Sport

Troc cu urină între halterofili

Ziarul de Vrancea
19 ian 2021 804 vizualizări

Românul Dumitru Captari este suspendat provizoriu pentru că a schimbat probe cu un sportiv kazah

Doi halterofili, românul Dumitru Captari și kazahul Nijat Rahimov, au fost puși sub acuzare pentru „schimbarea unei probe de urină”, a anunțat Federația Internațională de Haltere (IWF) pe site-ul său oficial. Acuzația survine după ce, în urma raportului întocmit de Agenția Mondială Antidoping (WADA) în privința practicilor legate de dopaj în cadrul IWF, publicat toamna trecută, ITA (Agenția Internațională de Testare) a primit dosarul cazului intitulat „Operațiunea Săgeata” (Operation Arrow), iar după analiză a decis că s-a produs încălcarea regulamentului antidoping, prin schimbarea unei probe de urnă între Dumitru Captari (România) și Nijat Rahimov (Kazahstan), cărora le-a fost comunicată punerea sub acuzare, potrivit articolului 2.2 din Regulamentul antidoping al IWF. Fapta s-ar fi produs în 2016, iar sportivii sunt suspendați provizoriu până la luarea unei decizii definitive. Captari a mai fost suspendat pentru dopaj între 11 ianuarie 2018 și 11 ianuarie 2020.

Dumitru Captari (31 ani), născut la Chișinău, a reprezentat România începând din 2015, iar în 2016 a cucerit trei medalii de bronz la Europenele din Norvegia (cat. 77 kg). El a ocupat locul 14 la cat. 77 kg la JO de la Rio, din 2016.

În noiembrie, CIO a descalificat trei halterofili români care au participat la JO de la Londra, din 2012, pe motiv de dopaj: Răzvan Martin, Gabriel Sîncrăian și Roxana Cocoș. Potrivit site-ului Federației Internaționale de Haltere, România are înregistrate alte 20 de cazuri de dopaj începând din 2008 prin sportivii: Ninel Minculescu (pe viață), Leonard Cobzariu, Alexandru Roșu, Marius Danciu, Florin Croitoru, Elena Andrieș, Răzvan Martin, Gabriel Sîncrăcian, Georgiana Titeș, Mădălina Molie, Loredana Toma, Adrian Lingurar, Mihai Popescu, Daniel Vizitiu, Alina Popovici, Monica Csengeri, Cristina Iovu și Paul Dumitrașcu.

Conform deciziei luate de IWF în 2017, la Tbilisi, orice țară care are trei sau mai multe cazuri pozitive la retestările CIO de la probele prelevate la JO 2008 și JO 2012 riscă să primească un an de suspendare. În cazul depășirii a 20 de cazuri de dopaj începând cu 2008, numărul de locuri la haltere pentru o țară la JO 2020 este redus la două, din maximum posibil de opt.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.