Timp Liber

“Colinde, colinde…” de Moş Nicolae la Ateneul Popular

Ziarul de Vrancea
3 dec 2015 4504 vizualizări
Cele mai frumoase colinde de Crăciun vor fi auzite duminica aceasta, în cadrul Reiunii Corale

Vrâncenii sunt invitaţi cu mic cu mare duminică, 6 decembrie, când toţi copiii se bucură de vizita lui Moş Nicolae, la o călătorie în magica lume a cântecelor de iarnă. Aceasta va fi creată cu ajutorul colindelor aduse pe scena instituţiei de cultură focşănene de Corul “Angels” din Broşteni, Grupul Vocal “Accord” din Focşani, Clubul “Lianys” din Focşani şi Ansamblul Folcloric “Doruleţul” din Sascut – sat, judeţul Bacău. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Culturii şi Mediului “Accord”, Centrul de Zi “Dănuţ” Broşteni şi Parohia Broşteni I, în parteneriat cu Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia”. Evenimentul începe la ora 17,00, fiind inclus în seria de evenimente dedicate sărbătorilor  de iarnă. Prima Reuniune Corală a avut loc în anul 2009, la iniţiativa Grupului Vocal “Accord”, piesele alese având un caracter religios specific perioadei premergătoare Învierii Domnului. Seara muzicală s-a bucurat de succes, spectatorii umplând sala Teatrului Pastia. A doua ediţie a Reuniunii  Corale din acelaşi an a avut din nou succes prin ecoul cristalin al colindelor interpretate de mai multe coruri care au urcat pe scena Aulei „M.Eminescu” a Colegiului Naţional „Unirea”. Ultimele două ediţii s-au mutat în Sala Mare a Ateneului Popular, unde, de altfel, are loc şi ediţia din acest an. Corurile invitate în cadrul Reuniunilor Corale au fost atât vrâncene, cât şi din alte judeţe. „De fiecare dată atmosfera caldă a serilor de Reuniune a fost întregită atât de apariţiile corurilor de copii, a corurilor de adulţi şi grupurilor vocale, subliniind prin aceasta că muzica nu are vârstă, rămânând tot timpul pururea şi plăcută auditoriului indiferent de glasurile care o cântă, fără ca între ele să existe spirit competitiv”, după cum spune profesoara Verona Calmîş, unul dintre iniţiatorii acestui demers.

Cine sunt inimoşii iniţiatori ai Reuniunii Corale

Iniţiatorii Reuniunii Corale sunt membrii Grupului Vocal “Accord”:  Verona Calmîş – profesor la catedra de pian a Liceului de Artă “Gh.Tattarascu” Focşani,  Vasile Calmîş – solist şi artist instrumentist al Orchestrei de Cameră “Unirea” Focşani şi colaborator al altor orchestre filarmonice din ţară, Cristian Gheorghe – scriitor şi muzician. Grupul a participat la mai multe evenimente cultural-artistice atât în ţară cât şi în Basarabia. Din acest an, membrii Grupului Vocal “Accord” sunt şi membrii fondatori ai Asociaţiei pentru Promovarea Culturii şi Mediului “Accord”, care militează pentru o serie de activităţi şi concepte culturale, desfăşurate într-un mediu curat. De la ultimele două ediţii în organizarea reuniunilor corale s-a alăturat Centrul de zi “Dănuţ” din Broşteni, prin coordonatorul său, psihologul Elisaveta Norocea, alături de Corul de copii „Angels”, cor cu o bogată activitate artistică. „Comparativ cu alte ediţii, ediţia din acest an va sublinia altfel mesajul artistic al sărbătorilor de iarnă prin trecerea de la muzica colindelor în stil clasic către muzica tradiţională şi prin contextul apariţiei sincretismului pe scenă”, precizează Verona Calmîş. Intrarea la Reuninea Corală de duminică este liberă. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.