Sport

Uluitoarea seară a atletismului

Ziarul de Vrancea
31 iul 2021 752 vizualizări

Jamaicanele au făcut podium la 100 m *un italian născut în Texas spulberă hegemonia SUA-Jamaica în proba regină masculină *record mondial fantastic la triplusalt feminin, realizat de Yulimar Rojas

Nu degeaba se spune despre atletism că este „regele Jocurilor Olimpice”. Făcându-și apariția, ca de obicei, la finalul săptămânii, atletismul a început furtunos. Mai întâi, cu cursa aceea, „cu sprint pe cățărare” cum ar spune cicliștii, apoi sâmbătă, jamaicanele au dominat umilitor cursa feminină de 100 m, deși una – Shelly-Anne Fraser-Pryce – este mămică de multă vreme, iar campioana olimpică de la Rio, Elaine Thompson-Herah, mai recent. Și totuși, Thompson, căzută într-un ușor cont de umbră după Rio, s-a dovedit anul acesta într-o formă senzațională, doborând recordul olimpic al lui Flo-Griffith-Joyner după ce a înregistrat 10,61 s, la 13 sutimi în fața lui Shelly-Anne. Este a doua oară când Jamaica arestează podiumul la 100 m feminin (după 2008) a treia fiind Shericka Jackson, care s-a săturat de medalii de bronz pe 400 m. Sâmbătă s-a mai disputat aruncarea discului pentru băieți, în care suedezii au obținut primele două locuri, prin campionul mondial Daniel Stahl (68,90 m) și Simon Pettersson. De asemenea, s-a disputat în premieră olimpică ștafeta mixtă de 4X400 m, care a revenit – deloc surprinzător – echipei Poloniei, în fața Republicii Dominicane și SUA, care nu a folosit atleți chiar de primă mână.

Ieri,ziua care urma să fie senzațională, a început cu un rezultat perfect normal, dubla campioană mondială, Gong Lijiao. a câștigat proba de aruncarea greutății cu 20,58 m, chiar dacă a revenit în sectorul de aruncări, neo-zeelandeza Valerie Adams (invincibilă între 2007 și 2013), care nu s-a clasat decât a treia. Însă proba masculină de înălțime a fost perfect... anormală. Doi săritori, qatariotul Mutaz Barshim (campion mondial în 2017 și 2019) și italianul Gianmarco Tamberi au mers fără greșeală până la 2,37 m și au ratat la 2,39 m neputând să fie departajați. Tot la 2,37 a ajuns și Maskim Nedasekau (Belarus) dar el a luat doar bronzul. Mutaz și Gianmarco au fost întrebați de organizatori dacă doresc un baraj (cum se mai practică în unele concursuri), dar ei au refuzat și ambii au primit medalii de aur. Iar dacă vreun italian nebun,îmbătat de victoria lui Tamberi ar fi spus că țara sa va cuceri și titlul mondial la 100 m, ar nimerit-o, oricât de nebun ar fi părut.

Lamont Marcell Jacobs, născut acum 26 de ani în El Paso (Texas) din tată soldat american și mamă italiancă, a devenit italian la vârsta de 18 luni, când familia s-a mutat în Peninsulă deoarece tatăl nu a vrut să fie transferat cu serviciul în Coreea. Cariera atletică de performanță a început acum cinci ani și „explozia” s-a produs chiar în acest an. La Tokyo, Lamont a profitat de criza atleților jamaicani și americani. Într-adevăr, „Insula Reggae” nu a mai produs mai nimic după Usain Bolt, iar la americani Christian Coleman era suspendat pentru „fentarea” controalelor antidoping, Gatlin era depășit, iar Trayvon Bommel,marele favorit al yankeilor, a clacat în semifinale. Și totuși, cursa a fost aproape de a fi câștigată de un american, Fred Kelly (venit și el de la 400 m, ca și sus-pomenita Shericka), dar italianul a revenit puternic, devenind primul european campion olimpic după 1992 (Linford Christie).

În fine, proba feminină de triplusalt s-a încheiat cu un uluitor record mondial, înregistrat la ultima încercare din concurs de către Yulimar Rojas (Venezuela). Eliberată de emoțiile titlului, cea care a preluat în 2017 hegemonia de la „vecina” sa columbiană, Caterine Ibargüen, Yulimar a sărit fenomenal 15.68 m, cu 18 centimetri mai mult decât performanța realizată în 1995 de ucraineanca Inesa Kraveț,

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.