Sport

VIDEO | Vrânceanca Nicoleta Popa, fostă elevă a Şcolii Gimnaziale Pufeşti, vicecampioană europeană la caiac-canoe juniori

Ziarul de Vrancea
15 iul 2019 4813 vizualizări

Sportiva canotoare Nicoleta Popa, fostă elevă a Şcolii Gimnaziale Pufeşti. județul Vrancea. este componentă a echipajului de caiac 4- 500 metri, care a reprezentat România la Campionatul European Juniori și Tineret U 23. Competiția s-a desfășurat sâmbătă și duminică 13 -14 iulie 2019 în Cehia. Componeța echipajului României  care a cucerit medalia de argint la Campionatul European Juniori și Tineret U 23 de caiac-canoe a fost următoarea: Camelia Mincă, Georgiana Vucea, Nicoleta Popa, Angela Bodnariuc.​ 

În VIDEO de mai jos începând cu minutul 1:26:00 poate fi vizionată înregistarea cursei de caiac 4 pe distanța de 500 la junioare, desfășurată duminică, 14 iulie 2019 la Campionatul European Juniori și Tineret U 23 de caiac-canoe în Cehia. Este cursa în care vrânceanca Nicoleta Popa, fostă elevă a Şcolii Gimnaziale Pufeşti, a devenit vicecampioană europeană -VIDEO:​Canoe Europe

Momentul emoţional al finalei de duminică dimineaţa, în timp ce echipajul român îşi dă seama că tocmai au luat medalia de argint în Campionatul European Junior K4 500.

Felicitări  Camelia Mincă , Georgiana Vucea , Nicoleta Popa ,  Angela Bodnariuc

Text Informații+ foto:Jantex

Din informațiile obținute de redactorii Ziarului de Vrancea de la conducerea Şcolii Gimnaziale Pufeşti, Nicoleta Popa, de loc din satul Ciorani comuna Pufești, a fost selecționată pe când era elevă în clasa a VII-a școlii amintite de către antrenori ai clubului sportiv şcolar Orşova care are secții de kaiac-canoe şi canotaj

Amânunte despre modul în care se lucrează și se obțin performanțe la Clubul Sportiv Școlar Orșova pot și citite într-un articol publicat de prosport.ro

La Orşova se "nasc" campioni la foc automat. Sute de medalii anual, campioni mondiali şi campioni ai României sunt oferiţi ţării de un grup de antrenori inimoşi care, în ciuda lipsurilor financiare, ţin ştacheta foarte sus.Într-un colţ de Românie, clubul sportiv şcolar Orşova, care funcţionează pe lângă Liceul teoretic "Traian Lalescu", pregăteşte campioni la foc automat. La graniţa cu sârbii, clubul sportiv stă şi la graniţa dintre real şi ficţiune când vine vorba de numărul de medalii obţinute an de an.(...) Succesul juniorilor de la "fabrica" de medalii de la Orşova e atât de mare, încât secţia de kaiac-canoe a ajuns să câştige şi competiţii dedicate seniorilor, învingând Steaua sau Dinamo,(....)

Iată ce spunea în noiembrie 2011 redactorilro prosport.ro coordonatorul centrului  de la Orșova, fostul preşedinte al Federaţiei Române de kaiac-canoe, Beniamin Zabet. "E cea mai puternică structură sportivă de juniori de kaiac-canoe din lume. În alte ţări, răspândirea cluburilor e mult mai mare. Acolo sunt cluburi multe şi performanţa e răspândită. Aproape suntem acuzaţi că avem prea mari performanţe".(...)

Viitorii kaiacişti ajung la Orşova din toată ţara, după un proces riguros de selecţie, în care sunt implicaţi toţi cei opt antrenori ai secţiei de kaiac-canoe. "Mergem în şcoli, să căutăm «produsul». Îi testăm, avem câteva secrete profesionale. Apoi vorbim cu părinţii, care le dau drumul cu greu de acasă. Îi aducem la Orşova, îi testăm medical, căutăm cea mai de preţ calitate, ambiţia, le facem transferul şcolar şi de aici începe greul", rezumă Zabet în câteva cuvinte procesul de selecţie. Majoritatea sportivilor vin din zona Moldovei şi învaţă la Orşova pe lângă cum se devină campioni şi cum să devină oameni. "Mulţi vin pentru blidul de mâncare, pe care acasă poate nu îl au, ştiu că asta e şansa lor. Ei vin cu o educaţie precară. Noi încercăm să-i formăm ca oameni, dacă ies şi sportivi, cu atât mai bine. Îi tundem, îi învăţăm să se spele pe dinţi, să înveţe şi să ştie o limbă străină", mai spune Zabet.

Program spartan

Sutele de medalii se obţin însă prin mii de ore de muncă şi o disciplină de fier. Elevii au un program special şi foarte strict. Profesorul Zabet spune că performanţa nu poate exista în alte condiţii: "Nu e ca în armată, dar e un regim semicazon. Un elev obişnuit a terminat şcoala, se duce acasă la mama şi la tata. Aici e un regim mai auster, se merge pe nişte principii clare. Nu se face treabă fără disciplină. Dacă nu se va înţelege că sportul de performanţă impune disciplină, vom ajunge rău". Programul sportivilor începe la 7 dimineaţa şi se termină la 10 seara, timp în care merg la şcoală, îşi fac lecţiile şi merg la antrenamente, care presupun, printre altele, ca la fiecare ieşire pe Dunăre să parcurgă între 12 şi 18 kilometri. Nici atunci când au liber copiii nu pot ieşi din incinta şcolii fără să‑şi anunţe profesorii. "Mai sunt încercări de a evada, din dorinţa de a epata. Ei oricum sunt stigmatizaţi, îi ştie toată lumea din Orşova, aflăm fără să vrem dacă au fost prin discotecă. Nu iertăm băutura şi fumatul", recunoaşte Zabet. Copiii ajung acasă doar în vacanţe, de Crăciun, şi o lună - o lună şi jumătate vara, asta dacă nu sunt angrenaţi în competiţii sau nu sunt convocaţi la loturile naţionale.”

Text informații:prosport.ro

Profesorul Nicolae Damian directorul  Şcolii Gimnaziale Pufeşti,  a adăugat următoarele în legătură cu performanța fostei eleve a școlii pe care o conduce:

”Scoala noastră a fost o pepiniera pentru viitorii sportivi. De aici s-au făcut selectii. Ionuț Pleșu este campion național juniori și vicecampion balcanic la marș; Barbu Ana Maria, elevă in clasa a VII -a a fost selecționată în lotul național de copii fotbal fete; colegul ei Chirilă Mihnea are numeroase medalii la judo la categoria lui de vârstă. De altfel, fostul președinte al federației de gimnastică, Nicolae Vieru, era din Pufești. Elevii au un apetit pentru sport poate și fiindcă noi, școala le-am oferit exemple. Copiii din Pufești s-au întalnit cu Leodard Doroftei fost campion mondial la box profesionist (de două ori), cu Adriana Istrate (anul acesta în Bucuresti, singura româncă ce a alergat în Antarctica la -30 grade,100 km), cu cel mai bun înotător în ape deschise Lazarenco Tiron, s-au întâlnit cu fotbalistul Adrian Mutu la Ploiești, au fost la FRF (s-au întalnit cu Mirel Rădoi, Ionel Dănciulescu etc), la Arena Națională. Au alergat prin comuna cu maratonistul Ilie Roșu, cu Nicolae Soare (român ce a fost în 2016 la Olimpiada de la Rio de Janeiro), au primit încurajări telefonice la ediția a III a a Crosului Armatei ce l-am organizat în comuna noastră de la campioana olimpică Constantina Diță. Toate sunt pe facebook ul școlii. Deci, au avut modele. Aceasta a fost misiunea noastră. Faptul ca Nicoleta Popa a devenit vicecampioană europeană și ceilalți copiii de care am amintit, este meritul lor. Ei muncesc! Al părinților.” 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.