Timp Liber

Liniste si pace la Lepsa

Mihaela Beșleagă
18 ian 2008 1832 vizualizări
Cu tot potetialul turistic al zonei, reprezentat de cascada Putnei, Pastravaria, Cheile Tisitei, manastirea Lepsa, localitatea pare intrata in hibernare

Dupa o saptamina cu stres si termene limita, va doriti un week-end relaxant in mijlocul naturii? Asezata in inima muntilor Vrancei, Lepsa este o oaza de liniste. Ajunsi aici, va va izbi aerul de aparenta pustietate a locului si daca vreti izolare, aici o gasiti. Pe timp de iarna, puteti incerca sa faceti drumetii in salbaticia Cheilor Tisitei sau sa va regasiti pacea sufleteasca la Manastirea Lepsa. Situata pe DN 2D la circa 75 km de Focsani, de-a lungul riului Putna, intr-o zona de un pitoresc aparte, Lepsa, veche asezare de padurari si crescatori de animale, incearca sa atraga turisti. Drept pentru care localitatea este presarata cu pensiuni agroturistice, dar si case de vacanta. La Lepsa aveti ce vedea, fie pe timp de iarna, fie vara. Cea mai cunoscuta atractie a zonei este rezervatia geologica si peisagistica Cascada Putnei, o cadere de apa de peste 12 metri, declarata zona ocrotita pe o suprafata de 10 hectare. Un alt obiectiv care merita vizitat este si Pastravaria, infiintata in 1955, cu o capacitate de 10 tone pastravi anual. O alta atractie a zonei este rezervatia naturala Cheile Tisitei, de o deosebita frumusete, fiind una dintre cele mai mari zone protejate de pe teritoriul Vrancei. Daca vizitati rezervatia, cu putin noroc puteti intilni pe versantii stincosi citeva capre negre, specie ocrotita prin lege. In Cheile Tisitei traiesc si alte animale salbatice, printre care si ursi, insa pe acestia nu si-ar dori sa ii intilneasca de aproape nici un turist. Daca vreti sa va reculegeti in mijlocul naturii, la iesire din Lepsa, chiar pe malul riului Putna, puteti admira o frumoasa si tacuta manastire. Biserica din lemn a fost renovata si adaposteste o veche icoana din 1584, primita de la Ierusalim, impreuna cu icoana Sfintului Nicolae, cea care a scapat nevatamata din incendiul de la 1929 si care, fiind considerata facatoare de minuni, are in permanenta o candela aprinsa. Biserica e impodobita cu un policandrul primit in dar de la regele Carol al II-lea.


Gropile din drum, alte atractii turistice


Cu toate ca potentialul turistic al zonei este important, investitorii din zona spun ca nu sint sprijiniti in promovarea turismului si ca sint uitati de autoritati. Infrastructura este o alta problema spinoasa a zonei, vizitatorii fiind nevoiti sa treaca de adevarate capcane in sosea pentru a ajunge in statiune. "Este o zona foarte fumoasa, sint conditii de cazare. Din pacate, este un loc al nimanui, nu exista informare, drumurile sint cum sint, nimeni nu ne ia in considerare", se plinge Dumitru Serban, administratorul unui hotel din localitate. Lipsesc si obiectivele de agrement, care ar putea atrage noi turisti. Din Lepsa puteti face drumetii pe jos catre Gresu sau Soveja, drumul nefiind recomandat pentru circulatia cu masina, din cauza ca nu este practicabil. Daca nu vreti sa va intoarceti in oras in aceeasi zi, pentru o noapte de cazare la Lepsa veti plati intre 60 - 150 lei la una din pensiunile din zona, in functie de conditii. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.