Evenimente speciale

Moș Nicolae, aducătorul de daruri, ajunge în fiecare an și în Vrancea

Janine VADISLAV
6 dec 2021 3866 vizualizări

Sfântul Nicolae, cunoscut şi sub numele de Sân - Nicoară, este sărbătorit de toţi creştinii, aşteptat cu nerăbdare de cei mici.

Tradiţia spune că Sfântul Nicolae este milostiv faţă de cei săraci, ajută văduvele şi orfanii, pe cei fără de casă şi dăruieşte bani celor oropsiţi. Se spune că pe timp de secetă cumplită a adus grâu tocmai din Italia, pe care l-a împărţit apoi săracilor înfometaţi. A salvat onoarea unui tată văduv care, din cauza sărăciei, voia să-şi vândă cele trei fete unor oameni bogaţi, amatori de plăceri, fără să se gândească la osânda la care avea să-şi supună copilele. Aflând de intenţia lui, Sfântul Nicolae aruncă noaptea în casa lor, pe fereastră, de trei ori la rând, câte o pungă de galbeni.

Se mai povesteşte că Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, nişte marinari, care de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Sfântul Nicolae este cunoscut şi ca protector al copiilor, fiind primul moş darnic, care aduce cadouri odată cu venirea iernii.

În satele de sub munte, din Vrancea, este obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae, cetele de feciori să îşi aleagă gazda în casa căreia vor pregăti colindele de Crăciun şi pluguşorul de Anul Nou.

Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, oraşul Patara, în Turcia. Părinţii săi au fost oameni înstăriţi şi foarte credincioşi. Şi-au dorit mult un copil şi bunul Dumnezeu le-a dăruit unul, milos, înţelept şi foarte curajos. A învăţat viaţa duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelor. Rămas orfan devreme, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită, fără să păstreze nimic pentru sine.

 

În satele noastre tradiţionale, mai ales în zona de munte, dar şi la deal, sau la câmpie, unde oamenii se trezesc cu rugăciunea pe buze (se grijesc, se primenesc, mănâncă, merg la animalele din gospodărie, ori se pun la drum, doar după ce s-au rugat bunului Dumnezeu pentru protecţie), se pregătesc să-l întâmpine pe Moş Nicolae, primul care deschide şirul sărbătorilor de iarnă, înşirate ca mărgele pe aţă, până după Bobotează...

 

 

În familia Gheba, din satul vrâncean Năruja, pregătirile pentru întâmpinarea lui Moş Nicolae sunt în toi. La aşa zi mare, Adina scoate din lada de zestre costumele tradiţionale vechi pe peste 100 ani. Chiar dacă au petrecut ani buni departe de casă, la muncă în Italia, nu şi-au uitat obiceiurile din străbuni. Poate că tocmai de aceea emoţia sărbătorii este atât de intensă în sufletele lor. Cei mai emoţionaţi sunt copiii lor Larisa de 3 ani şi Robert, care tocmai a împlinit 7 ani.

„Pentru cine te găteşti, Larisa? o întreb pe mezina familiei, mândră de straiele ei. „Pentru Moş Nicolae, moşul bun, care ne aduce cadouri...”

Ca să le mai treacă emoţiile aşteptării, „tata părintele” le spune o poveste cu tâlc, amintind şi de nuieluşa buclucaşă, pe care uneori o mai lasă Moş Nicolae la casele cu copiii care nu ascultă de părinţi... 

„Se povesteşte că era un copil tare obraznic şi neascultător. Nu asculta de vorba părinţilor nu mergea la biserică, se purta urât cu colegii la şcoala.... Lui i-a adus o nuieluşă Moş Nicolae....  Dar voi, aţi fost cuminţi, nu-i aşa?”  „Da”, răspund copiii într-un glas. „Atunci nu aveţi de ce să fiţi îngrijoraţi, Moş Nicolae va fi  bun şi darnic cu voi. Diseară, să vă pregătiţi ghetuţele, şi să ascultaţi de părinţi, ca şi până acum, spune părintele paroh Vasile Bratie.

Cu lacrimi în ochi, Larisa întreabă dacă copiii care nu ascultă mai primesc daruri...

„Primesc şi ei, pentru că Moş Nicolae este un moş bun, dar aceste daruri nu vor fi la fel de multe şi de frumoase ca ale copiilor cuminţi....”, o linişteşte „tata părinte”.

 

Şi ar mai fi stat la povesti, dacă Adina - mama copiilor - nu i-ar fi chemat la ordine. „Robert, Lavinia, gata cu joaca, aşa îl aşteptaţi pe moşul? V-aţi lustruit ghetele?”

Cei doi fraţi îşi  perie de zor încălţările, pe care le aşează apoi lângă uşă, să le vadă Moş Nicolae. Robert îşi doreşte un tractor şi multe dulciuri, iar Lavinia câteva jucării dintre care să nu lipsească o „maşină de fete cu telecomandă”. Moş Nicolae a avut alte socoteli pregătind câteva surprize. Obosiţi de atâta treabă, au adormit imediat.

A doua zi dimineaţă, nu le-a venit a crede: Moş Nicolae lăsase în şi lângă ghete multe jucării frumoase, dar şi bomboane şi ciocolată, să se îndulcească.

Robert şi-a trecut imediat darurile în revistă.

„E de bine?” l-am întrebat.

„E bine, am primit o maşinuţă, un model pe care nu-l aveam, o sabie Ninja, multe bunătăţi dulci şi cam atât. Aş fi vrut şi un tractor cu telecomandă, cred c-o să mi-l aducă Moș Crăciun”...

Nici nu s-au bucurat bine de daruri că soseşte tatăl, care spune că s-a întâlnit pe drum cu Moş Nicolae care i-a dat o nuieluşă şi un bilet..

„E o nuieluşă fermecată? se miră Larisa.

„E o nuieluşă... semn că aţi mai greşit pe ici, pe colea, dar nu e pentru pedepse, ci de pus la grindă, să vă aduceţi aminte ...”, râde Florin bucurându-se de bucuria lor. Moş Nicolae, pe vremea copilăriei lui, era mult mai sărac, aducea doar mere, nuci şi ghete, să aibă ce încălţa la şcoală.

„Noi am avut acasă o viaţă mai grea, părinţii abia ne puteau cumpăra cele necesare, să mergem la şcoală. Acum e altfel, muncim să aibă copiii tot ce-şi doresc.”

 

În seara de Sfântul  Nicolae, oamenii cu credinţă se roagă pentru ajutor la boli şi lovituri, dar şi pentru sprijin acordat în orice situaţii. Bunica Elena spune că aşteaptă cu multă smerenie în suflet această seară în care se roagă pentru copiii ei...

„În seara de Sfântul Nicolae mă rog pentru sănătatea mea, a copiilor şi a familiilor lor, pentru vecini, prieteni, să fie sănătoşi, feriţi de rele, de boli, de pierderi grele, să ne aibă în grijă Sfântul acum şi-ntotdeauna, amin” spune bunica Elena Stoian, din Năruja.

 

Din bătrâni, se spune că iarna începe la Sfântul Nicolae, când, acesta trebuie să-şi scuture barba cea albă, să ningă. Dacă nu se întâmplă să ningă, se zice că a întinerit Sfântul Nicolae. În această noapte, când cerurile se deschid, cei cu credinţă spun că-l văd pe Sfântul Nicolae stând în dreapta Domnului.  (Janine VADISLAV )

Text reluat din arhiva Ziarul de Vrancea, prima publicare 05.12.2016


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.