Timp Liber

“Braul de la Jitia” - la 60 de ani de existenţă, pe scena Festivalului “Poiana Negari”

Ziarul de Vrancea
9 aug 2015 3429 vizualizări
Formaţiile tradiţionale vrancene şi-au adus la Festivalul “Poiana Negari” de la Jitia cei mai tineri membri care au vrut să demonstreze că tradiţiile au viitor u autorităţile locale doresc desfăşurarea ediţiilor viitoare în afara postului de Sf. Marie, pentru o mai intensă participare a vrancenilor

În Poiana Negari din comuna vranceană Jitia a sunat din nou buciumul, ieri, pentru a anunţa deschiderea celei de-a 48-a ediţii a unuia dintre cele mai vechi festivaluri vrancene. Festivalul, organizat în poiana căreia îi poartă numele, a dus pe scenă deopotrivă experimentaţii şi mai tineri membrii ai formaţiilor tradiţionale vrancene. După ce “Buciumaşii” de la Spulber au dat semnalul începutului festivalului, pe scenă au urcat, pe rand, tinerii care doresc să păstreze cantul şi dansul tradiţional. “Despre dumneavoastră se ştie în întreaga ţară de la artiştii care s-au perindat pe această scenă, iar cei care vor veni de acum înainte vor transmite şi ei cat este de frumos la Jitia şi ce festival are loc aici”, a spus actorul Sorin Francu, prezentatorul festivalului şi în acest an. “Este o onoare pentru mine să dau startul celei de-a 48 ediţii a festivalului folclorului vrancean ce se desfăşoară astăzi, ca de fiecare dată, în această minunată Poiană Negari. Sperăm ca şi pe viitor această sărbătoare să continue”, a precizat în deschiderea evenimentului primarul comunei Jitia, Ion Gheorghiţă.

Politicienii nu şi-au făcut apariţia la everniment, anul acesta nefiind unul electoral. Probabil că la ediţia viitoare aceştia se vor îngrămădi să urce pe scenă pentru promisiuni electorale. Acest lucru a determinat o mai lină desfăşurare a festivalului, iar tinerii care au urcat pe scenă s-au bucurat, alături de spectatorii veniţi de pe toată Valea Ramnicului, de ziua însorită. În recital au fost invitaţi Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei” şi gorjeanca Mariana Ionescu Căpitănescu, pentru prima dată la Jitia. Nea Fănică Doldor a putut fi admirat pe scenă alături de mai tinerii săi parteneri nerejeni de la “Chipăruşul”, care au arătat că nu trebuie să ne facem griji în ceea ce priveşte păstrarea tradiţiilor din zona Nereju. Aceştia se pregătesc, de altfel, pentru a evolua la ei acasă, luna viitoare, cand se reia organizarea Festivalului “La muchia bradului”, întrerupt în ultimii ani.

60 de ani de existenţă a “Braului de la Jitia”

”Brâul de la Jitia”, în formaţia de seniori, ansamblu denumit după un vechi joc de pe Valea Râmnicului

”Brâul de la Jitia”, în formaţia de seniori, ansamblu denumit după un vechi joc de pe Valea Râmnicului

Formaţiile locale, Ansamblul “Chindia” al Şcolii Gimnaziale Jitia şi “Braul de la Jitia”, au evoluat şi ele, surpriza din acest an constituind-o întinerirea “Braului” în totalitate. Coordonat de Lucian Lalu, instructor al acestuia din 1968, “Braul de la Jitia” a arătat ieri o nouă formulă: 12 tineri dansatori, cu varsta sub 20 de ani. Întinerirea ansamblului, unul dintre cele mai vechi şi apreciate din Vrancea, s-a produs în anul în care “Braul de la Jitia” împlineşte 60 de ani de existenţă. “În formaţia mare au activat persoane de 73 şi chiar 78 de ani. Cel mai vechi component a activat în formaţie 40 de ani”, ne-a spus Lucian Lalu. “Ne bucurăm că am găsit tineri care să dorească să activeze în formaţie. Este bine să ne gandim şi la viitor. Ne străduim să menţinem acest festival, unul dintre puţinele tradiţionale din Vrancea”, ne-a declarat şi primarul comunei, Ion Gheorghiţă. Această schimbare nu este privită cu ochi buni de toată lumea, considerandu-se că tocmai varsta înaintată a dansatorilor constituia punctul forte al ansamblului. Cu toate acestea, instructorul Lucian Lalu este de cu totul altă părere. “Dansurile de azi sunt aceleaşi de acum 60 de ani. Aici am caştigat noi, la originalitate. Nu am denaturat dansul, nu am înnădit dansurile şi pentru aceasta suntem apreciaţi peste tot pe unde mergem”, ne-a spus instructorul formaţiei de dansatori. Festivalul “Poiana Negari” a fost organizat de Centrul Cultural Vrancea, Consiliul Judeţean şi autorităţile locale din Jitia. Este posibil ca pe viitor festivalul să fie organizat în afara postului Sfintei Marii, pentru o mai intensă participare a vrancenilor, ştiut fiind faptul că se desfăşoară, în paralel, un targ cu mititiei, bere şi tot felul de echipamente de joacă pentru copii. (Mihaela VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.