Timp Liber

Festivalul „Vrancea Literară” şi-a decernat premiile

Ziarul de Vrancea
1 oct 2015 1358 vizualizări
La festival au participat în acest an scriitori din Vrancea, dar şi din Buzău, Bacău, Piatra Neamţ, Brăila, Iaşi, Suceava, Timişoara, Bucureşti

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Naţional de Creaţie „Vrancea Literară”, organizată în cadrul Zilelor oraşului Panciu, şi-a închis porţile odată cu festivitatea de decernare a premiilor. Festivalul organizat de scriitorul vrâncean Culiţă Ioan Uşurelu, redactor şef şi sponsor al revistei Salonul Literar, a strâns sub aripa generoasă a scrisului creatori de frumos din toată ţara. Ca o noutate, faţă de ediţiile anterioare, din dorinţa de a face cunoscute publicului nume de mari creatori vrânceni, s-au iniţiat şi acordat noi premii purtând numele marelui romancier din Vrancea, Duiliu Zamfirescu,  şi al poeţilor Dumitru Pricop şi Ion Panait. La secţiunea  Poezie,  din cele peste o sută de volume prezentate, juriul a decis acordarea premiului I poetului păncean Virgil Ursu Munceleanu. Alţi creatori vrânceni, cum ar fi Gheorghe Suchoverschi şi Ionel Moni Constantin, au obţinut: primul, locul întâi la secţiunea „Poezie cu formă fixă”, iar cel de-al doilea, la „Proză scurtă”, locul II cu „Întâmplări din vremea loviluţiei” . Premiul Special la „Poezie cu formă fixă” l-a obţinut tot un vrâncean, Petrache Plopeanu, potrivit unui comunicat al organizatorilor. Cartea anului 2015 este romanul “Fâşii de ruşine” de Cristian Fulaş din Bucureşti. Publicul, de altfel bun cunoscător al fenomenului literar, a putut aprecia amploarea festivalului rezultată prin tematica variată a secţiunilor de premiere şi numărul mare al participanţilor, după cum ne-a spus Constantin Toma într-un material trimis redacţiei. O notă aparte a constituit-o acordarea premiului al II –lea la capitolul „Monografii”, cărţii scrise de Mariana Velisar – Codrescu, din Bacău, „Povestea adevărată a străbunicilor Safta Iuraşcu – Dumitrache Velisar”, autoarea fiind înrudită cu poetul Mihai Eminescu. Un moment deosebit a fost cel dedicat eseistului, publicistului şi profesorului Luca Piţu, plecat prea repede dintre noi, prin conferirea premiului „Opera Omnia” pentru întreaga sa creaţie şi activitate didactică. Este, de asemenea, de remarcat prezenţa în număr mare a scriitorilor din Buzău: Mioara Bahnă, Constantin Marafet, Dumitru Dănilă (premiul „Duiliu Zamfirescu”) ,Tudor Cicu (Premiul Special la Critică literară), Aneta Pioară (Premiul I la Teatru), Ştefan Teodor Cabel (Premiul I la Critică literară) etc. Au participat şi invitaţi din Bacău, Piatra Neamţ, Brăila, Iaşi, Suceava, Timişoara, Bucureşti etc. "Poate că organizatorul va apela la ediţia viitoare a Festivalului „Vrancea literară” la instituţiile buzoiene sau ieşene de cultură, cele vrâncene (în afară de primăria Panciu) neimplicându-se. Iar pensia de profesor a d-lui C.I.Uşurelu  nu va fi, cu siguranţă, suficientă pentru a face cunoscută literatura vrânceană publicului larg", a mai spus Constantin Toma, purtătorul de cuvânt al evenimentului. (C. T.)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.