Timp Liber

VIDEO - SALONUL DE PRIMAVA AL PICTORILOR VRÂNCENI

Janine VADISLAV
23 apr 2017 4206 vizualizări
Galeriile de Artă, din Focşani găzduiesc în aceste zile o interesantă expoziţie, „Salonul de Primăvară” al pictorilor vrânceni, intrată deja în obişnuinţa iubitorilor de artă. Pe simeze expun artiştii plastici: Elena Pascu Bârhală, Laura Elena Dumitru, Ştefan Dumitru, Gheorghiţă Galan, Rodica Gherghinoiu, Viorica Oana Kallany, Gabriela Arghirescu Popa, Liviu Nedelcu, Nicolae Rădvan, Leornard Slavu şi Elena Stoiciu. Evenimentul este organizat de CJ Vrancea, Centrul Cultural Vrancea şi UAP România - Filiala Vrancea.

 

Scriitorii, spunea Borges, caută ca prin tot ceea ce spun, să fie profunzi. Milton, la rândul său scria: "Eu vreau să las  generaţiilor viitoare ceva care să nu dispară uşor." Poate da, poate nu...  Aceeaşi  certitudine/ incertitudine trăieşte însă şi  artistul plastic. Dar, ce caută el, ce doreşte să „spună” iar şi iar, încercăm să aflăm cu fiecare expoziţie vernisată, de grup sau personală. O carte poate fi recitită iar şi iar, artistul plastic este aşteptat  să uimească, să încânte, să confirme la fiecare ieşire  în spaţiul expoziţional.  Mă voi opri asupra câtorva dintre expozanţi de astă dată, despre care am scris mai puţin cu alte ocazii, pe care îi urmăresc de mai mult timp, nu înainte de a remarca unitatea  întru varietate a expoziţiei, calitatea lucrărilor şi tematica  aleasă.

Nicolae  Rădvan, decanul de vârstă al pictorilor vrânceni, uimeşte prin eleganţa desenului  şi prospeţimea culorilor. Sunt admirabile portretele sale care au atitudine şi o expresivitate întotdeauna proaspătă, umană. Sau peisajele cu amprentă unică, inconfundabilă, aşa cum este şi delicatul tablou, Peisaj cu casă şi ograda încărcată de pomi în floare. Lucrările sale spun o poveste pe înţelesul tuturor, o poveste în care ne regăsim mulţi dintre noi. Pictorul Nicolae Rădvan este  maestrul a cărei mână este condusă de graţia divină, în aşa fel încât să facă vizibil  miracolul  de care arareori  ne învrednicim. Domnia sa reuşeşte.

Specială este şi lucrarea pictorului Leonard Slavu, pictor despre care am mai scris, pe care-l admir pentru maniera de lucru. Pictura sa este una prietenoasă, plină de căldură, solară aş putea spune şi nu greşesc. Este pictura unui artist care se dăruieşte pe sine cu fiecare linie trasată pe pânză, cu fiecare tuşă, nuanţă, în acord firesc cu întregul, folosind - printre alte culori - mult galben şi puţin oranj , cât sa echilibreze „povestea”. 

O frumoasă evoluţie  - remarcată şi apreciată deja - are şi pictorul Ştefan Dumitru, al cărui nume vine odată cu  cel al doamnei  Laura Dumitru, o admirabilă artistă care aduce în tablourile sale de „forţă”, multă delicateţe, precizie, culori rafinate, nuanţe  riscante, în cel mai bun sens al cuvântului. Tematica propusă este bine gândită şi foarte bine lucrată. 

Despre tablourile lui Ştefan Dumitru povesteşte  pictorul  însuşi.

„Noutatea pe care am adus-o în expoziţie este lucrarea intitulată „Hrisov”.  Am pornit de la ideea  unui hrisov, am interpretat un pic şi am sugerat un document foarte vechi. Sunt mai multe simboluri  care, in final, servesc  la obţinerea  armoniei compoziţiei. În expoziţie mai am un portret care  a fost tot o inspiraţie de moment , cu o interpretare mai aparte din punctul meu de vedere. Am abordat  acest gen, mai rar, n-aş zice  că e ceva nou, dar am căutat soluţii cromatice noi, tehnici diverse.  De această data am folosit  instrumente de lucru create  de mine şi am încercat să diversific  tehnica”, ne-a spus  pictorul Ştefan Dumitru.

Florile Elenei Bîrhală Pascu par,  unele alcătuite  doar din aer şi culoare, altele grele de seminţe, având greutatea miraculoasă  a fructului tăinuit,  oferă spectacolul fastuos al vegetaţiei, al insectelor îmbibate de polen.  Culorile sunt lucrate cu multa pricepere, iar albul - care nu este culoare -  umple pânza între limitele ramei, cu splendoarea albului pur, detaşat de toate celelalte culori. Pictura  sa a devenit de o inocentă senzualitate eterică, dacă mă gândesc la poetul care scria că   „Floarea,  este un altfel de înger...”

Lucrările lui Liviu Nedelcu, ancorate în realitatea imediată, sunt realizate pe fondul unei gândiri plastice de excepţie, modernă în viziune şi impecabilă în stil. Sunt veritabile mostre de artă constructiv-abstractă unde, un ochi critic, atent, poate identifica un sincronism cultural cu ceea ce se întâmplă în spaţiul artistic european.   


„Am pe simezele Galeriilor de Arta, din Focşani,  4 lucrări  realizate acum 3-4 ani. Mulţi dintre iubitorii de artă ştiu că abordez în ultima perioadă pictura nonfigurativă Sunt lucrări care mă reprezintă  şi în care eu cred.  Invit iubitorii de artă  focşăneni  să viziteze Salonul de Primăvara  al pictorilor vrânceni,  organizat de CJ Vrancea,  şi UAP  România - Filiala Vrancea, deschis până în preajma zilei de 8 mai 2017”, a declarat  pictorul Liviu Nedelcu, curatorul expoziţiei.
 
Gheorghiţă Galan, Rodica Gherghinoiu, Gabriela Arghirescu Popa, îşi au locul bine stabilit, printre pictorii vrânceni  care  fac parte deja din UAP - Filiala Vrancea.

„Cu toţii suntem contaminaţi de haosul şi nebunia din jur”,  spunea scriitorul Octavian Saiu. Este, cu siguranţă o temă pentru scriitori, dar în egală măsură  şi pentru artiştii plastici, chiar şi pentru Elena Stoiciu, dar abordată altfel, tratată în manieră personală, mai puţin dur, mai elegant. Cele care  „vorbesc” despre angoase, durere, sunt culorile, mult mai tandre cu sufletul nostru vulnerabil, îmbibate de noţiuni filozofice, mereu actuale.   

Pe simeze este prezentă  şi pictoriţa  Violet Kallany, cu trei lucrări. Printre ele un frumos peisaj,  compoziţie  aproape aeriană, animată de câteva culori în care predomină verdele, aflat într-o mişcare ascendentă; un verde care se evaporă tandru pe alocuri, încorporând o subtilă nuanţă de gri, un pic de negru elegant, un verde care nu se mai supune  geometriei liniilor, nu mai ţine cont de ele, un verde care ar putea fi metaforic vorbind, catedrala  care se înalţă îndrăzneţ, creând intimitatea acestui tablou. De o delicateţe bine strunită sunt şi florile doamnei Kallany, lucrate cu emoţii cenzurate,  cât să poată  scoate în evidenţă splendoarea  lor, frumuseţea  marcată discret de nuanţe subtile de roz, galben, un albastru glorios, care amintesc de  miticul ţinut al Toscanei.

„Expoziţia este o încântare, este plină de spiritualitate. Fiecare şi-a exprimat  gândul, înclinaţia şi sensibilitatea, în formă şi culoare. Acelaşi lucru l-am făcut şi eu intitulând una dintre lucrări „Primăvara”. Parcă am ştiut că o voi expune la salon. Este vorba despre primele crenguţe, primele flori, primii boboci  şi mi-a plăcut foarte mult. Este un sentiment cu expresivităţi plastice , este ceea ce natura mi-a arătat , mi-a imprimat în suflet prin linie, culoare, desen...”, ne-a spus şi pictoriţa Violet  Kallany.

Expoziţia este una buna, de o mare diversitate de exprimare plastică: acuarelă, colaj, ulei , acrilic. Paleta coloristică este diversă, aşa cum spunea  şi  pictorul Liviu Nedelcu, directorul Centrului Cultural Vrancea.  ( Janine VADISLAV )






















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.