Sport

Sloveni plouați și fericiți

Ziarul de Vrancea
20 oct 2020 782 vizualizări

Primoz Roglic a câștigat prima etapă în Turul Spaniei, Jan Tratnik a făcut safteaua în Italia

Pandemia care a lovit planeta a făcut o minune în universul cicliștilor: s-au încălecat tururile! Aflat în ultima săptămână, „Il Giro d'Italia” și-a desfășurat a 16-etapă, în aceeași zi în care la Irun a luat startul „La Vuelta”. Chiar dacă mai toate echipele mari au fost prezente în ambele tururi, era normal ca să apară pe șosele garnituri diferite, ba chiar din cauza comprimării calendarului, puțini rutieri au făcut dubla Bucla-Vuelta. Asemănările s-au vădit în vremea parșivă, atât în „cizmă”, cât și în Țara Bascilor, iar numitorul comun este o țară mică și voinică, numită Slovenia, lucru care merită subliniat chiar dacă ciclismul de șosea se dispută între echipe multinaționale.

Turul Spaniei are în acest an o versiune mai scurtă deoarece primele patru etape erau programate să se deruleze în Olanda (se poartă de mult!) , dar organizatorii s-au văzut siliți să le anuleze pe toate întrucât guvernul Mark Rutte a decis să anuleze competițiile sportive din cauza pandemiei. Astfel, că rutierii care au pornit brusc pe de la Irun spre Arrate pe un traseu dificil de 173 km, cu cățărări până aproape de final. Câștigătorul primei etape, a fost chiar campionul de anul trecut al „Vueltei” și mare favorit acum , Primoz Roglic (Jumbo Vizma). Cu aproximativ un kilometru după o cățărare chinuitoare și alt kilometru înainte de finiș, etapa s-a decis pe o o ascensiune de 5 kilometri, cu o pantă medie de 8,5%. Dezamăgită de prestația lui Chris Froome (rupt de pluton la penultima ascensiune), Ineos a dus o trenă draconică, care a scos din cursă câțiva rutieri importanți. Apoi a ieșit la trenă Jumbo Visma, iar atacul americanul Sepp Kuss a făcut ca în frunte să rămână doar nouă rutieri, dintre care 3 de la echipa olandeză, care au mers grupat până în vârf, iar pe coborâre Primoz Roglic a atacat și nu a avut rival în lupta pentru victorie. Sprintul pentru locul II a fost câștigat de ecuadorianul Richard Carapaz (Ineos), în timp ce olandezul Dan Martin(Israel Start-Up Nation)a ocupat ultima treaptă a podiumului. Primoz Roglic a trecut cu bine peste dezamăgirea pierderii Turului Franței în ultima etapă activă și, după ce a câștigat clasica Liege-Bastogne-Liege, a început excelent și ultimul mare tur ciclist al acestui sezon. Etapa viitoare se dispută astăzi pe traseul Pamplona – Lekunberri (151,6 m).

Etapa a XV-a din „Il Giro”, Udine – San Daniele del Friuli (229 km), a adus un alt sloven la marcă. Jan Tratnik (Bahrein McLaren) s-a impus din evadare în etapa a 16-a din Giro 2020. Slovenul l-a depășit pe finalul rundei pe australianul Ben O'Connor (NTT) și a obținut victoria carierei. Sprintul pentru locul III a fost câștigat de un alt rutier de la Bahrein McLaren, Enrico Battaglin. Astfel, Tratnik (30 de ani) a obținut cel mai important succes al carierei și le-a adus celor de la Bahrein McLaren prima victorie în acest Tur al Italiei. În fruntea clasamentului general nu au avut loc schimbări majore, favoriții tricoului roz preferând să se menajeze astăzi, lucru pe undeva de înțeles ținând cont de ce îi așteaptă în etapele următoare. Joao Almeida, deținătorul tricoului roz, a atacat pe ultimele sute de metri, dar nu a reușit să câștige decât 2-3 secunde în raport cu rivalii din clasamentul general, lucru prea puțin important. Mâine urmează o etapă foarte grea, care va avea 203 kilometri și patru cățărări între Bassano del Grappo și Madonna di Campiglio.â

Clasament general; 1. Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step); 2.Wilco Kelderman (Sunweb) – la 17 s; 3.Jai Hindley (Sunweb) – la 2'58”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.