În iunie, la Focşani, prima ediție a Festivalului ”Tectonic Food Fest”
În perioada 9-11 iunie 2017, Focșaniul va găzdui prima ediție a Festivalului ”Tectonic Food Fest”, pe esplanada Casei de Cultură din Focșani. Organizatorii spun că nu se atacă în niciun fel festivalurile cu mâncare tradițională, ci va fi ceva inedit, un concept privat, în parteneriat cu Primăria Focșani, în care arta culinară internațională va încânta focșănenii. ”Pe tărâmuri pline de legende, locuri în care Cuza, Moş Ion Roată, Ştefan cel Mare şi Baba Vrâncioaia cu ai săi fii au lăsat poveşti în spatele cărora fantasticul şi misterul se întâlnesc. Într-un oraş cu hrube ascunse privirilor indiscrete, cu tuneluri în care cei din Moldova şi cei din Muntenia se întâlneau să facă comerț, Focşaniul a fost şi va rămâne mereu, sub Curbura Carpatilor, un târg de provincie, un oraş ”tectonic”, cu moldoveni buni şi drepți din vremuri demult apuse. O nouă filă de poveste va fi scrisă şi mai târziu povestită , cu prinți şi prințese, regate culinare, intrigi şi muzică, concursuri şi rețete. Pornită din pasiunea pentru arta culinară, din dragostea pentru muzică, bricolaj, arta urbană, socializare şi comunitate, prima ediție a Tectonic Food Fest vrea să sărbătorească bucuria de a relaționa cu familia, cu prietenii şi cu membrii comunității. Şi cum poate fi atins mai uşor acest lucru, dacă nu prin mâncare bună, muzică faină şi oameni frumoşi ? Nu rata momentul de a fi alături de noi în acest prim capitol al unei noi aventuri culinare”, anunţă organizatorii pe pagina evenimentului.
Un festival de tip Street Food este mai mult decât o aventură culinară
În spatele acestui eveniment stă Cătălin Horodincă, împreună cu câțiva prieteni. Focșăneanul este unul dintre cei care s-au implicat și în organizarea Festivalului de Blues care a avut loc vara trecută. ”Ideea de a organiza un Festival Culinar <<îmi mânca creierul>> de ceva timp, 2 ani să fie acum. Am fost mereu atras de Street Food, atât din postura de ”mâncăcios”, prin diverse locuri din lume, cât și ca vendor, cu Food-Truck-ul din Piața Moldovei undeva prin 2011. Pe mulți îi sperie idea de a mânca pe stradă, dintr-un camion, container sau pop-up. Mâncare mai bună și mai proaspătă nu găsiți! #tectonicspirit este despre mâncare bună, muzică faină și oameni frumoși”, precizează Cătălin Horodincă, fondator și director Festival. Organizatorul propune un weekend fără reguli, plin de momente de bucurie și fericire alături de familie, prieteni sau colegi, cu toții împărțind emoție și amintiri. ”Meniul trebuie să fie restrâns din cauza spațiului mic de depozitare, produsele nu au timp <> și cei din rulote găsesc rețete fabuloase, pe care le fac cu mare drag și pasiune. Un festival de tip Street Food este mai mult decât o aventură culinară pentru toți cei implicati: organizatori, vendori, voluntari, oaspeți mici și mari, artiști, chefi bucătari și mulți alții. Acum 2 ani au început și în România să apară, mai întâi discret, apoi la scara macro, festivaluri culinare de mare anvergură, ce au devenit caravane în turneu în 2017.O parte din vendorii cu experiență în arta culinară stradală vor fi musafirii noștri la Focșani, în 9-11 Iunie”, anunță Cătălin Horodincă. Organizatorii promit că în timpul festivalului se vor organiza ateliere educative în care se vor spune povești pentru copii mici sau mari, ateliere de educație culinară, demonstrații culinare, concursuri de gătit și de mâncat, căutare de comori, sport etc. Atmosfera va fi întreținută de un DJ, dar va fi şi muzică live. Se vor amenaja sectoare de pet bar, zone de relaxare, zone cu proiecții de filme cu tematică culinară, mese comune, acestea fiind doar câteva dintre surprizele pregătite pentru focșăneni în cele ”trei zile de poveste”.(A.T.)