VIDEO!!!! Manifestările Zilelor Focşaniului au debutat cu muzică clasică
Manifestarea de la Ateneu, de miercuri seara, a fost deschisă de conducerea Primăriei Focşani, alături de directorul Ateneului, Valentin Gheorghiţă.
Înainte de concert, melomanii, printre ei şi caţiva noi consilieri locali, l-au putut asculta pe profesorul şi criticul de artă Nicolae Rădvan cu o frumoasă incursiune în opera lui Brancuşi. Concertul Orchestrei de cameră “Unirea” a fost un concert festiv, de aniversare a actului unirii semnat de domnitorul Al. I. Cuza la 1862 a Focşanilor Munteni cu Focşanii Moldoveni. “Programul l-am gandit special pentru a marca în mod solemn această zi. Tot anul acesta se împlinesc 470 de ani de atestare documentară a municipiului Focşani, astfel că avem două motive de a sărbători”, a specificat în deschiderea concertului, directorul Ateneului Popular, Valentin Gheorghiţă. În program au fost incluse opere clasice, dar şi contemporane: Beethoven, Schubert, Bacos. “Am ales Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră de L.V. Beethoven pentru că acest concert a fost şi pe afişele Filarmonicii de Stat Unirea, desfiinţată în 1963. Urez mulţi ani cu sănătate tuturor focşănenilor şi sperăm ca din octombrie să începem noua stagiune de concerte simfonice în formaţie de orchestră permanentă şi nu de proiect”, a spus dirijorul orchestrei, maestrul Vincent Gruger.
Pianista Ioana Lupaşcu: “sunt îndrăgostită de acest pian”
Foto:Invitată specială ca solistă la pian a fost Ioana Maria Lupaşcu
Pianista Ioana Maria Lupaşcu a fost a doua solistă consacrată invitată să cante cu orchestra “Unirea” la noul pian C. Bechstein achiziţionat de curand, primul fiind maestrul Viniciu Moroianu în concertul de încheiere a stagiunii. Invitata specială la pian a smuls ropote de aplauze la finalul concertului determinand-o să interpreteze un bis. “M-am simţit minunat la Focşani pentru că este un public cald, iar eu ştiam asta pentru că am mai fost. Experienţa cu noul pian a fost fantastică. Este o bijuterie şi eu sunt îndrăgostită de acest pian. Cu această ocazie publicul va veni mai des la concerte şi se pot organiza evenimente din ce în ce mai frumoase. Atunci cand cant îmi doresc să transmit oamenilor cat mai multe emoţii, să ajungă acasă fericiţi şi împliniţi. Este o onoare pentru mine să vin să cant pentru focşăneni, chiar de ziua lor. Le doresc şi eu un călduros la mulţi ani”, a spus aseară, după concert, pianista Ioana Maria Lupaşcu. Ea este născută la Brăila, studiază pianul de la 4 ani şi a construit o frumoasă carieră pianistică. După ce a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, a studiat în Elveţia la clasa prof. J. F. Antonioli, apoi în Italia unde a devenit studenta celebrului pianist Lazar Berman. Susţine multe concerte şi recitaluri în ţară şi în Europa. În prezent este solistă a Orchestrei Filarmonice„Paul Constantinescu” din Ploieşti. (Alexandra TĂTARU)
Cronică de concert
Solista Ioana Maria Lupaşcu, dirijorul Vincent Gruger şi instrumentiştii Orchestrei Unirea au fost intens aplaudaţi
În seara de 6 iulie, pe scena Ateneului din Focşani au răsunat armoniile orchestraţiei Simfoniei aVI-a a compozitorului romantic austriac - Franz Schubert. Simfonia în Do Major a fost compusă între octombrie 1817 şi februarie 1818, fiind denumită „Mica Simfonie” pentru a se distinge de Simfonia a IX-a –„Marea Simfonie în Do Major”. Stilul particular al Simfoniei a VI-a D.589, cu momente de mare frumuseţe şi cu o poftă de viaţă a la Rossini, poartă amprenta artiştilor italieni aflaţi la Viena, la acea vreme cea mai mare parte a Italiei aparţinând Imperiului Habsburgic. Ambianţa oferită de fraza muzicală schubertiană se remarcă printr-o deosebită forţă evocatoare a unui limbaj pe care autorul nu l-a încorsetat într-o anumită construcţie arhitecturală, motiv pentru care a fost numit primul poet liric al muzicii. Sub bagheta dirijorului german Vincent Gruger, care de fiecare dată a ştiut să creeze o atmosferă artistică emoţionantă la fiecare concert, s-a alăturat pianista Ioana Maria Lupaşcu. Stilul său pianistic definitoriu a fost pus în evidenţă prin interpretarea Concertului nr. 5 pentru pian şi orchestră în Mi bemol Major de Ludwig van Beethoven, ultimul din cele 5 concerte pentru pian, denumit Concertul Imperial de J. B. Cramer. Solista îmbină melodia pregnantă şi pasajele de virtuozitate presărate de înfruntări dramatice şi profunde, cu un vibrant lirism romantic. Odată cu Imperialul, Beethoven simfonizează concertul, lucrarea având caracter eroic, o vigoare dramaturgică şi o impetuozitate neobişnuită. De altfel, Beethoven este primul care aruncă cătuşele ce înlănţuiau tălmăcirea muzicală a personalităţii umane, romanticii care urmează având rolul de a o elibera complet. La finalul părţii a doua, s-a făcut o trecere către contemporaneitate, prin Variaţiunile la „Lie Ciocârlie” pentru pian şi orchestră scrise de compozitorul canadian Guy Bacos. Încă o dată pianista Ioana Maria Lupaşcu şi-a arătat talentul, virtuozitatea şi uimitoarea tehnică pianistică în conducerea ţesăturii armonice a temei cu specific românesc, fapt evidenţiat prin dialogul dintre pian şi orchestră. După un concert reuşit, solista a cântat la bis Rapsodia de Constantin Silvestri, considerat cel mai mare compozitor român după George Enescu. După un succes răsunător, Orchestra de Cameră Unirea din Focşani, alături de maestrul Vincent Gruger şi solista Ioana Maria Lupaşcu au trasat încă o filă muzicală în viaţa culturală focşaneană. (Verona CALMÎŞ)
Ce evenimente sunt organizate astăzi de Zilele Focşaniului
10.00 – Festivalul Folcloric „Plaiurile Mioriţei” – recital formaţii participante
Locaţie: Piaţa Mausoleu Sud, Focşani
Organizator: Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei” Focşani
18.00 – Festivalul Folcloric „Plaiurile Mioriţei” – recital formaţii participante
Locaţie: Piaţa Unirii, Focşani
Organizator: Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei” Focşani
19.00 – Concert Spectacol
Locaţie: Piaţa Unirii, Focşani
Organizator: Teatrul Municipal Focşani
Pe platforma web tv a ZdV puteţi urmări imagini de la concertul orchestrei Unirea.