Portretul unui caricaturist vrâncean - "O caricatură bună poate suplini cu succes o pagină de ziar"
Constantin Pavel este geniul desenelor caricaturale din Vrancea şi unul dintre maeştrii naţionali din domeniu. Ieri, cu prilejul Zilelor Focşaniului, şi-a vernisat o expoziţie ... "Altfel", una dintre puţinele pe care artistul le-a avut în ultimii ani în Focşani. Ateneul Popular a fost gazda primitoare a evenimentului. Sub ochii atenţi, aproape îngrijoraţi, dar plini de entuziasm ai artistului, ne-am plimbat şi noi, la fel de atenţi şi entuziaşti, şi poate puţin mai critici, printre operele sale. Acest alter-ego al său, puţin arogant, puţin prea încrezător în sine, cu un aer nepăsător, ne-a inspirat din start un scut ce-l apără exact de lucrurile pe care le caricaturizează. Astfel, a devenit clar pentru noi că arta pentru un caricaturist îndeplineşte o funcţie cathartică; se eliberează prin artă, şi arta prin el. Însă cum am mai spus, acesta este doar un scut, pentru că ieri l-am cunoscut pe Constantin Pavel – omul.
Caricatura, un discurs moralizator
Imediat ce am intrat în foaierul Ateneului, puţin cam prea gol pentru un aşa eveniment, am început curioşi să privim desenele expuse, analizându-le şi încercând să înţelegem ideile din spatele culorilor frumoase. Temele principale ce par a-l obseda pe caricaturist sunt problemele sociale globale. Subtil, dar foarte puternic, chiar agresiv, însă într-o manieră comică, el ridică probleme legate de capitalism, prostie sau ignoranţa oamenilor faţă de lumea ce-i înconjoară, moralitate şi imoralitate, lupta pentru supravieţuire care încă există în secolul nostru modern şi altele. Legat de tehinca artistică folosită, graficianul vrâncean ne-a spus: „Se apelează şi la mijloace cinematografice în cadrul caricaturilor, adică se studiază atmosfera unei caricaturi, unghiul din care e făcută.” Toate acele desene se uneau formând un discurs moralizator ce ţintea spre a schimba cumva societatea.
Invitaţi din străinătate
În timp ce priveam fascinaţi desenele, am auzit nişte voci groase, protocolare, care au deschis oficial evenimentul. Primarul Decebal Bacinschi a prezentat trei delegaţii venite în vizită din Armenia, Liban şi Serbia, dornice de a forma legături cu oraşul nostru. Între aceştia şi Ambasadorul Armeniei în România, Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, un mai vechi prieten al Focşaniului. În faţa invitaţilor săi, Constantin Pavel a explicat conceptul de „caricatură”, dar a vorbit şi despre problemele caricaturiştilor de la noi care se luptă pentru a rămâne vizibili. Timid, aş zice chiar cu un aer introvertit, şi pe un ton calm, liniştitor, Constantin Pavel îşi exprima ideile puternice într-o manieră serioasă, inteligentă. Cu părere de rău, ne-a spus că „Internetul a eliminat multe publicaţii”. „Caricaturiştii au fost cumva eliminaţi din schemele generale ale ziarelor, pe fondul crizei financiare.” continuă artistul. Mai departe, a adăugat: „Caricaturile în presă au de multe ori forţa unui articol editorial, în sensul că o metaforă grafică şi politică poate avea un impact mai mare asupra cititorului şi mai rapid decât un articol de o pagină întreagă.” Imediat ce şi-a terminat discursul, cu toţii ne-am întors spre desene, continuându-ne analiza, de această dată, cu şi mai mult interes, în timp ce el a răsuflat uşurat. Per ansamblu, evenimentul de ieri a fost unul reuşit, care, continuând cu pledoariile unor mai sus puşi domni ai politicii străine, a devenit unul multicultural, nu doar artistic şi idealist. Expoziţia de caricaturi are uşile deschise pentru publicul larg până pe data de 5 iulie. Chiar şi cea mai scurtă oprire aici va fi cu siguranţă o experienţă culturală interesantă pentru toţi! (Dragoş DIMOFTEI)