Sport

Trei triatloniști din Focșani se pregătesc să ia startul la Campionatul Național de Triatlon pe distanță lungă, AROBS X-Man România 2022

Ziarul de Vrancea
28 iun 2022 2393 vizualizări

În primul weekend din luna iulie 2022, județul Bihor va găzdui din nou un important eveniment al triatlonului românesc: Campionatul Național de Triatlon pe distanță lungă AROBS X-Man România 2022, singurul concurs pe distanța Ironman din țară.

Un concurs fără oprire

Potrivit unui comunicat semnat de István Szokolszky, vicepresedintele clubului Xterra Sport Bihor, competiţia va avea două trasee de lungimi diferite: distanţa Full Ironman (cu 3.800 m înot, 180 km ciclism, 42,2 km alergare) şi distanţa Half Ironman (cu 1.900 m înot, 93 km ciclism, 21,6 km alergare). Ambele vor putea fi parcurse atât individual cât şi în echipe.

Dificultatea concursului de anduranţă nu este dată doar de distanţele diferitelor etape, ci şi de faptul că ele sunt parcurse consecutiv, fără oprire, solicitând sportivii la maximum, atât din punct de vedere fizic, cât şi mintal (timpul limită este de 16 ore).

Concursul este organizat de asociaţia Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, în parteneriat cu Federaţia Română de Triatlon și alte instituții publice, conform regulamentului internaţional de triatlon. Competiția este inclusă în calendarul competiţional al Federaţiei Române de Triatlon, fiind şi Campionatul Naţional de Triatlon pe distanţă lungă.

Trei triatloniști din Focșani se pregătesc să ia startul la  Campionatul Național de Triatlon pe distanță lungă AROBS X-Man România 2022 și visează să fie denumiți ”YOU ARE AN IRONMAN”  la XMAN AROBS ORADEA – 2 iulie 2022. Îi prezentăm în continuare

Ionuț Țandără – 45 ani - profesor de limba franceză, kinetoterapeut și triatlonist de 10 ani

Din vastul peisaj sportiv amator actual, se detașază triatlonul – o ramură tânără, totuși alimentată de seve adânci, care vin dinspre Antichitate. Acesta reînvie imaginea sportivului polivalent și se hrănește din vechea,  nobila gândire greacă, învăluindu-se în aerul proaspăt al vremurilor noi și chiar devenind o manifestare a postmodernismului. Care este specificul acestui „sport magnific”? Exigent, andurant, triatlonul presupune înlănțuirea, fără oprirea cronometrului, a probelor de natație, ciclism și alergare, ceea ce implică două „tranziții”, dedicate schimbării accesoriilor costumului „trifunction” (swimskin din neopren, cască aerodinamică, ochelari speciali, pantofi adaptați atât bicicletei, cât și alergării). Specialiştii din sporturile de anduranţă evaluează trecerile de la o probă la alta drept caracteristici principale ale triatlonului, „tranziţiile” fiind gândite ca a patra disciplină, cu antrenamente separate. Acestea necesită efectuarea de schimbări rapide ale elementelor de echipament, contracronometru, rapiditate ce se poate dovedi determinantă în economia cursei.

Iată destule motive pentru care să începi să practici acest sport. Eu reușesc acest exercițiu de 10 ani, perioadă suficientă să trec de la nivelul de simplu amator la cel de sportiv licențiat la Federația Română de Triatlon, membru al clubului Sportul pentru Tine și competitor în campionatele organizate în România (super sprint, sprint, olimpic, duatlon, half ironman), sub minuțioasa supraveghere a antrenorului personal, Alexandru Suciu. 

Rezultatele din ultimii ani m-au determinat să fac trecerea către probele de lungă distanță (half-ironman și ironman), considerate ”reginele” acestui sport. Drumul a fost lung, însă presărat cu multe reușite și cunoașterea îndeaproape a unei comunități de sportivi deschiși, altruiști și vizionari.

Competiții și rezultate:

2012 – debut în proba de sprint Mamaia Challenge;

2013 – participare în 10 concursuri de triatlon sprint, super sprint, duatlon;

2014 – participare în 5 concursuri de triatlon super sprint, sprint, duatlon;

2015 – debut în Campionatul Național de Sprint Triatlon – 5 etape, cu clasare în primii 10 la categoria de vârstă;

2016 – Campionatul Național RTS – sprint, 5 etape, clasare în primii 7 la categoria de vârstă; Campionatul Național Winter Tri Cheile Grădiștei - locul 3 categorie

2017 - Campionatul Național RTS – sprint, 5 etape, clasare în primii 5 la categoria de vârstă;

2019 - Winter Triathlon European Championships Cheile Grădiștei

  1. - Winter Triathlon World Championships Cheile Grădiștei;

2021 - Winter Triathlon World Championships Cheile Grădiștei – clasare în primii 10 la categie de vârstă; Campionatul European de Duatlon – Tg. Mureș;

Victor Benescu – antrenor de fitness, alergător de trail run și triatlonist dedicat

Salutare! Mă numesc Victor și-mi face o deosebită plăcere să vorbesc despre pasiunea mea și motivul pentru care nu mă las niciodata depășit/copleșit. Practic sport de când mă știu, nu am fost niciodată o persoană sedentară, dar abia de 15 ani am început să fac performanță în domeniu sportiv, participând la concursurile de culturism. Sunt 6 ani de când am descoperit triatlonul și-l practic pentru a-mi demonstra că pot face parte dintre cei care-și depășesc mereu limitele.

Triatlon, un sport care, daca n-ai auzit de el, e posibil sa nu-ti creeze nicio emotie, dar daca ajungi in zona de START a unui astfel de concurs e posibil sa te indragostesti iremediabil. Nu e un sport usor si nici ieftin, dar energia resimtita dupa un concurs te incarca sufleteste si spiritual pentru inca o iarna de antrenamente zilnice/saptamanale.

Triatlonul e un sport ce imbina inotul, ciclismul si alergarea. Exista probe pentru diferite categorii de performanta si pregatire. Pentru un sportiv ce practica triatlon, sportul trebuie sa devina un stil de viata. Nu este un sport ușor, având în  vedere că sunt trei sporturi la care trebuie să te antrenezi constant, dar satisfacțiile sunt pe măsura efortului.

În nici o saptamana urmeaza unul dintre cele mai mari concursuri de triatlon din tara, organizat impreuna cu Federația Romana de Triatlon. Pentru mine este al 3 lea an cand particip si pot spune ca sunt un X-man declarat. Sunt înscris la un Half Ironman ce presupune 1.9 km inot, 90 km cu bicicleta si 21 km alergare. Aceste concursuri atrag oameni atat din tara cat si din strainatate, amatori sau profesionisti, de varste variate, am vazut si competitori de 79 ani.

Tu ce scuza ai sa nu incerci? 80 ani? 100kg? Pierzi serialul preferat? Se raceste Berea?

Nu uita, “Life begins at the end of your comfort zone”! J “

 Andrei Trifaș - 37 ani – de la fotbalist, secția juniori, la Unirea Focșani și Oțelul Galați, la polițist  în cadrul IPJ- Vrancea și debutant în triatlonul din România.

„Poţi să continui şi picioarele tale ar putea să te doară o săptămână, ori poţi renunţa, iar mintea ta va fi afectată o viaţă întreagă”. Mark Allen (Ironman world champion)

Distanţele din probele de triatlon sunt clasificate de la cea mai scurtă la cea mai lungă. Cea olimpică serveşte ca etalon standard, iar reglementarea sportivă este identică pentru femei şi pentru bărbaţi: 1500m înot, 40km bicicletă, 10km alergare. Totuşi, întrecerile din triatlon pot să cuprindă şi variante, dezvoltate de-a lungul istoriei acestui sport: echipe relay (250-300m/5-8km/ 1,5-2km), super sprint (250-500m/6,5-13km/1,7-3,5km), sprint (750m/20km/5km), Half Ironman (1900 m-3000m/80-90km/20-21km), Ironman/Distanţă lungă (1000-4000m/100-200km/10-42km). Eu am ales varianta cea mai lungă. Poate părea o nebunie, însă targetul meu este să termin cursa în 16 ore.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.