Sport

Un meci imposibil de uitat

Ziarul de Vrancea
5 sep 2018 630 vizualizări

Rafael Nadal și Dominic Thiem s-au luptat timp de aproape cinci ore pentru un loc în semifinalele US Open * liderul mondial s-a impus după ce a pierdut primul set cu 0-6 * România a rămas în concurs cu un băiat și o fată în probele de dublu ale juniorilor

Serena Williams – Anastassija Sevastova este prima semifinală a US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului. Jucătoarea letonă, clasată pe locul 18 WTA, a reușit o mare surpriză în sferturi, eliminând-o pe deținătoarea trofeului, Sloane Stephens (3 WTA), după un meci care a durat 84 de minute și s-a încheiat cu scorul de 6-2, 6-3. Cele două jucătoare s-au întâlnit și în ediția trecută a US Open, când s-a impus americanca, scor 6-3, 3-6, 7-6. Acum, Sevastova și-a luat revanșa și a ajuns pentru prima oară în semifinalele unui turneu de Grand Slam.

Vândut ca un mare derby, jocul de pe “Arthur Ashe Stadium” dintre Serena Williams și Karolina Pliskova s-a încheiat cu o victoria în două seturi a vedetei americane (6-4, 6-3). A fost o partidă spectaculoasă în ciuda scorului, Pliskova începând mai bine și conducând la un moment dat cu 3-1 în primul set. A avut apoi trei mingi de break pentru 4-1, însă Serena s-a apărat excelent și a reușit să întoarcă soarta partidei. De la 4-2 pentru Pliskova a urmat o serie fabuloasă a Serenei, cu opt game-uri consecutive câștigate. Fostul număr unu al tenisului feminin a câștigat primul set cu 6-4 și a condus în cel de-al doilea cu 4-0. A avut câteva probleme apoi pe final, probabil din cauza relaxării, însă s-a impus și a obținut calificarea în semifinala în care o va întâlni pe Sevastova.  În primul meci feminin al reuniunii de aseară, japoneza Naomi Osaka a învins-o clar, scor 6-1, 6-1 în 57 de minute pe jucătoarea ucraineană Lesia Țurenko. Osaka va întâlni în semifinale, pe învingătoarea partidei Madison Keys (SUA) – Carla Suarez (Spania).

Meciul din turneul masculin, dintre Rafael Nadal, liderul mondial, și austriacul Dominic Thiem a fost unul dintre cele mai spectaculoase evenimente de la acest turneu american. La început, Thiem a fost excepțional, iar Nadal a părut un partener de antrenament: 6-0, după 24 de minute. După această lovitură de măciucă, austriacul s-a relaxat primejdios, iar Nadal atâta a așteptat. S-a ținut scai de adversarul său și a reușit să facă break-ul la 3-3. La 5-3, Thiem a recuperat  break-ul, însă a pierdut setul  pe propriul serviciul. Setul al treilea a părut, până la un punct, oglindirea celui precedent, mai ales că Thiem a rupt echilibrul la 3-3. După confirmarea de serviciu (5-3), austriacul a căzut iar într-o pasă proastă permițându-i lui “Rafa” să ia patru game-uri consecutive.

Cu toate că a fost din nou primul care a făcut break în setul al patrulea, Thiem nu a știut să gestioneze avantajul, iar de la 4-2 în favoarea lui s-a ajuns la  tiebreak, în care Dominic a profitat de erorile la serviciu ale ibericului și a câștigat cu 7-4. În setul decisiv, Nadal a irosit cinci mingi de break (trei de la un 40-0), însă, cu puțin noroc, Thiem a trimis și acest set în tiebreak.  Nadal a dovedit mai mult sânge rece și a câștigat cu 7-5. Scor final, 0-6, 6-4, 7-5, 4-6, 7-6 pentru Rafael Nadal după un “thriller” de aproape cinci ore (fără șase minute). "E un tip minunat. Nu vreau să pierd împotriva nimănui, dar acum sper ca el să castige titlul. Cred că noi avem mai mereu meciuri extraordinare. Sper ca în viitor să avem din ce in ce mai multe, dar cu un rezultat diferit. Nu cred că îi pare rău cu adevărat. Cred că e primul meci cu adevărat epic din cariera mea. Am mai jucat meciuri bune în trecut, dar nu atat de lungi, nu împotriva numelor mari la nivel de Grand Slam. Desigur, sunt puțin devastat acum, dar în câteva zile o să mă uit înapoi și o să-mi amintesc cu plăcere cum a fost să joc pe un stadion plin un meci ca acesta",  a spus Thiem după meci. Nadal a comparat acest meci cu finala pierdută la Wimbledon în fața lui Djokovic:  "Am pierdut un meci ca acesta la Wimbledon, însă astăzi a fost ziua mea. Cineva trebuie să câștige, cineva trebuie să piardă, face parte din joc, însă satisfacția personală când dai tot ce ai și joci cu atitudinea potrivită este aceeași indiferent de rezultat. Pentru mine, sunt foarte fericit că am ajuns în semifinale, însă ca să fiu sincer, și după Wimbledon am fost fericit pentru că am abordat meciul cu o atitudine bună. Când câștigi sau când pierzi într-un meci ca acesta, te întorci acasă cu sentimentul că ai făcut tot ce puteai", a comentat Nadal despre atitudinea sa din ultima perioadă, după care l-a felicitat călduros pe adversarul său. “ Dominic  e unul dintre cei mai buni din circuit. Îmi pare rău pentru el pentru că a făcut tot ce trebuia să facă pentru a câștiga meciul, și eu am făcut la fel, cred. Am luptat până la final. Da, la final a fost vorba de un pic de noroc și acesta a fost de partea mea. E bine că am două zile libere care îmi dau posibilitatea să fiu pregătit 100% pentru semifinală".

Rafa Nadal va juca în semifinală, ca și anul trecut, cu argentinianul Juan Martin del Potro (3 ATP), campion la Flushing Meadows în 2009. “Delpo” a câștigat “bătălia giganților” cu americanul John Isner scor 6-7, 6-3, 7-6, 6-2. La 35°C, cu o umiditate înăbușitoare, argentinianul s-a impus fără să își piardă niciodată serviciul (bineînțeles, exceptând tie-break-urile).  Jucătorii au mers la vestiare pentru zece minute între al treilea și al patrulea set, după ce organizatorii au impus această regulă pentru a evita problemele cauzate de caniculă.

Timp de trei seturi, Isner și-a pierdut serviciul o singură dată, însă după ce au revenit de la vestiare, del Potro a reușit să facă break-uri atât în debutul, cât și în finalul setului cu numărul patru. Juan Martin del Potro este în căutarea unei finale de Grand Slam după o pauză de nouă ani. în 2009, actualul loc trei mondial a reușit să îl bată pe Roger Federer în finala de la US Open.

În altă ordine de idei, perechea Raluca Olaru / Franko Skugar (România / Croația) s-a oprit în sferturile de finală ale probei de dublu mixt, fiind învinsă cu 6-7, 4-6, de cuplul Alicja Rosolska/Nikola Mektici (Polonia/Croația).

În competiția de juniori, cei trei români prezenți, Vlad Jianu, Cezar Crețu și Selma Cadâr au pierdut din primul tur la simplu. La dublu, Vlad Jianu, împreună cu olandezul Denney Wassermann, și Selma Cadâr, împreună cu Viktoria Kanapațkaia (Belarus), au trecut de primul tur, nu însă și Cezar Crețu, care a făcut echipă cu elvețianul Cedric von der Schulenburg.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.