Meşterii populari au venit la Focşani cu dulceţuri şi miere, dar şi cu ii şi măşti
De la măştile înspăimântătoare ale lui Şerban Terţiu, ultimul mare meşter al acestor secrete păstrate din vremea dacilor, iile tradiţionale şi pană la gemuri, dulceţuri şi miere naturală 100%, toate au fost de găsit şi de admirat în week-end. Bătrânul Terţiu îşi învaţă ucenicii din comuna Nereju cum să ducă mai departe această artă. Au fost expuse şi costume populare de la Jitia, aduse de Floarea Topor. Apoi alte măşti ancestrale, fluiere, tipare de caş, toate aduse de Pavel şi Tudoriţa Lupaşc.
Printre expozanţi a venit şi un apicultor de la Vanători, Marian Trifan
Să nu uităm de produsele 100% naturale, fie că e vorba e dulceţuri, gemuri sau miere de albine. Marian Trifan a muncit în Italia ani buni şi a decis că e vremea să facă ceva la el în ţară. ''Am început afacerea cu albinele prin 2011, după ce am venit din Italia. Mă săturasem să fiu argat la altul şi am zis să vin acasă la mine, să muncim şi noi ceva în ţara noastră. Deşi nu ştiam nimic despre ele, cu banii pe care i-am strâns în Italia mi-am luat opt stupi. Când i-am dus la floare de tei, prima dată, neavând experienţă, mi-au murit trei şi am rămas doar cu cinci, Dar nu m-am lăsat, am fost aşa ambiţios, am învăţat cu albina în faţă şi cu cartea. Am învăţat şi de la alţii, dar foarte mult de pe internet. Am cumpărat alţi stupi şi i-am înmulţit. Apoi am auzit de fondurile europene şi printr-un GAL am reuşit să îmi iau utilaje şi o stupină. E greu la început, dar cu multă muncă reuşeşti. Trebuie să rezişti la înţepătura albinei, să fii calm'', povesteşte apicultorul. (A. IVAN)