Timp Liber

Festival Naţional de Datini şi Obiceiuri de iarnă, la Focşani

Ziarul de Vrancea
5 dec 2013 2897 vizualizări
Obiceiuri de iarnă unice vor fi prezentate într-o paradă organizată la Focşani în seara zilei de 13 decembrie

Focşaniul se va umple săptămana viitoare de cete de colindători din mai multe judeţe care şi-au anunţat participarea la a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă. Acesta se va desfăşura la Sala Balada vineri, 13 decembrie, începand cu ora 17,00. Manifestarea, devenită tradiţională, este înscrisă în programul acţiunilor cultural-artistice şi are drept obiectiv, potrivit organizatorilor, cunoaşterea şi valorificarea patrimoniului de datini şi obiceiuri păstrate în timp şi practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou. “La festivalul-concurs de la Focşani vor participa grupuri (cete) de colindători, plugari, sorcove, stea, jieni, capră, mascaţi din toate zonele etnofolclorice ale ţării cu o autentică tradiţie privind conservarea şi transmiterea datinilor şi obiceiurilor de iarnă. Grupul va fi format din maxim 20 persoane”, se arată într-un comunicat al Centrului Cultural Vrancea, organizatorul principal al evenimentului. Ineditul obiceiurilor prezentate, originalitatea costumelor şi a recuzitei, măiestria privind adaptarea şi prezentare lor scenică, gradul emţional şi nivelul de influenţare a tinerei generaţii prin practicarea datinilor şi obiceiurilor de iarnă preluate de la străbuni vor fi apreciate de un juriu format din specialişti, care va avea o misiune grea, după cum se anunţă de pe acum, avand în vedere participanţii care au confirmat prezenţa la Focşani. Aceştia sunt din judeţele Arad, Gorj, Mehedinţi, Suceava, Sibiu, maramureş, Mureş şi Vrancea. Premiile acordate vor fi în bani, trofeul festivalului fiind în valoare de 2.500 lei. Caştigătorii premiul I vor intra în posesia a 2.000 lei, premiului al II-lea – 1.500 lei, iar premiului al III-lea – 1.000 lei. Vor mai fi acordate premii pentru promovarea datinilor şi obiceiurilor tradiţionale de iarnă, în valoare de 800 lei, pentru fiecare grup participant la festival. Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de iarnă este organizat de Consiliul Judeţean Vrancea, Centrul Cultural, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei”. Intrarea este liberă. Vrancenii interesaţi de tradiţii, care vor să vadă ce s-a mai păstrat de la străbuni, sunt invitaţi să participe pentru a fi uraţi la acest eveniment. Vor cobora de la munte şi cetele de colindători de prin satele Vrancei.  (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.