Sport

Supliciile combinatei alpine

Ziarul de Vrancea
15 feb 2021 600 vizualizări

Mikaela Shiffrin și Marco Schwarz, slalomiști prin excelență, au câștigat titlurile mondiale, în timp ce viteziștii au căzut ca spicele în luptă cu bețele de slalom

Ieri, s-au disputat la Cortina d'Ampezzo (Italia) probele de combinată alpină, denumită uneori mai riguros „supercombinata”, din 2007, de când coborârea a fost înlocuită cu slalomul super G, pentru a mai îndulci diferențele între schiorii de viteză și cei de tehnică, din ce în ce mai mari. În plus, s-a renunțat atunci la cele două manșe în proba de slalom (numit odată „special”.Și deși există în istorie mari campioni care au triumfat în toate probele, diferențele s-au văzut și la Cortina, demonstrându-se, totodată „secretul” lui Polichinelle”: că mai ușor se descurcă un slalomist la coborâre decât un vitezist la slalom. Una dintre marile campioane polivalente s-a dovedit și acum, este vorba de americanca Michaela Shiffrin, care a obținut totuși primul său trofeu major la combinată. Sportiva încununată cu trei Globuri mari de Cristal (și opt mici, dintre care șase la slalom) a avut un Super G foarte bun, fiind a treia după italiencele Federica Brignone și Elena Curtoni, dar mai important pentru ea a fost ecartul de 0,34 s față de rivala ei de la slalom, Petra Vlhova.Restul a fost ușor, cu un slalom aproape de perfecțiune, americanca de 26 de ani a depășit-o pe sportiva din Slovacia cu 83 de sutimi.Pe locul III a venit o altă slalomistă, elvețianca Michelle Gisin, la trei sutimi de Petra.

În combinata masculină, francezul Alexis Pinturault părea să fi cîștigat duelul său cu austriacul Vincent Kirchmayr (învingător în primele două probe) la manșa de SuperG, chiar dacă necunoscutul canadian James Crawford a agitat apele realizând cel mai bun timp. La manșa de slalom a început tragi-comedia: 11 ratări și o descalificare, în frunte cu marele Kirchmayr. Chiar dacă acel Crawford n-a mai contat, cel care a câștigat nu a fost Pinturault și cel mai bun slalomist austriac, Marco Schwarz care l-a depășit pe favoritul din Hexagon cu 4 secunde la „cumulat”.Semnificativ faptul că pe locul III a rezistat pe podium elvețianul Loic Meillard (ecartul de 1,12 s spune ceva!) chiar dacă o uriașă eroare tehnică i-a adus întârziere mare.

Astăzi vor avea loc la Cortina spectaculoasele probe de slalom Super G paralel (masculin și feminin). (N.G.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.