Stiri din redactie

Codul Deontologic al jurnalistilor va suferi modificari

Cristi Irimia
14 iun 2005 1042 vizualizări
In cod s-ar putea face referiri la o serie de sanctiuni date ziaristilor care isi ataca in mass-media colegii de breasla.

Adunarea Generala a Clubului Roman de Presa, la care au participat si reprezentanti ai Ziarului de Vrancea, a decis sa ia in calcul operarea unor modificari in continutul Codului Deontologic al ziaristilor. Schimbarile ar putea viza durata minima a stagiului pe care cineva trebuie sa-l faca pentru a fi considerat ziarist practicant, in conditiile in care actuala reglementare face referire la o perioada de doar un an de zile. Alta componenta a Codului Deontologic ar putea-o reprezenta referirea la sanctiunile care vor fi date de CRP in cazul jurnalistilor care ataca prin mijloace mass-media alti jurnalisti, din motive de aservire fata de politicieni sau alte persoane vizate de anchetele de presa. In Italia, Ordinul Ziaristilor Italieni poate retrage autorizatia de practica jurnalistilor din Peninsula, in cazul in care ziaristii comit fapte grave. Totodata, Stefano Sieni, responsabil cu relatiile intrenationale ale OZI, a declarat la Adunarea Generala a CRP ca asociatia italiana are dreptul sa dea sanctiuni ziaristilor care incalca Codul Deontologic.

Sieni a mai facut referire si la procedurile prin care italienii pot ajunge ziaristi practicanti: "E nevoie de 18 luni de practica, apoi de un examen scris si unul oral pentru a intra in breasla. Ca sa ajungi ziarist profesionist cu atestat, ai nevoie de 18 ani vechime".

La intrebarea lui Mircea Toma, daca a reusit Ordinul Ziaristilor din Italia sa reduca efectul de "berlusconizare" a presei, Stefano Sieni a recunoscut ca si in Italia exista probleme in cadrul mass-media, insa n-a fost extrem de transant vizavi de faptul ca premierul Silvio Berlusconi controleaza mai bine de jumatate din mass-media penisulara, evitind un raspuns direct.

Cit priveste atacurile unor jurnalisti impotriva altor colegi de breasla, Cristian Tudor Popescu a spus cu umor: "E un domeniu in care as putea sa-mi dau doctoratul", referindu-se la atacurile numeroase indreptate impotriva sa. Urmatoarea intrunire a Clubului Roman de Presa va avea loc, cel mai probabil, pe 26 iunie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.