Sport

VIDEO Astăzi despre vocea marilor victorii: Cristian Țopescu - deși despărțit de 10 ani de soția emigrată în Germania, nu i s-a permis să însoțească echipa de fotbal Steaua peste hotare, în perioada ei de glorie

Ziarul de Vrancea
14 mai 2021 1612 vizualizări

Cristian Țopescu (n. 26 martie 1937, București, România  - d. 15 mai 2018,[1] București, România) a fost un comentator sportiv, jurnalist și politician român. A fost tatăl prezentatoarei de televiziune Cristina Țopescu.

În urma unui decret semnat de către președintele României, Traian Băsescu, din 25 octombrie 2007, colonelul în retragere Cristian Țopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea).[2]


În urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008, a fost ales senator de București din partea Partidului Național Liberal, alături de Crin Antonescu.

Cristian Țopescu a murit, marți, 15 mai 2018, la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București.[3] Țopescu, fost comentator sportiv, licențiat al Institutului de Educație Fizică și Sport (1970), suferea de mai multe afecțiuni cronice, printre care și diabet.

Cărți publicate

    Fair Play (Ed. Humanitas, 2003) - în colaborare

    Steaua, performanță și prestigiu - în colaborare

Note

    ^ a b A murit Cristian Țopescu, HotNews.ro, 15 mai 2018, accesat în 15 mai 2018

    ^ Observatorul, 12 noiembrie 2007 - Un general al presei sportive

    ^ „FOTO A murit Cristian Țopescu. Reputatul comentator sportiv s-a stins la vârsta de 81 de ani”. Adevărul. 15 mai 2018. Accesat în 15 mai 2018.

Bibliografie

    Alexandru Răducanu - Cristian Țopescu (Ed. Licentia Publishing, 2002)

Legături externe

    Prezentarea celor mai importante personalității ale Televiziunii Române la aniversarea a 50 de ani de existență a acesteia (1957 - 2007)

Interviuri

    Cristian Otopeanu, Interviu tulburător. Cristian Țopescu: "Cum își va aminti lumea de mine", 15 mai 2018, Realitatea.net

    "Fac parte din categoria ziaristilor care nu cauta senzationalul si scandalul", Formula AS - anul 2002, numărul 540

    Cristian Topescu, la 70 de ani: "Am ajuns sa predic in pustiu", 25 martie 2007, Evenimentul zilei

    Despre sufletul fotbalului, cu un mare cunoscator al lui: Cristian Topescu, Bogdana Tihon Buliga, Formula AS - anul 2008, numărul 825

    Elena Ceaușescu: „Dați-l afară pe Țopescu din TVR!", 10 mai 2010, Nicoleta Zaharia, Historia

    Cristian Topescu: Exista viata si dupa Parlamentul Romaniei, 25 noiembrie 2012, Alice Nastase Buciuta, Revista Tango

    http://www.rador.ro/2017/03/26/portret-cristian-topescu-un-remarcabil-om-de-sport-2/

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Marele comentator sportiv Cristian Țopescu a fost căsătorit de trei ori, iar în urma fiecărui mariaj a rezultat câte un copil. Prima și marea sa iubire a fost Rodica Țopescu, mama Cristinei Țopescu.

Cine e mama Cristinei Ţopescu! Femeia şi-a pierdut în mai puţini de doi ani marea iubire şi fiica mult adorată

Cristian Țopescu și Rodica Țopescu s-au căsătorit pe când legendarul comentator sportiv, decedat în luna mai a anului 2018, avea doar 22 de ani. Doar 11 ani, atât a durat căsătoria lor.

”Sunt amintiri frumoase. Fiecare căsnicie s-a bucurat de apariția unui copil (ambii sunt acum oameni realizați și stimați în societate), iar despărțirile au fost pașnice. Eu am rămas în relații foarte bune cu fostele mele soții, mamele primilor doi copii ai mei. Divorțurile din actualitate sunt o nebunie, mai ales când la mijloc sunt copii”, declara Cristian Țopescu într-un interviu acordat revistei Tango.

Chiar dacă se știu foarte puține lucruri despre Rodica Țopescu, se cunoaște faptul a plecat, pe vremea regimului comunist, în Germania. Plecarea Rodicăi Țopescu peste hotare, în acele vremuri negre pentru țara noastră, i-a cauzat probleme legendarului comentator. Acesta a povestit că în perioada de ”aur” a Stelei, autoritățile nu i-au mai permis să iasă din țară

 

”În perioada aceea foarte bună a echipei Steaua, eu nu mai aveam ieşire din ţară, nu mai aveam paşaport pentru că fosta mea soţie era plecată în Germania. M-am dus la securistul clubului, unul din comuna Brebu:

– Tovarăşu’ maior, eu de ce nu am viză de ieşire din ţară?

– Pai, soția dumnevoastră…

– Dar eu m-am despărţit de soţia mea acum 10 ani! Ea a plecat din ţară legal, n-a fugit!

– Da, dar e ruda dumneavoastră de gradul I.

-E fosta mea soţie!

(…) Dar n-aveau ce face. Am mers la finala cu AC Milan, în ’89, însă pentru Sevilla, în ’86, n-am fost trecut pe listă. Am stat acasă, m-am uitat la televizor când a apărat Duckadam“, a povestit Cristian Topescu, pentru „Weekend Adevărul“ în 2012.

Totodată, și Cristina Țopescu a stat la închisoare câteva luni, în 1989, când a vrut să fugă în Germania, la mama ei, pentru a scăpa de regimul comunist.

”Sistemul în care am trăit atunci (regimul comunist – n.r.) a avut calitatea de a-i îndepărta și pe cei mai legați de glie dintre noi. Am fost plecată de patru ori la mama mea, începând cu vârsta de 16 ani. De fiecare dată m-am întors la timp și n-am avut nici cea mai mică problemă. Însă, odată devenită studentă, am refuzat elegant să fiu membră de partid. Din acel moment n-am mai pupat, ca să zic așa, plecare peste hotare. Între timp, tatăl meu devenise din ce în ce mai ”nongrat” în regimul ceaușist. De ce? Pentru simplul motiv că avea multă popularitate și că era prea iubit. (…)

Familia Țopescu începuse, așadar, să aibă oarece probleme: telefoane ascultate, se pare chiar și microfoane în casă. Faptul că nu mai puteam pleca la mama mea, că nu mai eram un om liber nici din acest punct de vedere, ar mai fi fost cum ar fi fost, dar când mama mea s-a îmbolnăvit, suspectă fiind de cancer de pancreas, paharul s-a umplut de-a binelea. Având un oarecare simț al aventurii, am hotărât că singura soluție era, oricât de nebunească, să fug.

Nu-mi face mare plăcere închisoarea în țara asta. Și, până la urmă, fuga nici nu știu dacă poate trece drept o formă de protest. E un abandon, e un risc asumat, dar un act mare de eroism. A fost o tereibilă ocazie de a cunoaște pe propria piele regimul închisorilor ceaușiste, metodele slugilor lui și lumea din spatele gratiilor. Tatăl meu a trăit cu teama că, după cele trei luni și cinci zile petrecute în patru închisori – două aresturi și două penitenciare -, voi ieși de acolo traumatizată.

Nici vorbă de așa ceva, chiar dacă pe perioada detenției am avut și momente de disperare. Am ieșit din închisori mai puternică”, a povestit Cristina Țopescu într-un interviu din 2004 acordat Jurnalului Național.

De Crăciun, în anul 2018, Cristina Țopescu postat o fotografie pe Facebook cu chipul mamei ei, la care se afla în vizită. Ea a pus, în descrierea imaginii, următorul mesaj emoționant: ”La mămica mea dragă, de Crăciun, amândouă cu gândul la tatăl meu. Știu că e și el cu mine”.

Sursa; prosport.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.