Timp Liber

Colibiţa din Bistriţa ar putea detrona Soveja la cea mai ozonată staţiune din România

Iulia Crețu
4 feb 2016 3275 vizualizări
Bistriţenii ne-o iau înainte şi fac eforturi să acrediteze Colibiţa, o localitate montană care ar putea fi confundată cu una austriacă, drept staţiune turistică. Măsurătorile CJ Bistriţa arată că acolo ar fi cel mai ozonat aer din România. Soveja pierde teren din toate punctele de vedere, mai ales că e moartă din punct de vedere turistic.

Cunoscută în întreaga ţară pentru cel mai ozonat aer din România, Soveja, şi-ar putea pierde şi această ultimă calitate care ar mai putea-o recomanda puţinilor turişti care se aventurează să calce uliţele comunei. Cândva o staţiune frecventată de numeroşi români, acum Soveja poate fi considerată “moartă” din punct de vedere turistic. Mai mult, o localitate montană cu un peisaj asemănător sătucelor din Austria, i-ar putea “fura” Sovejei statutul de cea mai ozonată staţiune din România. Este vorba despre Colibiţa, din judeţul Bistriţa, pentru care autorităţile judeţene de acolo se luptă să obţină acreditarea ca staţiune turistică. Situată la poalele Munţilor Călimani, Colibiţa se laudă cu cel mai ozonat aer din România, după cum invoca un studiu al Consiliului Judeţean Bistriţa. O firmă de specialitate a indicat o valoare a concentraţiei maxime de ozon măsurate în regiune de 90 micrograme pe metru cub, în timp ce valoarea medie în România este de 72,6 micrograme.

Vor să detroneze Soveja

Potrivit lui Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa, o concentraţie asemănătoare de ozon în aer şi un aer la fel de pur se mai găsesc doar în staţiunea Soveja, de la noi din judeţ, iar cotele sunt asemănătoare cu cele din zonele de creastă ale Munţilor Alpi, în timp ce altitudinea de la Colibiţa este de 900 metri. La Colibiţa s-au recepţionat lucrările de modernizare a unei clădiri în care vor funcţiona un punct de prim ajutor, un punct farmaceutic şi serviciul Salvamont - toate investiţii necesare pentru ca localitatea Colibiţa să poată fi acreditată ca staţiune turistică de interes local. În timp ce autorităţile judeţene bistriţene au recepţionat aceste lucrări, în Vrancea, proiectul similar al CJ are întârzieri. Drept pentru care, tot ce se va lucra în acest an, se va face pe banii CJ Vrancea, în loc să se fi făcut cu fonduri europene.

Cine îşi mai face concediul la Soveja?

Şi dacă la Bistriţa turismul ar putea aduce fonduri importante la buget, în Vrancea, staţiunea Soveja zace în uitare şi ignoranţă. Anul trecut, potrivit unei informări a Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism din Guvernul României, au fost incluse în Lista cu programele şi proiectele de investiţii în turism şi în Lista de finanţare a documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor de execuţie a programelor şi obiectivelor de investiţii în turism, proiectele iniţiate de Consiliul Judeţean Vrancea – Dezvoltarea infrastructurii turistice de agrement, Lepşa, Greşu, staţiunea Soveja, Tulnici şi cele ale Consiliului Local Vizantea. Însă, repunerea judeţului Vrancea pe harta turistică a României depinde de bani. “Intenţionăm să continuăm derularea Programului de investiuţii în infrastructura de turism, dar acest lucru este condiţionat de alocările financiare de la bugetul de stat”, după cum spunea un secretar de stat în Departamentul pentru turism. (Iulia CREŢU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cristi, acum 2996 zile, 17 ore, 22 minute, 12 secunde
De pe care poziție să fie detronată Soveja? Există ceva acolo să poată fi comparat cu localitatea din Bistrița? Și care este autoritatea sau intituția care măsoară cncentrația de ozon, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.