Sport

VIDEO | Transparență brusc instalată la Primărie, în privința cheltuirii fondurilor la CSM Focșani

Ziarul de Vrancea
21 feb 2020 1760 vizualizări

După  apariția unor critici în emisiunea cu temă sportivă  Stop joc difuzată în direct în fiecare zi de luni și pe pagina de facebook Ziarul de Vrancea, primăria Focșani mimează brusc transparența în cheltuirea fondurilor cu care finanțează activitățile CSM Focșani 2007.Dovadă că nu discutăm despre o transparență permanentă așa cum ar fi normal să fie la un club finanțat din fonduri publice, este că iată primăria își face în 2020 publice cheltuielile  pe 4 (patru ani) 2016,2017,2018,2019 .puțin mai aveam și ajungeam la vechile cincinale ale lui Nea Nicu.Redăm în continuare integral  textul postării activate pe contul de facebook Primăria Municipiului Focșani

Urmare a unor informații și aprecieri referitoare la activitatea CSM Focșani 2007 lansate public de către unele publicații locale care nu corespund realității, fiind inexacte, unele chiar tendențioase, conducerea clubului, pentru corecta informare a opiniei publice, prezintă activitatea economică și sportivă a clubului desfășurată în perioada 2016-2019.

 Activitatea clubului coordonată de către conducerea clubului se bazează pe hotărârile Comitetului Director conform Strategiei de management, publicată pe site-ul www.csmfocsani2007.ro

          Față de anul 2015, numărul secțiilor sportive a crescut astfel că, la sfârșitul anului 2019 în cadrul clubului își desfășoară activitatea un număr de 13 secții sportive după cum urmează: arte marțiale, atletism, baschet, fotbal, handbal, judo, rugby-inactivă, șah, tenis de câmp, tenis de masă, tir sportiv, taekwondo, volei.

Activitatea sportivă

În anul 2016 CSM Focșani 2007, prin activitatea desfășurată, a câștigat un număr de 69 de medalii, dintre care 15 de aur, 21 de argint și 33 de bronz. Dintre acestea, 5 medalii de aur, 3 de argint și 2 de bronz au fost obținute la Campionatele Mondiale și 11 medalii – 2 de aur, 6 de argint și 3 de bronz, la Campionatele Europene.

Echipa de handbal masculin s-a menținut în Liga Națională, la finele primului an de Ligă. 

Echipa de baschet U20 a devenit vicecampioană a României obținând medalia de argint la Campionatul Național.

          In anul 2016 s-a reînființat echipa de fotbal CSM Focsani 2007, înscriindu-se în  Campionatul Ligii a IV-a.

In anul 2017, CSM Focșani 2007, prin activitatea desfășurată, a câștigat un număr de 66 de medalii, dintre care, 16 de aur, 18 de argint și 32 de bronz totodată promovând și 8 sportivi la loturile naționale ale României, respectiv șah și karate SKDUN.

Echipa de fotbal seniori a promovat în Liga a III-a.

În anul 2018, CSM Focșani 2007, prin activitatea desfășurată, a câștigat un număr de 80 de medalii, dintre care 28 de aur, 25 de argint și 27 de bronz. Dintre acestea, 16 medalii, 8 medalii de aur, 4 de argint și 4 de bronz, au fost obținute la Campionatele Mondiale, Cupa Mondială, Campionatele Europene, Cupa Europei și Campionatele Balcanice.

La sporturile olimpice, Claudia Prisecaru a fost componentă a Lotului Olimpic Tineret și a Lotului de senioare al României la atletism, Larisa Borș și Bogdan Drîmbă au fost componenți ai Lotului național de judo iar Maria-Daciana Ciubotaru a fost componentă a Lotului național de tenis.

La sporturile neolimpice, sportivii clubului CSM Focsani 2007,  Daniel Fusaru, Andreea Arginteanu, George Dochioiu, Irina Paraschiv, Bogdan Postolache, Alexandru Racoviță, Andrei Ungureanu au fost componenți ai Lotului național de karate SKDUN iar Vlad Zebacinschi component al Lotului național de taekwondo.  

In acest an a fost înființată echipa de baschet seniori care a obținut dreptul de a activa în Liga Națională și echipele de juniori ale secției de fotbal U18 și U19.

În anul 2019 CSM Focșani 2007, prin activitatea desfasurata, a câștigat 63 de medalii, dintre care 32 de aur, 12 de argint și 19 de bronz. Dintre acestea, 18 medalii - 7 de aur, 6 de argint și 5 de bronz au fost câștigate la Campionatele Mondiale, Cupa Mondială, Campionatele Europene, Cupa Europei și Campionatele Balcanice.

          Față de anii anteriori este un important salt calitativ al medaliilor, în creștere ca număr și ca nivel la sporturile olimpice, inclusiv la tineret și seniori, atleta Claudia Prisecaru, judoka Larisa Borș și Bogdan Drîmbă.

Rezultate CSM Focșani 2017

2016-2019

Medalii

2016

2017

2018

2019

Aur

35

16

28

32

Argint

21

18

25

12

Bronz

33

32

27

19

Total

69

66

80

63

          Performanțele în anul 2019 s-au îmbunătățit ca urmare a creșterii nivelului valoric al sportivilor care s-au clasat în competițiile interne și internaționale pe primul loc la sporturile olimpice cât și la cele neolimpice. La Gala Sportului Vrâncean 2019, doi sportivi ai CSM Focșani 2007, Claudia Prisecaru si Daniel Fusaru, au fost desemnați sportivii anului. 

În acest an, CSM Focșani 2007 a contribuit substanțial la formarea Loturilor Naționale ale României unde au fost convocați un număr de 17 sportivi – 2 la atletism, 2 la handbal, 8 la karate SKDUN, 4 la judo, unul la tenis.

Claudia Prisecaru a câștigat medalia de bronz la Campionatul European de Tineret, Corina Ilinoiu, a participat la Campionatele Balcanice și la Festivalul Olimpic al Tineretului European, Larisa Borș, la Campionatul Mondial de judo U21 unde s-a clasat pe locul 5, și a câștigat etape de Cupă Europeana. Handbaliștii Valentin Mocanu și Bogdan Rață au fost componenți ai echipei Naționale a României în meciurile cu Portugalia și Franța în preliminariile Campionatului European. La tenis, Maria Ciubotaru a reprezentat România ca parte a echipei de Summer Cup. La karate SKDUN sportivii clubului nostru Daniel Fusaru, Andreea Arginteanu, Irina Paraschiv, Alexandru Racoviță, Ștefan Gotu, Andrei Ungureanu au reprezentat România și au obținut medalii la Campionatul și Cupa Mondială, la Campionatul și Cupa Europeană.

Echipa de tenis de masă a promovat în Divizia A

Echipa de handbal seniori a terminat pe loc de play-off și a jucat Final Four-ul Cupei României, pe care l-a si organizat la Focsani.

Echipa de baschet seniori a promovat în al doilea nivel valoric iar echipa de  baschet juniori U18 a intrat între primele 12 echipe ale României iar echipa de U16 a jucat Final Four-ul campionatului național.

          In acest an, conducerea clubului CSM Focsani 2007 a luat o decizie importantă, aceea de a dezvolta secția de fotbal, care să asigure piramidal posibilitatea sportivilor selectați încă de la vârsta de 7 ani să practice fotbalul de performanță cu continuitate în cadrul clubului nostru până inclusiv la nivelul echipei de seniori. La sfârșitul anului 2019 clubul CSM Focșani 2007 în asociere cu Liceul cu Program Sportiv, pentru asigurarea condițiilor de performanță la cel mai înalt nivel, a finalizat organigrama piramidală valorică a secției de fotbal (copii, juniori și seniori), a selectat și stabilit echipele de profesori antrenori. Fiecare echipă este pregătită de câte doi profesori antrenori care lucrează sub îndrumarea tehnică a antrenorului principal al echipei de seniori, astfel încât să fie asigurată o pregătire unitară de la echipa de seniori până la cea mai mică categorie de vârstă, după cum se poate vedea în organigrama atașată comunicatului de presă. Numărul total al sportivilor de performanță care practică fotbalul este 269.  Numărul total de antrenori care asigură pregătirea sportivilor de performanță este de 12.

          Prin această reorganizare s-au asigurat condiții ca în următorii 4-6 ani lotul echipei de seniori să fie format doar din jucători localnici de nivel valoric cel puțin liga a II-a.

          Antrenorii echipei de seniori, Chiță Alin și Tănase Cristian, Ivanciu Manuel și preparatorul fizic Naciu Cristi, în urma evaluării lotului existent la finele turului 2019, au restructurat lotul echipei de seniori, renunțând la jucătorii care nu s-au încadrat în cerințele valorice și completând lotul cu noi jucători care activau în ligi superioare.

Actualul lot este compus dintr-un număr de 26 de sportivi dintre care 13 sunt jucători proveniți de la cluburile formatoare din Focșani. Totodată vă informăm că pentru creșterea calității sportivilor localnici, staff-ul tehnic al echipei de seniori are obligația de a selecta un număr de 6-8 jucători juniori respectiv U19-U17 care vor face pregătire zilnică cu echipa de seniori sub îndrumarea acestuia.  

          Nu ascundem faptul că, desi înființarea grupelor de copii, de la cele mai fragede vârste, în cadrul secției de fotbal nu era prevăzută pentru anul 2019, această decizie a fost luată și sub influența cererilor părinților a căror copii își doresc să practice fotbalul dar le lipsesc posibilitățile financiare pentru a susține material taxele percepute de cluburile private pentru pregătirea lor. Taxele cluburilor private percepute astăzi sunt în medie 150 de lei/lună, în unele cluburi cheltuielile cu pregătirea sportivă a unui practicant ajungând și la peste 1000 lei/lună.

          De asemenea deși obiectivul echipei de seniori la începutul campionatului 2019-2020, a fost accederea în liga a II-a, conducerea clubului apreciază că, în ciuda faptului că în turul campionatului rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor datorită selectării neinspirate a jucătorilor de către fostele conduceri tehnice locale, valoarea actualului lot cât si a staff-ului tehnic ne oferă încredere că echipa are capacitatea să recupereze poziții importante în clasamentul final astfel încât la sfârșitul returului să se claseze pe locul II sau, de ce nu, chiar și pe prima poziție.

Finanțări în perioada 2015-2019

Clubul CSM Focsani 2007 este patronat de către Primăria Municipiului Focșani și își desfășoară activitatea în urma bugetului alocat de către Consiliul Local Focșani la care se adaugă și venituri proprii. Bugetul este repartizat anual pe secții în funcție de: nivelul de pregătire, nivelul competițional în care activează echipa sau sportivii, obiectivele stabilite, numărul de sportivi, echipamente și alte materiale necesare procesului de antrenament și participare la competiții.

          Lunar, și de câte ori este necesar, se analizează activitatea fiecărei secții urmărind încadrarea în nivelul de cheltuieli stabilit și raportat la performanța sportivă.

Alocările bugetare și veniturile proprii ale clubului, în ultimii ani sunt:

•        2015 – 3.166.069 lei alocări bugetare, 23.611 lei venituri proprii;

•        2016 – 5.161.005 lei alocări bugetare, 26.268 lei  venituri proprii;

•        2017 – 6.548.179 lei alocări bugetare, 43.042 lei venituri proprii;

•        2018 – 7.819.037 lei alocări bugetare, 110.156 lei venituri proprii;

•        2019 – 10.769.250 lei alocări bugetare, 134.010 lei venituri proprii.

Repartizarea bugetului pe secții

CSM Focșani 2007

2016-2019

Denumire

Secție CSM Focșani

2007

2016

 

Sume alocate

lei

2017

 

Sume alocate

lei

2018

 

Sume alocate

lei

2019

 

Sume alocate

lei

Sportivi

la finele anului 2019

          

           

Observații

Arte martiale

120.486

162.284

52.121

93.328

16

 

Atletism

0

13.958

89.508

139.818

10+10 în pregătire

reactivată în 2017

Baschet

167.073

173.177

325.939

879.023

20

echipa de seniori înființată în 2018

Judo

291.963

343.258

174.125

290.911

31

 

Fotbal

128.308

741.875

806.398

1.900.061

227 la începutul  lui 2020

secția a fost reînființată în august 2016, când a fost reînființată și echipa de seniori, valoarea contractelor a fost în ianuarie 2020, în medie, de 3500 lei

Handbal

2.393.303

3.038.487

3.464.736

4.227.805

20

creșterea bugetului in 2019 față de 2018 a fost determinată de trecerea de la contractele pe PFA la contractele de activitate sportive, ca și de aplicarea criteriile de valoare impuse de FRHandbal pentru jucătorii străini, dintre care mulți au plecat, iar prețul jucătorilor români a crescut

Handbal juniori

16.951

32.886

67.360

132.160

55

 

Șah

180.023

140.166

42.357

78.500

35

 

Taekwondo

0

8.622

140

2.750

15

activă începând cu luna decembrie 2016

Tenis

93.964

117.084

110.470

167.534

2

 

Tenis de masa

0

28.244

41.161

54.405

12+5 în pregătire

secția a fost înființată în 2017

Tir

128.286

202.575

65.962

113.272

12

 

Volei

668.536

586.013

432.331

370.065

12

 

Sportul pentru toți

4.540

4.238

0

24.007

 

 

Total secții

4.193.073

5.592.867

5.672.608

8.474.094

458

 

 

Toate aceste sume sunt brute din care au fost plătite impozite și taxe, conform legii. Diferențele dintre bugetul alocat si cheltuielile efectuate pe secții reprezintă cheltuielile cu salariile angajaților, funcționarea clubului și întreținerea bazelor sportive.

Numărul sportivilor participanți la pregătire, campionate naționale, cupe ale României, cei mai performanți dintre ei fiind participanți la Campionate Balcanice, Campionate Europene, Campionate Mondiale, alte competiții este de 458.

Valoarea investițiilor CSM Focșani 2007 în perioada 2016-2019

2016-15999.98 lei, 2017-42055.42 lei, 2018-58162 lei, 2019- 179985 lei.

Baza materială

          Stadionul Milcovul a fost preluat, în 2017, de Compania Națională de Investiții pentru refacere și modernizare, moment din care orice investiție făcută de club a devenit imposibilă. Pentru a putea desfășura activitatea de pregătire și competițională a echipelor clubului, până la începererea lucrărilor, stadionul a fost redat în folosință clubului care a efectuat lucrări de întreținere și de reparații fără de care activitatea sportivă nu ar fi fost posibilă.

          În perioada 2016-2019, terenurile stadionului au fost puse la dispoziție și altor cluburi din municipiu respectiv Prosport, CSM Focșani, Galactic Focșani, pentru pregătire și competiții sportive, dar și publicului pentru alergare.

          In anul 2017, pentru economii bugetare, Clubul a renunțat la contractul de pază cu firme secializate preluând în sarcina sa această activitate. Personalul angajat în acest scop este folosit și la alte activități ale clubului inclusiv la asigurarea securității în timpul desfășurării evenimentelor sportive.

Pentru asigurarea securității la meciurile echipei de handbal de Ligă Națională unde legea impune firme specializate, s-a obținut un contract de sponsorizare din partea firmei UMO SERV.

          Pentru o mai bună comunicare între club și suporteri despre activitățile acestuia, a fost deschisă pagina de Facebook “CSM FOCȘANI 2007 OFICIAL”.

          Cu referire la afirmațiile tendențioase apărute în spațiul public, la așa zisul prejudiciu adus clubului în urma verificării efectuate de către Curtea de Conturi, facem următoarea precizare: sportivii și antrenorii, la a căror sumă face referire Curtea de Conturi, au avut încheiate contracte PFA, pentru care aceștia au achitat obligațiile privind taxele și impozitele conform legii pentru veniturile realizate. Opinia organului de control a Curții de Conturi este aceea că, clubul ar fi avut obligația să rețină la sursa impozitele și taxele și să le vireze la bugetul de stat. Din punct de vedere fiscal, datorită faptului că jucătorii și-au achitat aceste taxe direct și nu prin intermediul clubului, efectul fiscal asupra bugetului de stat pentru aceste sume este 0. Acest act de control este contestat de către club, se află pe rolul instanței de judecată, care urmează să decidă care opinie este corectă, a clubului sau a Curții de Conturi. Important pentru bugetul de stat este că, indiferent de decizia pe care o va lua instanța, acesta nu a fost prejudiciat așa cum, în mod tendențios, s-a afirmat în spațiul public.

Referitor la acuzațiile nereale privind cuantumul salarial al directorului clubului, Viorel Ciubotaru, regăsiți mai jos nivelul salarial anual al acestuia:

•        în anul 2016 a fost 17.836 lei net, respectiv o medie lunară de 1500 lei;

•        în anul 2017 de 46.772 lei net, respectiv o medie lunară de 3000 lei;

•        în anul 2018 de 73.356 lei net, respectiv o medie lunară de 6.113 lei;

•        în anul 2019 de 82.728 lei net, respectiv o medie lunară de 6900 lei.

Totodată aducem la cunoștința opiniei publice că în edițiile de campionat 2016-2017 și 2017-2018, directorul clubului CSM 2007 Viorel Ciubotaru a antrenat echipa de handbal seniori iar în edițiile de campionat 2018-2019 și 2019-2020 a asigurat activitatea de director tehnic al echipei de handbal seniori, pentru ambele activități desfășurate, deși ar fi avut dreptul, acesta a desfășurat ambele activități fără pretenția de a fi retribuit.

Urmare a celor prezentate mai sus, sperăm că, persoanele care au lansat în spațiul public aprecieri neadevărate și tendențioase la adresa clubului, fără a solicita un punct de vedere din partea clubului, acum sunt lămurite cu privire la activitatea sportivă și economică a clubului. Mai mult decât atât, cei care au promovat în spațiul public acuzațiile, dacă se consideră oameni de sport și sunt de bună credință, îi rugăm să sprijine sportul în Vrancea și nicidecum să minimalizeze rezultatele și performanțele obținute de sportivii clubului nostru prin acțiuni de acest gen.

In încheiere, informăm reprezentanții mass-mediei vrâncene că obiectivul clubului CSM Focsani 2007 este să descopere talente, să asigure educația acestora, condiții de pregătire și participarea lor la cele mai înalte competiții de nivel național, European și mondial prin selectarea acestora în loturile naționale. Clubul CSM Focșani 2007 este de acord cu criticile, unele dintre ele chiar ne-au sprijinit în creșterea performanței, dar nu putem fi de acord ca numele și activitatea acestuia sa fie folosite de anumite persoane afectate de dezvoltarea în special a echipelor de copii și juniori din cadrul secției de fotbal, dezvoltare care probabil le va diminua veniturile.

Pentru detalii, conducerea clubului va organiza o conferintă de presă în zilele următoare în care invităm reprezentanții tuturor publicațiilor.

CONDUCEREA CSM FOCȘANI 2007

Vizionați mai jos cele două ediții ale emisiunilor Stop Joc care-au generat brusc transparența primăriei în privința cheltuirii fondurilor alocate CSM Focșani 2007

Ediția Stop Joc din 10.02.2020

Ediția Stop Joc din 17.02.2020

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.