Timp Liber

Colectionarii de timbre, anacronicii din era emailului

Mihaela Beșleagă
25 ian 2008 1906 vizualizări
Pasionatii colectionari de timbre devin mai putini pe zi ce trece u in 1858 au fost emise in Romania primele timbre postale, cele trei vestite valori Cap de bour, imprimate cu stema Moldovei

Colectionarii par sa nu isi mai gaseasca locul intr-o lume a vitezei, care nu mai pune asa mult pret pe simbolurile si imaginile trecutului. Clasorul cu timbre a devenit vetust si prafuit intr-un timp in care totul se traieste la prezent, iar scrisorile nu mai ajung la posta, ci in inbox-ul din email. Filatelia, sau colectionarea de timbre este un hobby de care multi dintre parintii si bunicii nostri isi amintesc cu zimbetul pe buze. In Romania, primele timbre postale au fost emise in anul 1858, cele trei vestite valori Cap de bour, imprimate cu stema Moldovei, care valoreaza in prezent sute de milioane de lei vechi. Cel mai vechi si mai valoros timbru care se afla in posesia lui Teodor Passan, presedintele Asociatiei Filatelice Vrancea, este un timbru Principatele Unite, din cea de-a doua emisie de timbre din tara noastra, din 1872. "Eram filatelist inrait, colectionez timbre inca de tinar si am clasoare cu colectii valoroase. Pe vremea mea nu era nici un copil care sa nu colectioneze timbre, faceam schimb, ne laudam care avea cele mai multe si mai valoroase timbre. Filatelia este o activitate de petrecere a timpului liber care formeaza la copii multe trasaturi pozitive, este o modalitate de educatie", ne-a expus Teodor Passan, presedintele Asociatiei Filatelice Vrancea. Mai tirziu, in anii \'80 - \'90, generatia care a crescut cu cheia la git a colectionat "surprize", cartonase, abtibilduri cu actori, masini sau jucatori. Din pacate, astazi, in era internetului, tinerii sint mai tentati de mediul virtual si nu mai sint interesati de astfel de activitati, astfel incit, in prezent nu au mai ramas decit putini pasionati ai acestei activitati. "E nevoie de multa rabdare si de grija pentru colectarea si aranjarea pe domenii a acestor timbre, dar e o activitate care iti aduce multe satisfactii", a spus, cu ochii zimbind, Aurel Lazar, pasionat filatelist la Asociatia Filatelica Vrancea. Filatelistii spun ca nu este o activitate costisitoare, existind timbre marcate, iesite din uzul postal, care sint destinate special iubitorilor de efecte postale si care se vind mai ieftin. In aceasta perioada, puteti vizita expozitii filatelice gazduite la Casa de Cultura si la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu".


Filatelia, un hobby cu o istorie de 160 de ani


Filatelia se ocupa cu studiul marcilor postale si al timbrelor fiscale, care a inceput sa se dezvolte la scurt timp dupa aparitia primului timbru postal, asa-numitul One Penny Black, emis la 6 mai 1840 in Marea Britanie. La inceput, timbrele erau colectionate pentru amuzament si erau utilizate pentru lipirea abajururilor de la becuri sau a tapetelor, ceea ce ducea aproape intotdeauna la distrugerea lor. In 1860 au aparut primele albume de timbre postale din lume, inventate de filatelistul parizian Lallier, care aveau forma unei mape cu o invelitoare de piele. In aceeasi perioada s-au infiintat si primele asociatii de filatelisti care organizau intilniri la care colectionarii puteau lua parte pentru a face schimb de experienta, cunostinte si de timbre. In prezent, exista reviste de specialitate filatelice in intreaga lume, precum si comunitati pe internet care au in comun aceasta preocupare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.