De sărbătorile de iarnă, românii dau vinurile albe pentru cele roşii
Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) susţine că în perioada sărbătorilor de iarnă consumul de vin creşte cu peste 50%, iar românii renunţă la vinurile albe pentru cele roşii. Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV, spune că de Crăciun şi Anul Nou, consumul total de vin în această lună este estimat la 50 de milioane de litri, însă mai puţin de jumătate este cumpărat din piaţa fiscalizată. “Paradoxal, deşi am avut o vară şi o toamnă propice culturii de viţă de vie, cu precipitaţii suficiente şi cu perioadă prelungită de insolaţie, tocmai acest aspect, în general favorabil obţinerii vinurilor de calitate ridicată, a creat probleme viticultorilor în anumite regiuni viticole (în special Moldova, Vrancea). Temperaturile foarte ridicate au blocat în anumite parcele viticole procesul de fotosinteză şi a încetinit acumularea zaharurilor în struguri. Această situaţie nu este însă cu impact relevant la nivel naţional deoarece, din informaţiile culese de noi de la producătorii de vin, există aşteptări importante referitor la calitatea vinurilor de la producătorii consacraţi care au urmărit cu atenţie aplicarea corectă şi la timp a tratamentelor fitosanitare”, a spus Ovidiu Gheorghe. Producţia de vin a României s-a majorat cu 9% în 2015, până la 4,069 milioane hectolitri, de la 3,750 milioane hectolitri în 2014, ţara situându-se pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin. Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franţa se consumă 58 litri/cap de locuitor, iar în Italia 53 de litri/cap de locuitor. (I. CREŢU)