Sport

WTA se răstește la chinezi

Ziarul de Vrancea
2 dec 2021 842 vizualizări

Forul mondial al tenisului feminin a luat o măsură dură: suspendarea turneelor din China din cauza situației jucătoarei Peng Shuai, în timp ce forul olimpic adoptă „diplomația discretă”

WTA, asociația jucătoarelor profesioniste de tenis, a anunțat, miercuri seară, suspendarea cu efect imediat a tuturor competițiilor sub egida sa din China, din cauza situației neclare a sportivei Peng Shuai, Șeful WTA, Steve Simon, a spus că are „îndoieli serioase” că Peng este „liberă, în siguranță și nu este supusă intimidării”. „Nu văd cum le pot cere sportivelor noastre să concureze acolo”, a spus el. WTA a cerut în mod repetat o anchetă completă a acuzațiilor lui Peng.

Peng nu a fost văzută în public timp de trei săptămâni după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli de agresiune sexuală. Ea a spus că este „bine, în siguranță” în timpul unui apel video cu Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, în noiembrie. Cu toate acestea, WTA a precizat că discuția este o „dovadă insuficientă” a siguranței lui Peng. Într-o lungă declarație, Simon a spus că este „foarte îngrijorat” de riscurile cu care jucătoarele și personalul său s-ar putea confrunta dacă ar avea loc turnee în China, în 2022. „Conducerea statului chinez nu a abordat această problemă foarte serioasă într-un mod credibil”, a afirmat el. „Dacă oamenii puternici pot înăbuși vocile femeilor și pot ascunde sub preș acuzațiile de agresiune sexuală, atunci baza pe care a fost fondată WTA - egalitatea pentru femei - ar suferi un regres imens. Nu pot și nu voi lăsa să se întâmple asta WTA și jucătoarelor”, a mai spus șeful WTA.

În China, nu au avut loc turnee WTA în ultimii doi ani din cauza pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, WTA s-a bazat în mare măsură pe investițiile chineze în circuitul său din ultimii ani, ceea ce a dus la organizarea unui număr ridicat de turnee în această țară. China a găzduit nouă evenimente în sezonul 2019, inclusiv Turneul Campioanelor de la sfârșitul sezonului, cu premii totale de 30,4 milioane de dolari. „Regret foarte mult că s-a ajuns în acest punct, dar liderii Chinei au lăsat WTA fără altă opțiune. În cazul în care China nu ia măsurile cerute de noi, nu ne putem pune în pericol jucătoarele și personalul organizând turnee în China”, a conchis Simon.Autoritățile de la Beijing au acuzat, ieri, WTA, că „politizează sportul”. „Ne opunem cu fermitate actelor de politizare a sportului”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin.

De asemenea, CIO a anunțat, printr-un comunicat, că reprezentanți ai forului olimpic au discutat din nou prin apel video cu Peng și că folosește „diplomația discretă” în acest caz. „Chiar ieri, o echipă CIO a efectuat un alt apel video cu ea. I-am oferit un sprijin larg, vom păstra legătura cu ea în mod regulat și am convenit deja asupra unei întâlniri personale în ianuarie. Deoarece ea este de trei ori participantă la JO, CIO abordează aceste preocupări direct cu organizațiile sportive chineze. Folosim «diplomația discret㻄, a precizat CIO.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.