Stiri din redactie

Independenta si responsabilitatea la jurnalistii vrinceni

Dana Lepadat
1 mai 2006 913 vizualizări
Se lucreaza la un nou cod etic pentru jurnalisti

Jurnalistii vrinceni au participat simbata la un seminar pe tema independentei si a responsabilitatii profesionale sustinut de Centrul de Training pentru Jurnalisti (CJT), in sala mica a Ateneului Popular "Mr. Ghe. Pastia" Focsani. Dezbaterea a fost mediata de ziaristul Christian Mititelu, fost director la BBC, sectia romana. Proiectul lansat dezbaterii publice se refera la necesitatea unui nou Cod etic si deontologic pentru jurnalisti, care mai inregistreaza inca destule derapaje de la normele profesionale. CJT si-a asumat rolul de a pune pe hirtie noul cod dupa o consultare a breslei. Dezbaterile au avut in centrul lor prezentarea solutiilor impotriva presiunilor de toate tipurile facute asupra jurnalistilor, dar si determinarea acestora din urma de a fi corecti fata de publicul lor. "Dorim sa intarim capacitatea de analiza a jurnalistilor si necesitatea lor de a se ghida dupa anumite repere etice. Vrem sa construim impreuna o presa responsabila, incurajind comunicarea intre profesionistii media si dobindirea intelegerii valorilor nationale si internationale", a declarat jurnalistul Christian Mititelu. Acesta a recunoscut ca nu exista o obiectivitate perfecta in mass-media, insa a subliniat ca este necesar ca jurnalistii sa aiba o "agenda morala", sa aiba taria de a lupta pentru adevar si onoare profesionala. Dupa o serie de discutii cu reprezentantii mass- media din judetul nostru, fostul director al redactiei BBC s-a aratat extrem de interesat de lupta pe care o duc ziaristii cu reprezentantii institutiilor pentru a obtine informatii oficiale si in timp util. Si jurnalistii si-au spus liber pasurile si au cerut sa fie sprijiniti mai mult de organizatiile profesionale in lupta lor cu patronatul si cu guvernantii, cei care contreaza informatia cel mai adesea. Concluzia a fost ca jurnalistii responsabili, profesionisti sint mai greu de manipulat si ca trebuie promovata o comunicare reala in interiorul breslei, bazata pe reciprocitate, nu pe o concurenta acerba. Ca de obicei, au existat si citeva incercari ale unora dintre cei prezenti de a deturna discutiile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.