Sport

VIDEO | Simona Halep confirmă că a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă - Roxadustat

Ziarul de Vrancea
23 oct 2022 1278 vizualizări

Jucătoarea de tenis Simona Halep a confirmat pe rețelele de socializare că a primit o notificare potrivit căreia a fost testată pozitiv la substanța numită Roxadustat, prezentă într-o cantitate extrem de mică. "Este cel mai mare șoc al vieții mele", notează Halep.

"Astăzi începe cel mai greu meci din viața mea: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv pentru o substanță numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică, cel mai mare șoc din viața mea", a transmis sportiva.

"Pe parcursul întregii mele cariere nu mi-a trecut niciodată prin cap să trișez, pentru că este împotriva tuturor valorilor cu care am fost educată. În fața unei situații atât de nedrepte, mă simt confuză și trădată", a adăugat ea.

Potrivit unui comunicat oficial al Agenției de Integritate în Tenis, analiza a fost prelevată în timpul US Open, în august.

Pe perioada suspendării, jucătoarea nu poate participa la competiții.

Text informații:stiri.tvr.ro

Citiți și:BREAKING NEWS Simona Halep, depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open!

Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an. Jucătoarea noastră a fost informată de testul pozitiv pe 7 octombrie. 

US Open 2022 s-a desfășurat în perioada 29 august - 11 septembrie. Halep a fost eliminată în primul tur de Daria Snigur, scor 2-6, 6-0, 4-6.

Substanța în cauză este roxadustat, un medicament anti-anemie, folosit de regulă în tratamentul pacienților cu dializă, din clasa EPO. Printre altele, îmbunătățește disponibilitatea fierului în organism și crește nivelul hemoglobinei.

Simona Halep așteaptă acum să vadă cât timp va fi suspendată și, în funcție de asta, va decide dacă va ataca decizia la TAS.

Pe 15 septembrie, Simona Halep a anunțat că nu va mai participa la niciun turneu în 2022, afirmând că se simte „extenuată mental” și că are nevoie de timp pentru a se recupera după intervenția chirurgicală suferită la nas.

Simona Halep, suspendată provizoriu. Comunicatul oficial

”Agenția Internațională de Integritate a Tenisului confirmă că Simona Halep, o jucătoare de tenis româncă în vârstă de 31 de ani, a fost suspendată provizoriu în temeiul articolului 7.12.1 din Programul antidoping de tenis din 2022. 


ITIA a trimis jucătoarei o notificare pre-inculpare cu privire la o încălcare a regulilor anti-doping la 7 octombrie 2022, în conformitate cu articolul 2.1 din Program (prezența unei substanțe interzise în proba unui jucător) și/sau articolul 2.2 (utilizarea unei substanțe interzise fără un MAUT valabil). 


Halep a depus proba în timp ce a concurat la US Open în august 2022. Eșantionul a fost împărțit în două probe, A și B, iar analiza ulterioară a constatat că eșantionul A conținea FG-4592 (Roxadustat), o substanță interzisă inclusă în Lista interzisă a Agenției Mondiale Antidoping (WADA) din 2022. 


Rezultatele analitice adverse pentru substanțele nespecificate implică o suspendare provizorie obligatorie. Jucătoarea și-a exercitat dreptul de a solicita analizarea probei B, ceea ce a confirmat constatarea din proba A. În timp ce este suspendată provizoriu, jucătoarea nu este eligibilă să concureze sau să participe la orice evenimente de tenis organizate de organele de conducere ale sportului”


- Comunicatul Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului

Ce e Roxadustat, substanța cu care a fost depistată pozitiv Simona Halep: e din clasa EPO

Roxadustat, o substanță interzisă în sportul profesionist, cu care care Simona Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022, este un medicament împotriva anemiei. Acesta este, de regulă, comercializat sub denumirea de Evrenzo și este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu anemie simptomatică asociată cu boala cronică de rinichi (CKD), potrivit site-ului de specialitate medicines.org.uk, citat de Libertatea.

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii. Medicamentul se administrează pe cale orală.

Pe lista antidoping a WADA, substanța găsită la Halep în sînge face parte din categoria eritropoietină, care ajută la oxigenarea sîngelui Eritropoietină definește o clasă de substanțe interzise, intrate în lumea sportului în urmă cu două decenii, în special printre atleți, la acea vreme.

Text informații:gsp.ro

Vizionați și:VIDEO | Reacții după decizia de suspendare provizorie a Simonei Halep

Toate marile ziare sportive din lume scriu despre situaţia Simonei Halep. Cei mai mulţi jurnaliști consideră că este un şoc. Halep, care a câştigat Roland Garros în 2018 şi Wimbledon în anul următor, este cea mai importantă jucătoare de tenis depistată pozitiv după Maria Şarapova, testată în urmă cu 6 ani, scrie "The Guardian".

Citiți și:Dilemele lui CTP după ce Simona Halep a fost depistată pozitiv: „E groaznic! La ce să-i folosească acest drog interzis și bolnavilor?!”;

Șefa Agenției Antidoping din România: „Am știut că a fost descoperită o substanță dopantă la Simona Halep, dar am fost obligați să păstrăm confidențialitatea”

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.