Timp Liber

Paradă de costume populare în Piaţa Unirii

Aurelian Ivan
18 iun 2015 1853 vizualizări
Duminică, de Sânziene, cele mai frumoase vrâncence vor fi îmbrăcate în costume populare

De “Ziua Universală a Iei” la Focşani se întâmplă ceva frumos. Câţiva oameni inimoşi, cărora li s-au alăturat şi instituţii de cultură, au pus la punct un program care şi-a propus să scoată din lăzile de zestre cele mai frumoase costume populare, într-un spectacol care să pună în valoare frumuseţea meşteşugului tradiţional din Ţara Vrancei. Veţi vedea cele mai vechi şi frumoase ii din Vrancea, aduse de vrâncenii păstratori de tradiţii. Cei prezenţi vor avea parte şi de un spectacol pregătit de Ansamblul Folcloric Profesionist “Ţara Vrancei”. Ateneul Popular este partener, iar în “inima” acestui  proiect sunt Corina-Mihaela Cazaciuc, Diana Păduraru-Coban şi Elena Vlăsceanu, trei prietene care s-au zbătut să aducă în expoziţie cele mai frumoase ii pe care duminică,  21 Iunie, de la ora 17:00, veţi avea plăcerea să le vedeţi. Sunt colecţii personale ale vrâncenilor pe care le veţi admira pentru o zi la Muzeul „Trepte de Istorie”. De la ora 18:00, în cadrul prezentării „Sânzienele au ie”, veţi admira cele mai frumoase cămăşi tradiţionale. Şi nu plecaţi de acolo pentru că de la ora 19:00 veţi asista la „Obiceiuri de Sânziene”, un spectacol de muzică şi dansuri populare susţinut de Ansamblul „Ţara Vrancei”. „Duminică vom fi în Focşani, pe platoul din faţa bisericii din din Piaţa Unirii, unde invităm pe toţi cei care simt româneşte şi iubesc muzica şi portul popular”, ne-a spus Maria Murgoci, directorul Ansamblului. Ieri, artiştii au participat la Festivalul Internaţional de folclor „Muzici şi tradiţii în Cişmigiu”, organizat de Primăria Bucureşti. Tot iei îi este dedicată şi ziua de 24 iunie, când, de la ora 10:00, are loc deschiderea expoziţiei de ii autentice vrâncene la Muzeul de Istorie de pe B-dul Gării din Focşani, cu numele de "IA - simfonie de culoare şi motive artistice ale creaţiei populare". Nu uitaţi, duminică, 21 Iunie, de Sânziene, să îmbrăcaţi o cămaşă tradiţională ca semn al apartenenţei noastre culturale. Comunitatea "La blouse roumaine" de pe Facebook a declanşat în 2012 una dintre cele mai importante mişcări culturale din ultimii 25 de ani, dedicate culturii identitare din România, sub genericul "IA ne uneşte!". De atunci, în fiecare vară, de Sânziene, cămaşa populară tradiţională reînfloreşte. (A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
camelia tudosa, acum 3159 zile, 13 ore, 12 minute, 17 secunde
dar de ce nu spuneti si faptul ca acele costume pe care toata lumea le-a admirat in piata unirii atunci sunt de fapt din colectia personala a doamnei Maria Militaru de la Lepsa care apropo are un citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.