Sport

Zile grele pentru Mărăcineanu

Ziarul de Vrancea
25 mai 2020 796 vizualizări

Fostul președinte al federației franceze de patinaj îi cere ministrului sporturilor daune pentru că l-a forțat să demisioneze în urma scandalului sexual Abitbol

Fostul președinte al Federației Franceze a Sporturilor pe Gheață, Didier Gailhaguet, îi cere Roxanei Mărăcineanu, ministrul Sporturilor, suma de 300.000 de euro pentru că l-a forțat să demisioneze, după ce fosta patinatoare Sarah Abitbol a dezvăluit că a fost abuzată sexual de antrenorul ei, Prin avocatul său, William Bourdon, fostul conducător al forului i-a trimis o scrisoare ministrului Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, citată de Le Monde. În scrisoare, Mărăcineanu este acuzată că „a exercitat o presiune decisivă pentru a obține demisia domnului Didier Gailhaguet, în ciuda independenței federației și în timp ce aceasta nu făcea parte din atribuțiile ministrului”. Argumentele se întind pe mai mult de treizeci de pagini cu scopul de a obține o compensație prealabilă de 302.550 de euro. Această sumă corespunde celor 27 de luni de salariu pe care l-ar fi primit Gailhaguet dacă și-ar fi dus la bun sfârșit mandatul (din martie 2020 până în iunie 2022), precum și o indemnizație de 150.000 de euro pentru repararea „unui grav prejudiciu de imagine”. Această sumă este solicitată înainte de „orice acțiune contencioasă” și face parte dintr-un recurs administrativ prealabil obligatoriu (RAPO), procedură pentru contestarea deciziei unei administrații.

Avocatul lui Gailhaguet denunță ingerința ministerului în cadrul federației: „Ministerul dumneavoastră l-a obligat pe domnul Didier Gailhaguet să demisioneze, în special prin pozițiile mediatice repetate și cu o brutalitate rară împotriva lui”.El îi reproșează Roxanei Mărăcineanu faptul că a vorbit despre violența sexuală denunțată de numeroase patinatoare împotriva lui Gilles Beyer, fost antrenor, apropiat de Gailhaguet și membru al Biroului executiv al federației până în 2018. Fostul președinte s-a apărat întotdeauna susținând că nu a cunoscut aceste acte, dar ministrul a amenințat cu retragerea acreditarii federatiei.În scrisoare, Bourdon denunță o intervenție „fără nici cea mai mică anchetă și fără nicio precauție”, care merge până „la a lăsa să se înțeleagă o formă de complicitate din partea lui Didier Gailhaguet”. 

În cartea „Un si long silence”, Sarah Abitbol, de zece ori campioană a Franței la patinaj artistic în proba de perechi, a susținut că a fost violată de antrenorul său, Gilles Beyer, în perioada 1990-1992. Fosta sportivă, acum în vârstă de 44 de ani, a spus că a fost violată de Beyer de mai multe ori în adolescență, când avea 15 ani. L’Equipe a prezentat, la începutul lunii februarie, într-un material anchetă despre abuzurile sexuale din patinajul artistic, cazul unei alte foste patinatoare, Helene Godard, care spune că a fost violată de Gilles Beyer când era minoră și se antrena la Insep, în anii ’70. La 8 februarie, președintele FFSG, Didier Gailhaguet, a demisionat, în urma scandalului de viol în care a fost implicat antrenorul de patinaj Gilles Beyer.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.