recomanda destinatiile din tara, la manastirile din Moldova, pesterile din Apuseni sau in tinutul Maramuresului u un sejur in Grecia, la Muntele Athos sau in insula Creta costa intre 160 - 440 euro u pentru o saptamina la malul Marii Negre, de 1 Mai, la un hotel de doua stele, veti plati aproximativ 180 lei/persoana u litoralul bulgar este si el atractiv ca pret, trei nopti la un hotel de patru stele va scot din portofel 96 euro/persoana

A inceput numaratoarea inversa pentru cele doua sarbatori care marcheaza aceasta primavara: Pastele si 1 Mai. Prima religioasa, a doua "muncitoreasca", ambele sint ocazii de relaxare si distractie, iar in acest an coincid ca perioada, ceea ce poate insemna pentru multi dintre noi o mini-vacanta. Desi mai este o luna, agentiile locale s-au pregatit deja cu oferte care de care mai tentante, pachete turistice atit pentru destinatii interne, cit si in strainatate. Pentru acest sfirsit de saptamina va prezentam citeva dintre cele mai atractive si mai accesibile ca pret locatii in care va puteti petrece noaptea de Inviere sau 1 Mai Muncitoresc.


De Paste puteti alege destinatiile din tara, multe de o frumusete rara, care asteapta sa fie descoperite. Si ce ocazie mai buna de a face o incursiune in mijlocul naturii decit in plina primavara, in preajma sarbatorii pascale, care inspira la meditatie si reculegere. Agentiile de turism va recomanda o vizita la manastirile din Moldova, la pesterile din Apuseni sau in tinutul Maramuresului. De pilda, la Durau, pentru trei nopti la un hotel de trei stele, cu masa festiva de Paste, veti plati 360 lei de persoana. Un sejur de trei nopti in Maramures, la o pensiune de trei stele, cu demi-pensiune, costa 480 lei, iar in Apuseni, cazarea pentru patru nopti va va scoate din buzunar 220 lei de persoana. La Calimanesti - Caciulata pe Valea Oltului, trei nopti de cazare, cu toate mesele incluse, costa incepind de la 350 lei, in functie de conditii. Si ofertele externe sint la mare cautare, mai ales ca multe dintre ele fac concurenta prin preturi mici celor din Romania. De Paste sint cautate locatiile cu amprente de spiritualitate, cum sint cele din Grecia sau Israel. Un sejur in tara zeilor antici, la Muntele Athos, Paralia Katerini, Halkidiki, insula Corfu, Creta, costa intre 160 - 440 euro. "Organizam plecari speciale pentru Paste si 1 Mai, atit pe intern, cit si pe extern. Pentru Israel locurile s-au epuizat deja. Foarte cerute sint si Bulgaria, Grecia, unde au ramas putine locuri disponibile. Probabil multi au lasat aranjarea calatoriilor pentru mai tirziu, dar se gasesc locuri pentru toata lumea", ne-a spus Tudorita Enache, agent la o agentie de turism din Focsani. Agentiile au inregistrat si cereri de sejururi inedite, cum ar fi in India sau Nepal.


Bulgaria ne face cu ochiul


Prima zi din mai este sinonimul distractiei la mare, intrucit reprezinta, in majoritatea statiunilor de pe litoralul romanesc, deschiderea sezonului estival. Astfel, pentru un sejur de o saptamina la malul Marii Negre, la un hotel de doua stele, veti plati aproximativ 180 lei/persoana, in timp ce pentru aceeasi perioada, la un hotel de trei stele, trebuie sa pregatiti in medie 250 lei, pentru toate statiunile de pe litoral. O solutie mai putin costisitoare, pentru persoanele ceva mai non-conformiste ar fi o expeditie pe cont propriu cu cortul la Vama Veche sau 1 Mai, sau cu cazare la pensiunile sau particularii din zona. Un 1 Mai Muncitoresc reusit poate fi petrecut si pe litoralul bulgar, la Albena sau Nisipurile de Aur. Crestinii pot admira in Bulgaria, destul de aproape de Giurgiu, manasterile sapate in piatra, la Ivanovski, care sint cuprinse in lista patrimoniului cultural mondial. Acesta este un complex monarhal de piatra, cuprinzind incaperi cu impresionante inscriptii si picturi murale, un remarcabil monument al artei medievale. Tot in zona se mai gasesc si alte capele sapate in piatra, in rocile de deasupra riului Rusenski Lom. De aici, turistii pot admira superbele orase Veloko Tarnovo si Plovdiv, care pastreaza parfumul medieval aproape intact, cu case vechi si strazi pavate cu piatra de riu, dar si celebra manastire Rila, situata la circa 120 de kilometri de Sofia. Pentru trei nopti de cazare la vecinii bulgari preturile incep de la 75 euro si pot ajunge si la 140 euro, in functie de numarul de stele al hotelurilor. Astfel, la un hotel de patru stele, pentru trei nopti de cazare veti plati 96 euro/persoana. Oriunde veti alege sa petreceti mini-vacanta de Paste si 1 Mai, trebuie sa va faceti rezervari din timp si sa va pregatiti de drum! (Mihaela BESLEAGA)


Cit costa un sejur de Paste peste hotare?


Iata citeva preturi orientative pentru cele mai vizitate locatii din strainatate:


u Viena - 239 euro/6 zile

u Croatia - 219 euro/8 zile

u Atena - 199 euro/8 zile

u insula Corfu - 189 euro/7 zile

u Muntele Athos - 149 eur/5 zile

u Istanbul - 149 euro/7 zile

u Grecia, Sithonia - 119 euro/5 zile

u insula Thassos - 109 euro/6 zile

u Bulgaria, Nisipurile de Aur - 125 euro/4 zile

u Grecia, Paralia Katerini - 69 euro/6 zile


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.