Timp Liber

Nu ratati, e azi si e gratis! Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, la sala Balada

Ziarul de Vrancea
12 dec 2013 3697 vizualizări
Astăzi are loc la Sala Balada Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, care reuneşte ansambluri din toate zonele ţării ce aduc în oraşul nostru obiceiuri ale perioadei u concomitent la Galariile de Artă are loc Expoziţia “Pavel Terţiu”

Dacă vreţi să retrăiţi emoţiile copilăriei, cand uliţele satelor se umpleau de cete de colindători, ori dacă sunteţi curioşi să aflaţi cum întampină sărbătoarea Crăciunului romanii din alte zone ale ţării, astăzi este momentul potrivit pentru că la Sala Balada va începe, de la ora 17,00, Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, ajuns la a XIII-a ediţie.

Manifestarea, devenită tradiţională, este înscrisă în programul acţiunilor cultural-artistice având ca principal obiectiv cunoaşterea şi valorificarea patrimoniului de datini şi obiceiuri păstrate în timp şi practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, după cum transmit organizatorii principali, Centrul Cultural Vrancea. Pe scena festivalului vor urca Ansamblul “Plaiuri băcăuane” din judeţul Bacău, Ansamblul de datini şi obiceiuri populare “Roua” din Cloşani, localitatea Padeş, judeţul Gorj, Grupul de colindători din Mihăileni, Sibiu, Ansamblul folcloric “Bistriţa Aurie” din Ciocăneşti, Suceava, Ansamblul “Idicelul de pădure” din Mureş, Ansamblul “Coconii din Ieud”, Maramureş, Ansamblul “Junii Crişului” din localitatea Dieci, Arad, iar din Vrancea Ansamblul “Chipăruşul” din Nereju şi Grupul “Cetina” al Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Focşani. Obiceiurile prezentate vor fi apreciate de un juriu de specialitate care va acorda premii în bani, trofeul festivalului fiind în valoare de 2.500 lei.

Expoziţie ”Pavel Terţiu” la Galeriile de Artă
 

Tot astăzi se deschide la Galeriile de Artă, de la ora 15,00, a VII-a ediţie a Expoziţiei naţionale de meşteşuguri tradiţionale a şcolilor populare de artă “Pavel Terţiu”. Evenimentul este gandit de organizatori, şi în acest caz Centrul Cultural Vrancea, ca pe o competiţie artistică ce-şi propune să descopere şi să promoveze valoarea şi frumuseţea artei populare tradiţionale, prin intermediul tinerelor talente. Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi cunoscute din domeniu care vor aprecia lucrările înscrise în concurs ale elevilor claselor de meşteşuguri tradiţionale a şcolilor populare de artă din Alba, Botoşani, Iaşi şi Vrancea la categoriile: măşti populare, prelucrarea metalului, crestături populare, instrumente, ţesături, ouă încondeiate şi icoane tradiţionale. Intrarea este liberă. (M. VLĂDESCU)

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.