Poftiţi la “Datini, joc şi voie bună” la Jitia
Balciul anulat din Crangul Petreşti nu este nicio pierdere pentru focşănenii care doresc să petreacă acest sfarşit de săptămană la aer curat într-o atmosferă de reală sărbătoare. Chiar dacă meteorologii au anunţat ploi în această perioadă, acestea nu vor fi torenţiale, aşa că pentru cei mai curajoşi prognoza meteo nu este una de speriat. O alternativă pentru petrecerea zilei de sambătă, 3 mai, este aşa-numita şezătoare care va avea loc la Jitia, activitate ce face parte dintr-un proiect interjudeţean intitulat “Jitia, izvor de tradiţie şi folclor”. Astfel, maine dimineaţă poposesc în localitatea din Munţii Vrancei 150 de oaspeţi, elevi, profesori şi primari sau viceprimari, din mai multe localităţi din judeţele Brăila, Galaţi, Constanţa, Tulcea, care vor aduce în judeţul nostru tradiţiile specifice zonelor din care provin. Activitatea se va desfăşura sub forma unei şezători, denumită “Datini, joc şi voie bună” şi va debuta sambătă, 3 mai, la ora 9,00, în sala mare a Primăriei Jitia cu primirea oaspeţilor care vor fi invitaţi să deguste din bucatele tradiţionale ale locului. Va urma o paradă a costumelor populare în centrul comunei Jitia, iar dacă vremea va fi bună, în jurul orei 10,00 se va porni către Poiana Negari. Cum îi stă bine oricărui eveniment de o aşa anvergură, va exista şi o deschidere oficială care va consta într-un discurs de “Bun venit” al primarului Ion Gheorghiţă, binecuvantarea şezătorii de către un preot, prezentarea comunei şi a portului locului de către viceprimarul Sorin Pantelimon - profesor de istorie la bază, un cuvant al directorului Revistei “Infozone”, Gabriela Popa - unul dintre iniţiatorii proiectului, şi oferirea unei diplome omagiale în contextul sărbătoririi pe 29 aprilie a Zilei Mondiale a Dansului.
Spectacol artistic cu obiceiuri specifice prezentate de elevi
Insuflarea dragostei pentru portul popular se face de la varste fragede ( foto: facebook Sorin Pantelimon)
Spectacolul artistic va debuta cu evoluţia Ansamblului “Chindia” al Şcolii Jitia, care va prezenta un obicei popular specific locului, urmat de evoluţiile invitaţilor: Ansamblul “Floricica” din comuna Gropeni, judeţul Brăila, Grupul vocal al Colegiului “Cuza” Focşani, Ansamblul “Sanzienele” al Liceului Teoretic Dumitreşti, Ansamblul “Vulturaşul” din comuna Mircea Vodă, judeţul Brăila, Ansamblul “Romancuţa” din comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, Ansamblul “Cununiţa satului” din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, Ansamblul Şcolii Bordeşti, Ansamblul Şcolii Tîmboieşti, Ansamblul Şcolii Vintileasca, Ansamblul “Antona” din comuna Cerna, judeţul Tulcea, Ansamblul “Spicul” din comuna “Siliştea”, judeţul Brăila şi Grupul vocal din Nistoreşti. Şezătoarea se va încheia în jurul orei 20,30 cu evoluţia gazdelor, Ansamblul “Chindia” care va prezenta vălăritul, obicei care se ţinea candva în a doua zi de Paşti, şi Braul de la Jitia, precum şi cu un foc de tabără. Înainte de evoluţia scenică a fiecărui ansamblu va fi făcută o scurtă prezentare a comunei de provenienţă şi a portului popular. Organizatorii spun că pentru o mai bună cunoaştere a zonelor folclorice din care provin, ansamblurile vor prezenta în cadrul programului lor cate un obicei specific comunelor pe care le reprezintă. A doua zi, duminică, 4 mai, oaspeţii vor vizita comuna Jitia şi principalele obiective turistice din zonă. Proiectul, iniţiat de directorul Şcolii Jitia şi directorul Revistei Infozone, în care sunt implicate mai multe instituţii partenere, are ca scop păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor locului.
Drumul rupt la Jitia de Jos, circulabil
Organizatorii nu se tem de vreme, fiind pregătit, în caz de ploaie, Căminul Cultural unde ar putea să se mute şezătoarea. Ceva emoţii sunt pentru dumul naţional care face legătura cu această zonă, care a fost afectat de alunecările de teren la Jitia de Jos. “Dacă nu plouă torenţial, nu sunt probleme. Secţia de Drumuri Naţionale a trimis utilaje care lucrează permanent la menţinerea drumului circulabil pentru că e singura legătură cu această zonă. Se ajunge fără probleme pană la noi, dar nu cu autocare. De altfel, am informat primăriile partenere să vină cu microbuze”, ne-a declarat viceprimarul comunei Jitia, Sorin Pantelimon. Organizatorii evenimentului sunt Şcoala Jitia, Primăria şi Consiliul Local Jitia, Căminul Cultural din localitate, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Revista “Infozone”. (M. VLĂDESCU)