Timp Liber

Specii noi de floră şi faună sălbatică descoperite în Parcul Natural Putna

Ziarul de Vrancea
2 mai 2014 4042 vizualizări
Acestea au fost posibile în cadrul unui proiect de 370.000 euro care a durat mai bine de trei ani

Administraţia Parcului Putna -Vrancea a finalizat în această primăvară implementarea unui proiect ce a avut drept scop identificarea speciilor de floră şi faună sălbatică şi crearea unei baze cartografice privind habitatele şi distribuţia speciilor. Proiectul intitulat “Parcul Natural Purna - Vrancea – arie protejată cheie pentru conservarea naturii în zona Carpaţilor de Curbură” a fost derulat pe parcursul a mai bine de 3 ani şi a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin programul POS Mediu 2007-2013 axa Prioritară 4, cu o valoare de 370.000 euro.

Parcul natural Putna – Vrancea oferă condiţii de cazare şi recreere, dar cu respectarea strictă a unor reguli (sursa foto: www.putnavrancea.ro ) 

Proiectul a fost pe raza comunelor Tulnici, Păuleşti şi Nistoreşti şi a avut ca obiective îmbunătăţirea măsurilor de management a ariei protejate Parcul Natural Putna – Vrancea, prin actualizarea informaţiilor referitoare la speciile şi habitatele de interes comunitar şi naţional, menţinerea stării de conservare a habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faună, prin conştientizarea şi informarea grupurilor ţintă asupra importanţei arealului ca sit NATURA 2000 şi ca zonă cheie în dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale, precum şi întărirea capacităţii instituţionale ale administraţiei ariei protejate şi asigurarea implementării proiectului.

Pentru acestea au fost organizate trei sesiuni de instruire pentru  personalul  Administraţiei Parcului Natural Putna - Vrancea, două seminarii cu  administratorii şi proprietarii de pensiuni din zona parcului, precum şi seminarii cu administratorii de păduri şi administratorii fondurilor de vânătoare, la care au participat şi  reprezentanţi ai APM Vrancea, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Focşani (ITRSV) şi Garda de Mediu Vrancea. De asemenea, pe toata durata proiectului au fost organizate activităţi de conştientizare şi informare, privind  importanţa şi beneficiile arealului ca sit Natura 2000, ce vor avea ca rezultat îmbunătăţirea stării de conservare a habitatelor naturale şi speciilor de fluoră şi faună de interes conservativ comunitar. Parcul Natural Putna – Vrancea a fost înfiinţat în baza unei hotărari de Guvern din 2004 cu scopul de a proteja şi conserva „ansambluri peisagistice în care interacţiunea activităţilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zonă distinctă, cu valoare semnificativă peisagistică şi/sau culturală, deseori cu o mare diversitate biologică; de asemenea, se oferă publicului posibilităţi de recreere şi turism şi se încurajează activităţile ştiinţifice şi educaţionale”, potrivit prezentării de pe site-ul oficial al Parcului (http://www.putnavrancea.ro/). (M. VLĂDESCU)
   



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.