Sport

Valuri în fotbalul european

Ziarul de Vrancea
13 iul 2020 688 vizualizări

TAS a anulat decizia UEFA de a suspenda echipa Manchester City din Cupele Europene *ar putea fi aceasta sfârșitul fair-play-ului financiar?

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunțat, ieri, anularea deciziei UEFA, care a suspendat clubul englez pentru doi ani din competițiile europene, pentru încălcarea regulilor fair-play-ului financiar. City va trebui să plătească însă o amendă de zece milioane de euro. „Cetățenii”, locul II în Premier League, vor putea, astfel, evolua în sezonul viitor al Ligii Campionilor. Neparticiparea în Liga Campionilor ar fi însemnat pentru City pierderi de peste 100 de milioane de euro.

La 14 februarie, UEFA a anunțat că gruparea Manchester City a fost amendată cu 30 de milioane de euro și exclusă din cupele europene două sezoane pentru încălcări grave ale regulamentelor legate de licențierea cluburilor și de fair play-ul financiar. Reponsabilii clubuluii Manchester City au făcut imediat apel la TAS împotriva deciziei Camerei de judecată a Comisiei de control financiar a cluburilor (ICFC), dictată pe 14 februarie. ICFC i-a reproșat grupării engleze că s-a făcut vinovată de „grave încălcări” ale regulilor FPF.

Președintele Ligii Spaniole de Fotbal, Javier Tebas, s-a arătat nemulțumit de decizia TAS: „Trebuie să reevaluăm dacă TAS este organismul adecvat la care să facem apel cu privire la decizii instituționale din fotbal. Elveția este o țară cu o mare istorie a arbitrajului, dar TAS nu se ridică la standarde”, a declarat Tebas, Alte cluburi, între care PSG și AC Milan, au avut câștig de cauză la TAS, când au fost sancționate de UEFA pentru nerespecarea fair-play-ului financiar. Tebas a fost un fervent contestatar al grupărilor finanțate cu petro-dolari, cum sunt PSG și Manchester City, pe care le acuză că obțin un avantaj competitiv în fața cluburilor spaniole, pentru că nu respectă fair-play-ul financiar. Mai mulți specialiști consideră că decizia anunțată luni de TAS reprezintă sfârșitul regulamentului fair-play-ului financiar. Fair-play-ul financiar a fost pus în practică de UEFA la începutul anului 2010 și presupune ca grupările care evoluează în competițiile europene să nu cheltuiască mai mult decât câștigă și să nu înregistreze un deficit cumulat mai mare de 30 de milioane de euro în ultimii trei ani.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.