Timp Liber

(2 VIDEO + Galerie foto)Belvedere!!! Locul de unde Vrancea arhaică se vede ca în palmă

Silvia Vrînceanu
2 aug 2016 6654 vizualizări

„Muntele sfânt” din Fundătura Vrancei oferă o panoramă de 360 grade peste toată Depresiunea Vrancei, aşa că treceţi acest obiectiv pe lista următoarelor drumeţii vrâncene! În munţii Vrancei a avut loc o inedită procesiune pastorală spre vârful Cherişului, organizată de Lăsata Secului pentru marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, în semn de mulţumire pentru că satul Fundătura Vrancei a fost apărat de capriciile naturii în această vară.

Îmbrăcaţi în costume populare moştenite de la străbuni, sătenii - şi mai ales copiii – au format un mic alai care a urcat către vârful de munte de unde se văd şapte frumoase sate din munţii Vrancei: Coza, Tulnici, Negrileşti, Hăulişca, Spineşti, Păuleşti şi, desigur, Fundătura Vrancei, cătunul care aspiră să-şi recapete statutul de sat component al comunei Păuleşti. Fetele satului au împletit cununiţe de flori pe care le-au lăsat, în semn de mulţumire, la troiţa ridicată în vârful Chetrişului, în 2001, de câteva familii de baci din zonă. Localnicii au spus o rugăciune de mulţumire, au cântat melodii populare, au ascultat poezii compuse de Mariana Popa, una dintre organizatoarele serbării, şi au admirat coamele maiestuoase ale munţilor Vrancei, nu înainte de a-şi întinde covoarele ţesute în casă pentru gustările cu care au fost răsplătiţi toţi cei care s-au ostenit urce către micul altar montan. Acordurile viorii lui Ionică Popa, fostul învăţător care a iniţiat un mic club muzical în sat, dar şi melodiile populare interpretate de Magda Trif, Oana Buture şi Raluca Boştiog, trei mini-artiste ale satului, au completat atmosfera unei duminici în care sătenii au reînnoit pactul cu natura şi s-au mai apropiat puţin de cer. Obiceiul de a urca la sfârşit de iulie pe vârful Chetrişului devine unul îndrăgit de localnici şi mai ales de copiii satului, mai cu seamă că procesiunea este şi o frumoasă ocazie de a-i sărbători pe cei care îşi aniversează vârsta sau trec prin alte etape din viaţa lor, cum ar fi admiterea la liceu. Duminică a fost rândul Deliei Babeş, de 5 anişori, să-şi aniverseze ziua de naştere la înălţime, însă organizatorii i-au lăudat şi pe copiii satului care au trecut cu brio peste exemenele vieţii în această vară.

 Frumuseţea munţilor

 De pe vârful Chetriş, deal cu o înălţime de aproape 700 de metri, la care se ajunge după nici jumătate de oră de urcuş, se văd în toată splendoarea toate culmile munţilor Vrancei. Şaua Geamăna (1.496 m) – Dealul Negru (1.548 m), Vârful Pietrosu (1.676 m)  – Zboina Frumoasă şi chiar Măgura Odobeştiului, cel mai înalt deal subcarpatic al ţării, se văd la picioarele noastre, ce parcă ne-am afla în cabina unui avion. Toţi cei care urcă pe acest vârf de deal sunt răsplătiţi cu privelişti minunate. Îndată ce te apropii de pajiştea alpină, zările se deschid iar munţii Vrancei, cu văi, dealuri şi păduri ce par nesfârşite, permit o vedere panoramică de 360 grade. “Fiecare are un munte sfânt acolo unde locuieşte. Muntele nostru sfânt este Chetrişul, care se află chiar deasupra satului Fundătura. Povârnişul acesta ne veghează de când lumea. De pe vârful Chetrişului se vede până spre Măgura Odobeştiului. Zona oferă o panoramă de neuitat. Invităm toţi vrâncenii să urce pe vârful Chetrişului şi să se bucure de această panoramă superbă dăruită de munţii Vrancei. Le va plăcea şi sigur se vor întoarce”, ne-a spus Ionică Popa, fiu al satului, a cărui familie a decis să îngrijească troiţa ridicată în vârful Chetrişului.


Cum se ajunge la în vârful Chetriş?

Drumul până la vârful Chetrişului nu este greu şi poate fi parcurs la orice vârstă. Au dovedit-o şi veteranele satului, Mărioara Trif, Minodora Soare, Marghioala Moise sau Maria Mănăilă, care au urcat toate la troiţă alături de nepoţi şi strănepoţi. Cine s-a săturat de zăpuşeala şi zgomotul oraşului şi vrea să asculte cântecele greierilor şi talangele mioarelor, să-şi bucure sufletul şi să-şi clătească ochii cu frumuseţea maiestuoasă a munţilor Vrancei chiar în vremea cositului, este aşteptat pe „terasa Vrancei”, unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere accesibile chiar şi persoanelor cu dizabilităţi. „Zona noastră este primitoare. Dacă întinzi mâinile, de aici poţi îmbrăţişa toată Vrancea”, spune Mariana Popa, poet popular din Fundătura, colaboratoare ZdV şi promotor al acestui sătuc de munte. Drumul de la Focşani la Fundătura numără 60 de kilometri. Recomandarea noastră este să alegeţi ruta mai scurtă şi mai spectaculoasă prin Dumbrava Bârseştiului. Din DN2N, la Bârseşti, se face la stânga, imediat după muzeul „Rădăcina Vrancei”, apoi, pe lângă căsuţa Babei Vrâncioaia, sus, spre Păuleşti. Drumul vă poartă printr-un piesaj de poveste, către satul Fundătura, unde se face un drum pietruit la dreapta, spre munte, chiar la intersecţia care duce către Hăulişca.

Dacă urcaţi pe vârful Chetriş să ne trimiteţi impresiile la redacţie! Dar avem şi o rugăminte: adunaţi toate gunoaiele la plecare. Din păcate, „muntele sfânt” de la Fundătura Vrancei păstrează urmele unor drumeţi care au urcat cu sticle şi sacoşe pline şi le-au lăsat pe acolo, goale, la plecare! Drum bun! (Silvia VRÎNCEANU)

Foto: Vederi din munţii Vrancei

 Foto: Comunitatea locală de la Fundătura Vrancei a urcat într-o procesiune pastorală pe vârful Chetriş, cel mai înalt deal al acestui sat, de unde se vede toată Depresiunea Vrancei

Foto: Localnicii ştiu să pună în valoare costumul popular tradiţional

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
cetateanu', acum 2820 zile, 7 ore, 43 minute, 59 secunde
Unde se poate gasi o harta turistica a Vrancei ? Traseele montane sunt marcate ?Cum putem ajunge pe Magura,varul Chetris,varful Zboina,Ceile Jitiei,Lacul Negru,cheile Tisitei,Focul Viu.
janine Vadislav, acum 2820 zile, 16 ore, 55 minute, 12 secunde
Bravo Silvia, te felicit! Janine Vad.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.