Sport

UEFA revoluționează fotbalul european

Ziarul de Vrancea
24 sep 2019 1192 vizualizări

România a promovat în eșalonul secund al Ligii Națiunilor, datorită restructurării competiției * în schimb, forul continentat a înființat o „divizie C” a cluburilor pentru echipele de nivel redus ca al fotbalului nostru

Două vești bune – să-i zicem- și una rea au venit pentru fotbalul românesc de la UEFA, organism al cărui Comitet Executiv s-a întrunit, marți, la Ljubljana. După cum se știe, forul continental a acordat țării noastre dreptul de organizare a turneu final Euro U19 din 2012. Turneul va fi găzduit de România în luna iulie și va reuni 8 echipe, urmând să se dispute un total de 15 partide. Reprezentativa tricoloră U19 va fi calificată direct, din postura de gazdă. FRF a anunțat, ieri, că turneul va fi derulat pe patru arene din trei orașe. UEFA va confirma arenele în urma vizitei de lucru pe care o vor face reprezentanții forului continental până la finele acestui an. Cele patru stadioane sunt următoarele: “Ilie Oană” – Ploiești (15.073 locuri); “Giulești” – București (14.047 locuri); “Arcul de Triumf” – București (8.155 locuri); “Anghel Iordănescu” – Voluntari (4.518 locuri).

A doua veste bună este promovarea echipei naționale a României în Liga B a competiției „Liga Națiunilor”, dar din motive de restructurare a competiției. a urcat în Liga B, anunță frf.ro. Liga Națiunilor UEFA va avea o nouă structură începând cu ediția 2020/21, cuprinzând câte 16 echipe în Ligile A, B și C și 7 echipe în Liga D. Echipele vor fi alocate pe baza clasamentului general, cel înregistrat la finalul ediției inaugurale, în sezonul 2018/19. În plus, prin implementarea acestui noi format se îmbunătățește corectitudinea sportivă, deoarece toate echipele din aceeași grupă vor juca ultimul meci în aceeași zi și de la aceeași oră. Formatul fazelor finale rămâne neschimbat, cele patru formații câștigătoare ale celor patru grupe din Liga A se vor întâni mai departe pentru a stabili campioana Ligii Națiunilor UEFA. Conform criteriului amintit, România va fi în Liga B cu echipele din Rusia, Austria, Țara Galilor, Cehia, Scoația, Norvegia, Serbia, Finlanda, Slovacia, Turcia, Irlanda, Irlanda de Nord, Bulgaria, Israel și Ungaria. În discuție mai rămâne stabilirea unui sistem de calificare pentru Cupa Mondială din 2022 (Qatar), discuții care presupun colaborarea cu FIFA.

Ceea de-a treia măsură luată de UEFA este schimbarea formatului Cupelor Europene, măsură care nu ne avantajează. UEFA a aprobat organizarea unei noi competiții, începând din 2021, UEFA Europa Conference League, aceasta fiind a treia ca importanță după Liga Campionilor și Liga Europa. Partidele se vor disputa în zilele de joi și vor începe la 19:45 și la 22:00, ora României. Noua competiție va reuni 32 de echipe, iar învingătoarea va evolua în sezonul următor în Liga Europa. Echipele din România nu vor mai putea evolua în Liga Europa, a doua competiție ca importanță de pe continent. Forul de la Nyon nu a dat detalii oficiale despre formatul noii competiții, însă BBC scrie că în Liga Europa vor evolua doar formații din țările clasate pe locurile 1-15 din clasamentul coeficienților, iar din celelalte state, între care și echipe din Liga I, în UEFA Europa Conference League. România ocupă acum locul 30 în clasamentul UEFA al coeficienților. În „liga a treia” europeană vor participa 32 de echipe, împărțite în opt grupe de câte patru formații. Echipele clasate pe primul loc în cele opt grupe se vor califica direct în optimi, iar formațiile de pe locurile II și III vor participa la un play-off, în urma căruia vor fi stabilite celelalte opt cluburi din optimi. Din această fază va juca în sistem eliminatoriu, până la finală, iar campioana va evolua în sezonul următor al Ligii Europa. Campionale tuturor țărilor europene vor merge în Liga Campionilor, care nu își va schimba formatul actual. Campioana României va putea evolua în Liga Europa, doar dacă se va ajunge în play-off-ul Ligii Campionilor, dar nu va intra în grupe.

!n fine, UEFA a anunțat ă finala Ligii Campionilor din 2021 va avea loc la Sankt Petersburg, o premieră pentru orașul rus. Orașul München va găzdui finala din 2022, iar Londra, pe Wembley, cea din 2023. Finala Ligii Europa din 2021 va avea loc la Sevilla, iar Supercupa Europei din 2021 se va juca la Belfast.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.