Emoţiile de toamnă s-au simţit la Ateneul Pastia
Recitalul cameral a fost a doua manifestare culturală din această săptămană la Ateneul Pastia, în cadrul stagiunii 2016-2017, după concertul simfonic de luni seară susţinut de Orchestra de Cameră Unirea şi pianistul Daniel Goiţi.
Scurta prezentare a evenimentului făcută de directorul Valentin Gheorghiţă, celor prezenţi în sală, a început cu versurile poetului Nichita Stănescu, versuri care au inspirat şi denumirea proiectului muzical: „A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, /cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta. / Mă tem că n-am să te mai văd, uneori, /că or să-mi crească aripi ascuţite până la nori, /că ai să te ascunzi într-un ochi străin, şi el o să se-nchidă cu o frunză de pelin. /şi-atunci mă apropii de pietre şi tac, iau cuvintele şi le-nec în mare. /şuier luna şi o răsar şi o prefac într-o dragoste mare.” (Nichita Stănescu, Emoţie de toamnă).
La ora începerii recitalului, destul de puţini au renunţat la atmosfera bahică de afară pentru cea Bach(ică) din interior. Emoţiile de toamnă au fost oferite de pianista Ioana Maria Lupaşcu şi violoncelistul Rodin Moldovan. Violoncelul, prin interpretarea solistului de la Orchestra Radio din Leipzig, a reuşit să acopere bubuiala boxelor amplasate în Piaţa Unirii, iar solista Filarmonicii din Ploieşti a reuşit să atingă atat de emoţionant clapele pianului, încat orice urmă de zgomot s-a stins, spectatorii fiind conduşi spre starea de linişte, meditaţie, relaxare şi iubire. Acesta a fost scopul recitalului, iar cei doi solişti, într-un duo armonios, au reuşit. „Cel mai important pe lume este să simţi iubirea şi să o oferi. Am învăţat că, indiferent dacă îţi place sau nu un om, este imposibil, totuşi, să nu aibă ceva de care să te ataşezi. Poate fi şi o eşarfă. Important este că viaţa înseamnă suflet, iar emoţiile trebuie să le avem şi să le transmitem”, a spus pianista Ioana Lupaşcu. Duo-ul a interpretat lucrări clasice şi moderne, variaţiuni pe teme, dar şi compoziţii în premieră din Astor Piazzolla, Edward Elgar, Frédéric Chopin, David Popper, Deniz Inan ş.a.. (A. TĂTARU)