Timp Liber

„Podarii” l-au jucat pe Caragiale la Focşani

Ziarul de Vrancea
1 dec 2013 2494 vizualizări
Piesa l-a avut în distribuţie şi pe focşăneanul Eduard Cârlan, care a jucat pentru prima dată „acasă”

«A.D. 3874 Cronica fantastică», singura piesă nouă din cadrul Festivalului Vin’ la Teatru, l-a readus pe scenă pe Caragiale, într-o formulă actoricească inedită. A fost o piesă bine pusă în scenă de tinerii actori Eduard Cârlan, Eduard Haris şi Bogdan Costea, în care Caragiale a dovedit încă o dată că rămâne mereu actual, cu al său Mitică şi cu descrierea moravurilor şi a firii omeneşti. Textele selectate de regizorul Marius Costache reprezintă o compilaţie din mai multe opere de Caragiale, pornind de la nuvela satirică «Cronică fantastică», publicată în 1874 în revista Ghimpele. Totul este atât de bine îmbinat însă, atât de coerent şi unitar, încât nici nu îţi dai seama că sunt mai multe opere într-una sau că acţiunea se petrece acum mai mult de un secol. Problemele abordate sunt mai actuale ca niciodată în cetatea pe nume Tâmpitopole - revoltele anti-guvernamentale sau protestele împotriva exploatărilor aurifere susţinute de studenţi şi nu de conţopişti. „Diferenţa dintre canibalul polinezian şi cel mai rafinat european constă în modul în care fiecare îşi face de mâncare.”, ca să cităm la modul aproximativ o replică. Sau vă e cunoscută „Frica de a ne asculta chiar propria părere spusă de alţii.”? Acestea sunt doar două exemple care să vă introducă în registrul acţiunii în jurul căreia a gravitat întreaga interpretare.

De doua ori premiera

Tinerii actori au declarat că a fost pentru prima dată când piesa s-a jucat într-o sală clasică de teatru cu un public mai mare de 50 de persoane. Până acum au fost „podari”, nume care provine de la podul unei cladiri vechi Bucureşti care a devenit din 1969 un spaţiu neconvenţional de teatru pentru studenţii sau proaspeţii absolvenţi de actorie. Şi pentru focşăneanul Eduard Cârlan este prima piesă jucată acasă şi emoţiile şi-au spus cuvântul. Absolvent al UNATC Bucureşti, Eduard îşi doreşte foarte mult să revină cât mai des pe scena din Focşani. Palmaresul său include 11 piese interpretate pe scenele teatrelor Naţional din Bucureşti, Metropolis, Mignon, Unteatru, Godot café. „Am aflat despre festival de la unul dintre organizatori şi ne-a plăcut ideea pe care o promovează. A fost iniţiativa mea să participăm cu atât mai mult cu cât era vorba despre Focşani… oraşul meu.”, ne-a spus tanărul actor după reprezentaţie.  Cu alte cuvinte, a fost o seară teatrală agreabilă, de data aceasta cu un public predominant adult. „Aproape”, în regia Andreei Vulpe, va fi ultima reprezentaţie din Festivalul Vin’ la Teatru şi va avea loc pe data de 5 decembrie, ora 19.00. (Ana CĂTĂNOIU, Olga UNGURU)



Fotografii realizate de Silvia Vrinceanu

Vin’ la Teatru

Festivalul iniţiat de tinerii studenţi sau absolvenţi ai UNATC îşi propune stimularea apetitului pentru cultură a locuitorilor municipiului Focşani şi, pe termen lung, dezvoltarea obiceiului acestora de a participa la spectacole de teatru şi alte manifestaţii culturale. Festivalul „Vin’ la Teatru” este de asemenea şi un mod de educaţie neconvenţională, dorind să ofere elevilor vrânceni o unealtă de dezvoltare personală şi de responsabilizare socială. Pentru tineri este o alternativă inedită de a petrece împreună timpul liber.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.