Stiri din redactie

Jurnalistii au «facut» armata

Silvia Vrînceanu Nichita
6 iul 2006 1033 vizualizări
Ministerul Apararii Nationale ii invata pe jurnalisti sa nu devina subiecte de presa in zonele de conflict ale lumii

Chiar in timp ce palatele Cotroceni si Victoria isi declarau razboi pe fata pe tema retragerii trupelor noastre din Irak, 19 de jurnalisti romani participau la un curs pentru reporterii care transmit din zone de conflict organizat pentru al treilea an consecutiv de catre Ministerul Apararii Nationale. In ultimii ani, in special dupa admiterea Romaniei in NATO, din ce in ce mai multi jurnalisti romani merg sa relateze despre confruntarile din zonele fierbinti ale globului. La ora actuala, peste 1700 de militari ai Armatei Romane, barbati si femei deopotriva, sint desfasurati in misiuni in teatrele de operatii externe. Razboiul global impotriva terorismului a nascut si in Romania jurnalistul de razboi devenit celebru pentru munca sa. Desigur, ati auzit de Adelin Petrisor, Adrian Fulea, Cristina Liberis, Doru Dragomir sau Radu Dobritoiu. Sint doar citiva dintre jurnalistii care si-au capatat notorietatea transmitind stiri din zone explozive, cum ar fi Irak, Afganistan, Kosovo sau Bosnia-Hertegovina, tara vecina ravasita de un pustiitor razboi civil. O parte dintre acesti reporteri de razboi au impartasit din experienta lor jurnalistilor pe care MApN si-a propus sa-i puna in garda cu privire la multitudinea de pericole care ii pindesc intr-o zona de operatii militare. In premiera, anul acesta, la aceasta instruire au participat si jurnalisti din Vrancea, dar si militari din Ungaria si Belgia. De altfel, armata belgiana organizeaza de mai multi ani asemenea cursuri pentru civili. Timp de cinci zile, in mai multe locatii militare, jurnalistii au invatat cum sa se fereasca de moarte, atit prin sfaturi teoretice, cit si prin exercitii practice care le-au stimulat curajul si comportamentul in situatii de criza. Dupa rapirea celor trei jurnalisti in Irak, MApN a elaborat si un ghid de supravietuire pentru jurnalisti. Dupa cum a precizat comandorul Tiberiu Fratila, ofiter la Directia de Relatii Publice a MApN, cursul pregateste jurnalistii pentru activitatea din zonele de criza si razboi, inclusiv pentru mediatizarea problemelor din domeniul apararii. Accentul a fost pus pe cunoasterea riscurilor multiple la care se expun jurnalistii care relateaza din zone de operatii si pe formarea deprinderilor practice de actiune in situatii periculoase. Crearea unor situatii cit mai apropiate de realitatea teatrelor de operatii a fost posibila cu ajutorul militarilor de la Batalionul 96 Geniu Bucuresti si a trupelor de elita ale Batalionului 21 Vinatori de Munte Predeal. Contributia specialistilor militari a facut ca instruirea sa fie utila si binevenita pentru jurnalisti.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.