Timp Liber

„Din Dăișoara am plecat și-n Vrancea ne-am adunat” Expoziție de costume populare la Galeriile de Artă din Focșani

Ziarul de Vrancea
25 mai 2023 1050 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă Centrul Cultural Vrancea anunță că în parteneriat cu Muzeul Vrancei organizează duminică, 28 mai 2023, ora 12:00, la Galeriile de Artă din Focșani, expoziția de costume populare Din Dăișoara am plecat și-n Vrancea ne-am adunat.”

Consiliul Județean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea, în parteneriat cu Muzeul Vrancei organizează duminică, 28 mai 2023, ora 12:00, la Galeriile de Artă din Focșani, expoziția de costume populare „Din Dăișoara am plecat și-n Vrancea ne-am adunat.”

Expoziția își dorește să recreeze o scenă care să reprezinte un moment al nunții în care actorii principalii și alaiurile acestora să fie din cele două zone etnofolclorice. Mireasa gătită în straie vrâncene va avea alături familia și fetele, dar și verișorii, iar mirele din Dăișoara, vatra folclorică din zona Rupea, județul Brașov, va veni în casa miresei însoțit de nași, fete și feciori din sat. Întreaga scenă se va desfășura în casa miresei, în jurul mesei pregătite de familia acesteia.

Costumele din colecția privată Florin Bucuțea sunt ,,haine românești” cum le numește acesta, piese pe care le are moștenite din familie, piese de care s-a îngrijit și pe care vrea să le aducă în vizorul publicului larg prin această expoziție.

Totodată, Florin Bucuțea ne va vorbi despre tradițiile și obiceiurile din Dăișoara și bineînțeles despre importanța costumului popular în zi de sărbătoare. În ceea ce privește costumele tradiționale din Vrancea ce vor fi expuse, aparțin meșterilor populari ai Școlii Populare de Artă. Despre aceste costume ne va ține o prelegere muzeograful Alina Ulmeanu, șef al Secției de etnografie Petrești, din cadrul Muzeului Vrancei.

Fiecare costum are o poveste în spate, fiecare detaliu are o însemnătate, pentru că riturile de trecere aveau o altă importanță în acele vremuri (naștere, nuntă, moarte) iar toate acestea prin modele, textură, simboluri, ne transmit complexitatea unui costum tradițional, în contrapunct cu actualitatea zilelor noastre în care frumusețea portului popular este tot mai rar prezentă în cadrul unui astfel de eveniment.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.