Sport

Trei scenarii pentru Jocurile Olimpice

Ziarul de Vrancea
22 mar 2020 937 vizualizări

Amânarea pînă în septembrie, până în 2021 sau 2022 *toate trei crează probleme organizatorilor

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo iau în calcul trei scenarii pentru amânarea competiției programate a se desfășura în intervalul 24 iulie - 9 august, informează lequipe.fr.Prima variantă este amânarea pentru scurt timp a competiției, până în toamnă. Aceast ar fi cea mai simplă și puțin costisitoare variantă, în care CIO ar putea limita pierderile. Economic mai întâi, pentru că desfășurarea JO la toamnă ar putea permite amortizarea recesiunii care va urma pandemiei de coronavirus. Potrivit mai mutor economiști japonezi, țara ar urma să intre într-o criză financiară la fel de severă ca în 2008 din cauza impactului Covid-19, iar încasările din turism generate de JO ar putea compensa în parte scăderea PIB-ului.Din punct de vedere meteorologic, ar putea fi, însă, o problemă, temperaturile fiind toamna mai reduse și riscul de taifun ridicat, cum a fost cazul la Cupa Mondială de rugby din 2019.

A doua variantă este amânarea până în 2021. Acesta ar complica lucrurile pentru CIO. Anul viitor sunt programate două competiții majore la atletism și natație, sporturi de bază din programul JO, campionatele mondiale, primele între 6 și 16 august, în SUA, iar celelalte între 16 iulie și 1 august, la Fukuoka, în Japonia. O altă problemă este reprezentată de faptul că autoritățile japoneze au decis deja ca Satul Olimpic să fi transformat în locuințe începând din 6 septembrie, data la care se încheie Jocurile Paralimpice. De această decizie ar urma să beneficieze 11.000 de persoane.

Ultimul scenariu prevede ca jocurile să se dispute în 2022, în același an ca JO de iarnă, situație care s-a mai întâlnit până în 1992, ultima dată cu Albertville (iarnă) și Barcelona (vară). O asemena amânare pe teren lung i-ar afecta pe mulți sportvi aflați la final de carieră. Până acum sunt calificați 57 la sută dintre sportivi pentru Tokyo-2020. O amânare pe termen lung ar însemna reluarea procesului de calificare. Japonia ar fi afectată puternic din punct de vedere economic, iar comitetul de organizare ar trebui să renegocizeze contractele cu peste 70 de sponsori naționali.

Canada, Norvegia și Marea Britanie amenință cu boicotul

Între timp, continuă protestele. Canada este prima țară care anunță că va boicota Jocurile Olimpice de la Tokyo dacă această competiție va avea loc în intervalul prevăzut, 24 iulie - 9 august. Comitetul Olimpic și Paralimpic Canadian le-a cerut organizatorilor și Organizației Mondiale a Sănătății să amâne cu un an JO din cauza pandemiei de coronavirus.În timp ce Canada spune că nu își va trimite delgația la Tokyo, Comitetul Olimpic Australian (AOC) a precizat că sportivii ar trebui să se pregătească pentru amânarea cu un an a jocurilor. De asemenea, Norvegia și Marea Britanie au anunțat că sunt pregătite să boicoteze Jocurile Olimpice de la Tokyo dacă această competiție va avea loc la data prevăzută. „Cum Comitetul Olimpic Internațional nu a luat nicio decizie, noi am decis să nu ne prezentăm”, au anunțat oficiali norvegieni.Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că va decide în cel mult patru săptămâni dacă va amâna JO de la Tokyo, în contextul problemelor cauzate de pandemie. Într-o scrisoare către sportivi, președintele CIO, Thomas Bach, a precizat că forul analizează diferite “scenarii” pentru Jocurile Olimpice, inclusiv pe cel al amânării competiției. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a admis că amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo este o opțiune. El a declarat, luni, în fața parlamentului, că amânarea Jocurilor Olimpice poate deveni o opțiune dacă organizarea competiției în forma ei completă devine imposibilă.Totodată, Abe a exclus posibilitatea ca jocurile să fie anulate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.