Timp Liber

“7 Cuvinte” - povestea unui biruitor - Gheorghe Calciu, în premieră la Focşani

Ziarul de Vrancea
19 mar 2015 2825 vizualizări
Intrarea este liberă

Duminica aceasta, pe 22 martie, este adus, în premieră, la Focşani filmul “7 Cuvinte”, un manifest al ortodoxiei româneşti, după cum este considerat de cei care l-au vizonat. Filmul spune, în detaliu, povestea părintelui biruitor Gheorghe Calciu-Dumitreasa care a petrecut 21 de ani după gratii şi a trecut printr-o perioadă la fel de mare de exil. În film sunt evidenţiate predicile ţinute către tineri şi influenţa asupra apropiaţilor. Filmul care va fi proiectat la Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” din Focşani duminică, de la ora 18,00, este regizat de Andrei Negoiţă, un ucenic al părintelui, care consideră că filmul nu este doar unul religios, ci şi unul politic, în care sunt prezentate cele mai importante momente din viaţa părintelui Gheorghe Calciu, prin intermediul unor ucenici, prieteni, foşti studenţi sau chiar fii duhovniceşti din România şi SUA, unde părintele a trăit în exil. În film sunt inserate, de către regizor, şi scurte interviuri ale părintelui. Premiera filmului a avut loc la Bucureşti pe 15 februarie 2015, iar în această perioadă este prezentat în marile oraşe din ţară, unde se bucură de succes. La Bucureşti într-o sală de 730 de locuri au fost 1.100 de oameni, la Bacău, la teatrul de vara “Radu Beligan”, într-o sală de 1.500 de locuri au încăput 1.600 de persoane. Şi focşănenii sunt aşteptaţi în număr mare duminică la Ateneu, unde intrarea este liberă. Proiecţia filmului este precedată de o discuţie cu cei implicaţi în realizarea filmului.

Cine a fost părintele Calciu?

Părintele Gheorghe Calciu s-a născut pe 23 noiembrie 1925 în satul Mahmudia, judeţul Tulcea, fiind ultimul fiu dintr-o familie cu 11 copii. A trăit 81 de ani, dintre care 21 de ani în închisorile comuniste şi 21 de ani în exil. Gheorghe Calciu a intrat în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-şi fi iubit ţara şi credinţa, trecând prin experienţe – limită, precum reeducarea de la Piteşti, cavoul morţii din Jilava, „ispitirile” de la Aiud. După eliberare, în Postul Sfintelor Paşti, în anul 1978,  a rostit în Bucureşti, 7 prelegeri intitulate “Şapte cuvinte către tineri”, un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei, de aici şi numele filmului. A fost arestat şi condamnat la moarte, apoi  expulzat în America. A devenit cetăţean al SUA, unde a luat viaţa de la zero, la vârsta la care alţii ies la pensie. I-a iertat pe toţi călăii săi din beciurile Securităţii şi din temniţele de exterminare. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.