Sport

Vrânceanul Nicu-Iulian Chelaru, originar din Păunești, este dublu vicecampion european de tineret la canotaj

Ziarul de Vrancea
9 sep 2021 3391 vizualizări
Vrânceanul Nicu-Iulian Chelaru, originar din Păunești, în echipajul României de patru plus unu rame masculin (BM4+), compus din Andrei Mândrilă, Nicu-Iulian Chelaru, Florin Ceobanu, Claudiu Neamțu și Gavril Dumbravă, vicecampion european la Campionatele Europene Under 23 de la Kruszwica (Polonia) cu finalele desfășurate duminică 5 septembrie 2021
Vrânceanul Nicu-Iulian Chelaru, originar din Păunești, în echipajul României de patru plus unu rame masculin (BM4+), compus din Andrei Mândrilă, Nicu-Iulian Chelaru, Florin Ceobanu, Claudiu Neamțu și Gavril Dumbravă, vicecampion european la Campionatele Europene Under 23 de la Kruszwica (Polonia) cu finalele desfășurate duminică 5 septembrie 2021

Medaliile de arigint au fost câștigate de vrânceanul Nicu-Iulian Chelaru, originar din Păunești, în echipajele României din proba de patru plus unu rame masculin (BM4+), compus din Andrei Mândrilă, Nicu-Iulian Chelaru, Florin Ceobanu, Claudiu Neamțu și Gavril Dumbravă, respectiv în proba de 8+1 masculin (BM8+), ultima Finală din cadrul Campionatelor Europene Under 23 în componența: Bucur Dumitru-Valentin, Simion Dorin, Mandrila Andrei, Chelaru Nicu-Iulian, Ceobanu Florin, Cireasa Marian, Lungu Andrei, Gherasim Alexandru și Dumbrava Gavril.

Anul trecut, sportivul Nicu-Iulian Chelaru, originar din Păunești, a făcut parte din echipajul opt plus unu masculin care a cucerit medalia de argint și titlul de vicecampion european la Campionatele Europene de canotaj Under-23 de la Duisburg (Germania).

Nicu-Iulian Chelaru este component al clubului Dinamo București. În anul 2018, fiind tot component în echipajul de 8+1 al României, vrânceanul a obținut titlul european la tineret în competiția care s-a desfășurat în Belarus.

Reamintim că la aceeași competiție, Campionatele Europene Under 23 de la Kruszwica (Polonia), vrânceanca Larisa-Andreea Bogdan din satul Arva comuna Broșteni a cucerit duminică medalia de aur și titlul de campioană europeană în proba de 4+1 rame feminin.

Iulian Nicu Chelaru are 22 de ani. Este născut în comuna Păuneşti şi nu s-a gândit niciodată că o să facă sport de performanţă, mai cu seamă canotaj, după ce în copilărie a suferit un grav accident. 

„Am avut mâna dreaptă ruptă complet şi nici nu mă gândeam să practic un sport. Cu timpul însă mi-am revenit şi am îndrăznit mai mult. Dar să ajung la canotaj nici nu bănuiam vreodată, pentru că în Vrancea nu există o tradiţie în acest sport şi nici măcar un club sportiv nu este. Dar în viaţă totul este posibil”, spunea Nicu-Iulian Chelaru în 2019, într-un interviu pentru adevarul.ro. Aventura lui în această lume a sportului cu vâsle şi rame a început anul 2015, pe când era în clasa a IX-a la un liceu din municipiul Adjud. Acolo a întâlnit o adolescentă care practica acest sport şi care, impresionată de constituţia vrânceanului, i-a recomandat să încerce ceva în acest scop.

„Mi-a spus că sunt înalt, că aş avea potenţial şi că ar putea să mă aştepte un viitor frumos în canotaj. Aveam o rudă care practicase la rândul ei canotajul, timp de 7 ani, i-am cerut o părere şi în câteva zile am cerut transferul la liceul din Năvodari, judeţul Constanţa. O decizie radicală de care nici eu nu m-am crezut capabil. M-am legitimat la Clubul Ştiinţa Constanţa şi asta a fost”, mărturisea Nicu-Iulian Chelaru în 2019 pentru adevarul.ro

Tânărul campion vrâncean spunea atunci că adaptarea a fost foarte grea, mai ales că plecase departe de casă şi îl aştepta o lume total nouă, cunoscută doar de la televizor. Ba chiar s-a gândit în primele momente să renunţe şi să revină acasă, la familia lui şi colegii din Adjud, însă în faţa acestei situaţii a învins raţiunea. Şi nu i-a părut rău, pentru că primele rezultate au venit foarte repede. După numai o lună şi jumătate de sport a devenit vicecampion naţional la ergometru, adică aparatul de antrenament care imită secvenţa de mişcări practicată de canotori în barcă.

„Nu eram încă pregătit pentru apă, nici măcar nu ştiam să înot. Abia ulterior am intrat la antrenamente pe apă, pe canalul Midia Năvodari. Când m-am lansat la apă am făcut-o în barca de 4 rame şi la vâsle. Rama îmi place cel mai mult, pentru că sunt stângaci şi având în vedere operaţia pe care am avut-o la mâna dreaptă mâna stângă a devenit de bază. La canotaj vâsla este pentru fiecare mână şi ramele cu ambele mâini. Există nu mai puţin de opt probe în canotaj. Am avut nişte antrenori deosebiţi în persoana soţilor Marian şi Georgeta Grijuc, care m-au selecţionat şi cărora le datorez primii paşi în această lume. După foarte puţin timp mi-am dat seama ce mi-ar trebui pentru acest sport şi am ajuns la concluzia că motivaţia este totul”, explica sportivul Nicu-Iulian Chelaru originar din Păunești Vrancea pentru adevarul.ro în 2019.

În anul 2016, proba de 4 rame fără cârmaci, echipa României de Tineret, din care a făcut parte şi Nicu Chelaru, a obţinut medalia de bronz la Campionatul Mondial din Lituania. În anul următor, aceeaşi echipă a reuşit o altă performanţă de excepţie, Iulian obţinând titlul de vicecampion european. Toată munca şi eforturile colosale au fost încununate de un mare succes obţinut în 2019, în Belarus, unde echipajul de 8+1 al României, din care a făcut parte şi vrânceanul, a obţinut titlul european, după o perioadă de absenţă.

Acum activează la Dinamo Bucureşti

Din anul 2018, Iulian Chelaru este component al Clubului Dinamo Bucureşti şi în cadrul lotului naţional se antrenează zilnic la baza de la Snagov.

„Nu cred că am fi reuşit această performanţă fără antrenorul nostru, Antonio Colamonici, un italian care a resuscitat canotajul românesc şi care se va ocupa şi de loturile de fete. Avem un regim spartan de antrenamente. O zi de antrenament înseamnă opt ore de muncă, patru dimineaţa, şi patru după-amiaza, iar liber avem doar duminică după-amiază, având programat doar un singur antrenament. Nu există un regim alimentar, totul funcţionează pe sistemul bufet suedez dimineaţa şi seara iar la prânz avem porţii, sub atenta supraveghere a unui nutriţionist.  Canotajul este un sport care solicită forţă, supleţe, coordonare şi rezistenţă. Implică un grad mare de efort fizic. Pentru mine, canotajul nu este un sport, este un mod de viaţă. Îmi vine tot timpul să mă antrenez”, spunea Nicu-Iulian Chelaru citat de adevarul.ro în 2019.

În 2019, sportivul vrâncean Nicu-Iulian Chelaru mai adăuga și că beneficiază de condiţii extraordinare la lotul naţional, unde marea campioană Elisabeta Lipă, care este preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, se îngrijeşte ca sportivii să fie foarte bine trataţi. Pe lângă antrenamente, canotorii au programe de refacere, masaj şi forţă.

Ţelul său în viaţă este să aibă un parcurs cât mai bun şi să devină campion mondial cu echipa de seniori şi să participe la Jocurile Olimpice din 2024.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.