Sport

Un boxer român la Olimpiadă

Ziarul de Vrancea
16 mar 2020 844 vizualizări

*Cosmin Gîrleanu a obținut victoria necesară cu puțin timp înainte ca turneul preolimpic de la Londra să fie suspendat *Claudia Nechita și Paul Arădoaie rămân în cărțile calificării

Cosmin Gîrleanu este primul boxer român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, obținând biletul la categoria 52 kg in extremis, luni seara, înaintea suspendării turneului preolimpic de la Londra, informează Agerpres. Cosmin-Petre Gîrleanu l-a învins la puncte (decizie 3-0) pe azerul Rufat Huseinov, în optimile de finală, calificarea în sferturi aducându-i calificarea la JO 2020. Tot luni, la categoria 69 kg, Eric Tudor a fost întrecut la puncte (2-3) de grecul Dionysos Pefanis în primul tur, iar Sorin Caliniuc a pierdut în prima rundă la categoria 75 kg, în fața suedezului Adam Chartoi (0-5). România a deplasat nouă boxeri la Londra, dintre care Cristina Cosma (60 kg), Robert Jitaru (57 kg) și Daniel Burciu (^91 kg) au pierdut sâmbătă, Cristian Filip (91kg) a fost învins duminică, iar Paul Arădoaie (81 kg) și Claudia Nechita (57 kg) au obținut victorii duminică și erau programați să urce din nou în ring marți. Grupul de lucru pentru box din cadrul Comitetului Internațional Olimpic a decis luni să întrerupă turneul preolimpic european de la Londra, la care participau și pugiliști români, din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea, au fost suspendate și turneele preolimpice de la Buenos Aires (finalul lunii martie și începutul lui aprilie) și Paris (mai). Grupul de lucru din cadrul CIO speră într-o desfășurare a calificărilor pentru JO 2020 în mai și iunie.

Am reușit să calificăm un sportiv, pe Cosmin Gîrleanu, la categoria 52 de kilograme. Este o mare bucurie, dar mai aveam încă doi cu șanse reale de calificare, este vorba despre Paul Arădoaie (categoria 81 kg) și Claudia Nechita (57 kg), ei urmau să se bată, dar s-a închis turneul de la Londra. Nechita chiar mai avea doar un meci ca să se califice. Dar să vedem ce se întâmplă cu turneul”, a afirmat președintele Federației Române de box, Vasile Cîtea. „Era de așteptat să se califice Cosmin. Practic el e unul dintre cei trei care aveau șanse la calificare din lotul nostru, alături de Jitaru și Arădoaie. Obiectivul nostru e pe jumătate îndeplinit, având în vedere că am calificat doar un sportiv, dar în același timp și competiția a fost pe jumătate disputată. Eu sunt foarte mulțumit însă de calificarea lui Cosmin, emoțiile au fost mari. Dacă se mai continua puțin competiția apuca să boxeze și Nechita, se califica și ea și atunci era obiectivul îndeplinit. Așa, așteptăm să vedem ce se întâmplă, dacă nu, încercăm la turneul mondial de la Paris”, a adăugat președintele FRB.

Boxerii români, blocați la Londra


Grupul de lucru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) gestionează turneele preolimpice și viitorul turneu olimpic, după suspendarea Federației internaționale de box (AIBA).

Acesta a menționat că este posibil ca lotul format din 9 sportivi să revină în țară cu un charter. După întoarcerea la București, toți membrii delegației vor sta izolați pentru 14 zile, locul de carantinare urmând să fie stabilit de Ministerul Tineretului și Sportului. „La Londra s-a închis turneul, ni s-a comunicat că este amânat, dar nu se știe pentru când. Acum căutăm soluții să aducem lotul în țară, am discutat cu ministrul Tineretului și Sportului, dar intra într-o videoconferință la Guvern și am zis că vom discuta după-amiază. Este o problemă să îi aducem de la Londra pentru că nu avem cu ce. Tarom înțeleg că și-a suspendat toate zborurile și e complicat. Sunt multe zboruri anulate. Să vedem ce soluții găsim. Azi în niciun caz nu se pot întoarce sportivii. Să vedem, cel mai târziu se pot întoarce vineri, pe 20 martie, iar cel mai devreme mâine. Însă mâine doar dacă reușim să rezolvăm cu un transport special, un charter... trebuie discutat și cu cei de la Ministerul de Externe să vedem ce facem”, a spus Cîtea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.