Timp Liber

Astăzi este... Ziua internaţională a aviaţiei civile

Ziarul de Vrancea
6 dec 2019 2134 vizualizări

In fiecare an, la 7 decembrie, în întreaga lume este marcată Ziua internaţională a aviaţiei civile (International Civil Aviation Day). Hotărârea în acest sens a fost luată în anul 1994 de către Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), prin rezoluţia A29-1. În 1996, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a recunoscut oficial această zi şi a inclus-o în lista zilelor marcate de ONU, prin Rezoluţia 33/51.

În 1965, România a aderat la Convenţia privind Aviaţia Civilă Internaţională, devenind, prin Decretul nr. 194 din 24 aprilie 1965, stat contractant ICAO. Acest lucru a impus ca atribuţiile autorităţii aeronautice naţionale să fie puse în concordanţă cu prevederile Convenţiei de la Chicago şi ale Anexelor la aceasta. În 1980, are loc în România prima reuniune ICAO organizată în estul Europei. La 12 august 1993, a luat fiinţă Autoritatea Aeronautică Civilă Română, prin Hotărârea Guvernului 405/1993. Conform site-ului oficial http://www.caa.ro/, aceasta are statut juridic de regie autonomă de interes public naţional, funcţionând sub autoritatea Ministerului Transporturilor în calitate de autoritate publică centrală. Sco¬pul celebrării mondiale este acela de a dezvolta şi consolida importanţa aviaţiei civile inter¬naţionale în dezvoltarea socială şi economică a statelor membre, având rolul de a promova siguranţa, eficienţa şi dezvoltarea transportului aerian mondial. Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile este o agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care elaborează principiile şi codifică tehnicile de navigaţie aeriană internaţională. Sediul general al ICAO se află în Montreal, Canada. În prezent, ICAO numără 191 de state membre. ICAO lucrează în strânsă colaborare cu alte organisme ale Naţiunilor Unite, inclusiv Organizaţia Meteorologică Mondială, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, Uniunea Poştală Universală, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Maritimă Internaţională. (ZdV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.