Expoziţii inedite la muzeele din Focşani în Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor, evenimentul anual aşteptat de mii de romani, este marcat şi anul acesta în Focşani prin două evenimente de excepţie. Primul constă într-o expoziţie inedită la Secţia de Istorie a Muzeului Vrancei, în care pot fi admirate instrumente şi aparate muzicale. Deşi se află în inventarul muzeului de zeci de ani, iar cea mai veche din 1955, abia acum sunt expuse pentru prima dată publicului. Ajunse la muzeu în urma unor donaţii sau chiar achiziţii, instrumentele au fost reparate, astfel că unele sunt funcţionale şi vor încanta auzul celor care vor păşi sambătă seara pragul Secţiei de Istorie, asigurand astfel ambientul muzical. În cadrul expoziţiei care se intitulează chiar aşa “Automate şi instrumente muzicale” pot fi văzute aparate de radio din prima jumătate a secolului XX, mandoline, viori, patefoane cu plăci de ebonită, unul dintre acestea din urmă fiind funcţional. De asemenea, mai pot fi admirate un ariston din secolul XIX (aparat muzical vechi acţionat cu o manivelă şi care execută mecanic ariile înregistrate pe cilindri sau pe discuri), gramofoane din aceeaşi perioadă, partituri muzicale originale, aparate de radio şi un pian automat fabricat de Gheorge Fitovschi din Brăila, “frabricant de pianuri”, după cum singur se recomanda.
Magnetofon cu o înregistrare a violonistului Ioan Voicu
Printre piesele expuse se mai află un magnetofon rusesc cu benzi, marca “Dnepr 5”, fabricat în 1954, care reproduce sunetul cu ajutorul unei benzi speciale, acoperite cu o substanţă feromagnetică. Interesant este că aparatul este funcţional, iar pe banda al cărui sunet îl reproduce se află o înregistrate a celebrului violonist Ioan Voicu, fost elev al lui George Enescu. Ca o recunoaştere a meritelor sale deosebite, statul roman i-a dat maestrului Ioan Voicu în folosinţă o vioară “Stradivarius”, fabricată în anul 1702, care i-a aparţinut lui Joseph Joachim. Vioara a ajuns din nou în posesia statului roman în anul 2007 cand fiului maestrului, Mădălin Voicu, i-a dat-o ministrului Culturii de atunci, Adrian Iorgulescu. Expoziţia de la Secţia de Istorie cuprinde şi o vitrină destinată instrumentelor populare, precum cimpoiul, cobza, ocarina, cavalul, buciumul, fluierul, naiul sau chitara din lemn. Expoziţia este deschisă, gratis, sambătă noaptea tuturor iubitorilor de istorie şi artă, dar şi celor care sunt curioşi să afle cum arătau aparatele muzicale şi instrumentele în trecut. Şi ca să vă convingem de importanţa acestei expoziţii, la Muzeul Vrancei vor veni şi vizitatori din alte oraşe, cum este cazul unui grup de elevi din Ramnicu Sărat.
Expoziţie etnografică la Muzeul “Trepte de istorie”
Şi Muzeul “Trepte de istorie” din Piaţa Unirii a Focşaniului a pregătit o expoziţie deosebită pentru vizitatorii săi. Sambătă seara, la ora 20,00, va avea loc vernisajul expoziţiei „Colecţia etnografică privată ZESTREA”, colecţie ce aparţine familiei Chiriţă din comuna Soveja. Potrivit reprezentanţilor Ateneului Popular, expoziţia este organizată pe două module: prelucrarea laptelui şi prelucrarea firelor şi fibrelor naturale. Maria Chiriţă a fost profesor de limba romană în Tecuci, dar a visat dintotdeauna sa realizeze un muzeu etnografic. Şi-a deschis muzeu la Soveja deoarece venea aici în vacanţă şi remarcase că este o comunitate care îşi preţuieşte tradiţiile. În anul 2003 a cumpărat o casă construită în 1953, lucrată în stil tradiţional, cu cameră bună, tindă, odaie de locuit şi celar. A renovat-o păstrând soba cu căiţă, prevăzută cu un loc mic pentru rugăciune. A adunat peste o mie de piese pe care le-a aşezat în colţuri tematice: colţul fierarului, al lemnarului, al cânepei, al gospodarului. O parte dintre piesele adunate şi păstrate cu grijă de familia Ghiriţă au ajuns şi la Focşani şi pot fi admirate sambătă seara. Imediat după vernisajul expoziţiei, la ora 21,00, la Ateneul Popular din Focşani va avea loc un recital susţinut de ansamblul cameral DUO SALERNO – Italia, cu Roberto Salerno – chitară şi Marcello Cappellani – chitară. (M. VLĂDESCU)
Ce este Noaptea Muzeelor
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat la a zecea ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional, asigurând o promovare a activităţilor organizate de muzeele româneşti, în special prin intermediul site-ului creat în 2009, www.noapteamuzeelor.ro, dar şi al unei campanii de promovare la nivel naţional. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează şi organizarea circuitului muzeal din Bucureşti, care a fost iniţiat în anul 2008 de către Muzeul Naţional de Artă al României. 150 de muzee din 40 de oraşe ale ţării participă la Noaptea Muzeelor în Romania. (M.V.)
Pian automat fabricat de Gheorghe Fitovski din Brăila, “fabricant de pianuri”
Magnetofon rusesc “Dnepr 5” fabricat în 1954
Colţul dedicat instrumentelor populare